A jövő hiperautója műanyaghulladékból készült üzemanyaggal működik

2022 / 12 / 25 / Bobák Zsófia
A jövő hiperautója műanyaghulladékból készült üzemanyaggal működik
A GB110 az ötvenes és hetvenes évek formavilágát idézi és csak 33-at szánnak eladásra belőle.

A Bertone olasz autógyártó és formatervező cég legújabb modellje, a GB110 teljesítmény tekintetében kiemelkedő minőséget képvisel, a leírás szerint 1100 lóerős és 1100 Nm nyomatékos jármű a legerőteljesebb autók csapatát gazdagítja és a hiperautók viszonylag szűk elitkörébe tartozik. A legizmosabb járművek jellemzője, hogy, mivel a nagy erő nagy fogyasztással is jár, nem kimondottan környezetbarát irányt képviselnek, de a cég a GB110 esetében erre is figyelmet fordított, így ez a jármű az első a kategóriájában, ami műanyaghulladékból készült üzemanyaggal tud működni.

Az autót a Bertone fennállásának századik évfordulója alkalmából tervezte meg, emiatt dizájn tekintetében a külső a múlt századi, ötvenes és hetvenes évek formavilágát idézi fel, a belső teret pedig a luxusjárműhöz illő anyagokból alakították ki. Az GB110 talán legérdekesebb részét, a műanyaghulladék alapú üzemanyagot a Select Fuel fejlesztette ki: a vállalat a találmányával a környezetet egyre jobban terhelő műanyag-problémára igyekszik megoldást kínálni. A cég elmondása szerint

a szabadalmaztatott módszerükkel a feleslegessé vált plasztik 75%-át lehetséges üzemanyaggá, illetve más "bioenergia termékké" alakítani.

A műanyagból különböző járműtípusok meghajtására alkalmas keveréket állítanak elő: SAF-t (Sustainable Aviation Fuel) repülőgépek számára, üzemanyagot versenyautókhoz és dízelt, valamint más célokra alkalmas kondenzátumokat is. A Bertone bioüzemanyagú hiperautója azonban nem mindenki számára lesz elérhető, a Designboom leírása szerint csak 33 darabot szánnak eladásra belőle.

(Fotó: Bertone)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.