A jövő hiperautója műanyaghulladékból készült üzemanyaggal működik

2022 / 12 / 25 / Bobák Zsófia
A jövő hiperautója műanyaghulladékból készült üzemanyaggal működik
A GB110 az ötvenes és hetvenes évek formavilágát idézi és csak 33-at szánnak eladásra belőle.

A Bertone olasz autógyártó és formatervező cég legújabb modellje, a GB110 teljesítmény tekintetében kiemelkedő minőséget képvisel, a leírás szerint 1100 lóerős és 1100 Nm nyomatékos jármű a legerőteljesebb autók csapatát gazdagítja és a hiperautók viszonylag szűk elitkörébe tartozik. A legizmosabb járművek jellemzője, hogy, mivel a nagy erő nagy fogyasztással is jár, nem kimondottan környezetbarát irányt képviselnek, de a cég a GB110 esetében erre is figyelmet fordított, így ez a jármű az első a kategóriájában, ami műanyaghulladékból készült üzemanyaggal tud működni.

Az autót a Bertone fennállásának századik évfordulója alkalmából tervezte meg, emiatt dizájn tekintetében a külső a múlt századi, ötvenes és hetvenes évek formavilágát idézi fel, a belső teret pedig a luxusjárműhöz illő anyagokból alakították ki. Az GB110 talán legérdekesebb részét, a műanyaghulladék alapú üzemanyagot a Select Fuel fejlesztette ki: a vállalat a találmányával a környezetet egyre jobban terhelő műanyag-problémára igyekszik megoldást kínálni. A cég elmondása szerint

a szabadalmaztatott módszerükkel a feleslegessé vált plasztik 75%-át lehetséges üzemanyaggá, illetve más "bioenergia termékké" alakítani.

A műanyagból különböző járműtípusok meghajtására alkalmas keveréket állítanak elő: SAF-t (Sustainable Aviation Fuel) repülőgépek számára, üzemanyagot versenyautókhoz és dízelt, valamint más célokra alkalmas kondenzátumokat is. A Bertone bioüzemanyagú hiperautója azonban nem mindenki számára lesz elérhető, a Designboom leírása szerint csak 33 darabot szánnak eladásra belőle.

(Fotó: Bertone)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.