A jövő kampusza: így festhet majd a Johns Hopkins Egyetem fenntartható hallgatói központja
2020 / 11 / 09 / Justin Viktor
A jövő kampusza: így festhet majd a Johns Hopkins Egyetem fenntartható hallgatói központja
A fenntartható építészet megvalósítása egy egyetemi kampuszon nem egyszerű feladat. A kampuszok monumentális energiaelnyelők, a hallgatók gyakran éjszakáznak, rengeteg professzor érkezik hajnalban az óráik előkészítésére vagy a vizsgák osztályozására, az edzőtermek gyakran hosszabb ideig tartanak nyitva a különböző események miatt, a kollégiumi szállások pedig szó szerint a nap 24 órájában nyitva tartó épületek, ahol magas hőfokon zajlik az élet.

BIG

A BIG egy koppenhágai, New York-i, londoni és barcelonai székhelyekkel rendelkező építész iroda ami nem rettent meg ettől a feladattól. Az iroda számos projektben vesz részt világszerte, építészetük a kortárs élet fejlődéséhez és változásaihoz igyekszik igazodni. A saját bevallása szerint pragmatikus utópikus építészettel foglalkozó vállalat, kerüli az unalmas dobozokat és a digitális formalizmus naiv utópisztikus elképzeléseit.

Építészetükben keverednek az olyan hagyományos összetevők, mint az élet, a szabadidő, a munka, a parkolás és a vásárlás.

A Bjarke Ingels Group (BIG)  egy építészeti versenyt követően kapott megbízást az új hallgatói központ megtervezésére a Maryland-i Baltimore-ban található Johns Hopkins Egyetem számára. A Falu névre keresztelt projekt építését 2022 elején kezdik el, és 2024 végére fejezik be. maga a falu egy túlméretezett nappalira hasonlít, fa szerkezettel, napelemekkel borított tetővel készül.

Rekreációs funkciók

A létesítmény a Johns Hopkins kampuszán egy nyílt terület közelében helyezkedik majd el, fő célja pedig az egyetem és a szomszédos Charles Village közösségeinek közelítése egymáshoz. Az épület körülbelül 14 ezer négyzetméter lesz, és magában foglalja a pihenésre és a szocializációra szolgáló-, valamint a kreatív és előadóművészeti tereket, a hallgatói intézményeket, társalgókat, egy digitális médiaközpontot, egy előadásokra szánt területet és egy éttermet, melyhez egy új pláza is épül.

"A létesítmény régi igényt elégít ki egy valódi, nem akadémiai összejövetelekre szánt gyülekezőhely iránt a kampuszon. A Falu egyfajta központi nappaliként lesz kialakítva, melyet a Hopkins közösségének igényeire szabott terek gyűjteménye vesz körül. Az épület mintegy alkudozik a helyszín lejtős kialakításával, lehetővé téve a közvetlen bejutást mind a négy szintjén, miközben barátságos emberi léptékű marad és számos átvezető utat biztosít a helyszínen keresztül…A Falu bejárata egy lépcsőzetesen eltolt, belső tájra nyílik, ahol az étkezés, előadás, heverészés és a társasági élet terei nyílnak" - írta róla a BIG.

Az épület túlnyomórészt fából épül majd fel, és a bő üvegezés miatt a fény is megfelelő mennyiségben bejut majd a tetőn található napelemek között, csökkentve ezzel a mesterséges megvilágítás igényeit. 

A kivitelezésben a BIG partnerei a Shepley Bulfinch, a Rockwell Group belsőépítész cég és a Michael Van Valkenburg Associates tájépítész stúdió voltak. A Falu, a cég harmadik akadémiai épülete lesz az Egyesült Államokban, az Isenberg School of Management Business Innovation Hub és a The Heights után, melyek 2019-ben készültek el.

(Forrás: BIG, Kép: BIG)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.