A jövő odaát van: akvapóniás légtisztító felhőkarcoló, óriás kertekkel Sencsenben

2021 / 02 / 28 / Justin Viktor
A jövő odaát van: akvapóniás légtisztító felhőkarcoló, óriás kertekkel Sencsenben
A globális pandémia és a gazdaság lassulása ellenére, a világ nagyvárosaiban elképesztő építészeti tervekkel, lendületesen épülnek a jövő okosvárosai, hatalmas léptékekben, fejlett, környezet-, és emberkímélő, egészségbarát technológiával.

Drámai ívek

A Zaha Hadid Architects építész iroda nyerte meg a C-torony tervezésére kiírt pályázatot a “Shenzhen Bay Super Headquarters Base” tervezett üzleti és pénzügyi központ projektjében, mely a Kuangtung öböl térségét, Hong Kongot és Macaut szolgálja majd ki. A 3D-s modellezési eszközök segítségével készült tervek szerint a felhőkarcoló futurisztikus, energiatakarékos kialakítású, teraszos szintekkel, drámai ívekkel és tágas üvegezéssel készülhet majd. A projekt megfelel majd a nagy teljesítményű energetikai normáknak, olyan környezetbarát elemekkel, mint a vízgyűjtés és újrahasznosítás, valamint az akvapóniás kertek, hogy elősegítsék a levegő megtisztítását.

Az építész irodáról afféle funfactként, azaz érdekességképpen érdemes tudni, hogy ők is pályáztak és elkészítették saját terveiket az új Budapesti Néprajzi Múzeum épületéhez, bár nem ők nyertek.

A globális technológiai központban elhelyezkedő Shenzhen Bay Super Headquarters Base naponta 300 ezer alkalmazottat fogad majd be, ideértve a lakóépületeket, egy közlekedési csomópontot, a nemzetközi konferenciák, kiállítások helyszíneit, a kulturális és művészeti programokat, valamint az őshonos gyepeket és tengerparti vizes élőhelyeket bemutató belső tereprendezési tervet. 

Zöld tengely

A C torony, mely Sencsen tervezett észak-déli zöld tengelye és a kelet-nyugati városi folyosó metszéspontjában helyezkedik el, többdimenziós függőleges városként működhet majd, mely számos lehetőséget kínálhat, beleértve az irodákat, a kiskereskedelmet, az étkezési lehetőségeket, a szórakozási lehetőségeket, egy szállodát, egy konferencia központ és különféle kulturális létesítményeket. Az épület közvetlenül egy földalatti tömegközlekedési csomópont felett helyezkedik el, amelyet a bővülő Sencsen metróhálózat szolgál ki.

Az építészek a szomszédos parkból és plázákból merítettek ihletet, a C torony terveit a táj kiterjesztésekén és folytatódásaként készítették, el teraszos dobogóval, mely két, közel 400 méter magas torony között húzódik. Kettős szigetelésű, napelemekkel ellátott üvegezés borítja az épületet, és az energiafelhasználás csökkentése érdekében az épületet nagy hatékonyságú épületgépészeti elemekkel, és automatizált beltéri környezeti szabályzórendszerekkel látják el.

Low-VOC anyagok

A fotovoltaikus napelemek és a víz újrahasznosító rendszere tovább csökkenti az erőforrások felhasználását. A fokozott egészség és wellness érdekében az alacsony Illékony szerves vegyület-tartalmú (low-VOC) anyagokat építenek be az egész belső térbe, míg a teraszos szinten termesztett szabadtéri akvapónikus kertek organikus biológiai szűrőként szolgálnak a légszennyeződések ellen.

Az építészek megjegyezték: „A C torony kialakítása integrálja a várost és a természetet, a középütt húzódó zöld tengelyen keresztül, mely belesimul Sencsen új tranzit-orientált gerincének fejlesztésébe, új szupertájképet hozva létre, amely a Shenzhen Bay Super Headquarters Base komplexumon belül is a jövő tornyává válhat.”

(Forrás: Inhabitat Kép: Zaha Hadid Architects)

Ez is érdekelhet:

Sanghaj lett az év okosvárosa a Smart City Live 2020 rendezvényen Kína komoly tapasztalattal rendelkezik a technológiai innováció élmezőnyében, és úgy tűnik, hogy az eddigi trend továbbra is folytatódik az IoT által támogatott intelligens városok diadalmenetével. Most éppen Sanghaj tört az élre.

Az ausztriai Graz az 5G-re és az IoT-re támaszkodva alakul okosvárossá A valódi autonómiával, reális helyzetértékeléssel, és bátor jövőképpel rendelkező városok világszerte ráléptek már az okosvárossá válás útjára. A Citycom Telecommunication Graz teljes Stájerországot lefedő 5G hálózat szállítására szerződött a Nokiával, ami új bevételi lehetőségeket is teremt város számára.

Milton Keynes lendületes okosváros programjában mindent bevetnek Az okos városokról a legtöbb ember azt gondolja, hogy pusztán a technológia,  érzékelők, hálózatok, adatok, a dolgok internete használatában ki is merül a fogalom tartalma. A dolog azonban egyre inkább az embereken is múlik. A technológia valóban segítheti városainkat a hatékonyabb szolgáltatások nyújtásában és az átláthatóság növelésében, de a lakosság a potenciális felhasználók  képzésére és bevonására is nagy szükség van.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.