A jövő videojátékai az álmaink lesznek, a konzol pedig egy szupererős MI

2022 / 08 / 25 / Felkai Ádám
A jövő videojátékai az álmaink lesznek, a konzol pedig egy szupererős MI
Mindennek a következménye pedig még a (mai értelemben vett) videojátékok világán is túlnyúlhat: lebomlanak a fogyasztás és az alkotás közti határfalak.

David Holzzal, a Midjourney vezérigazgatójával a PC Gamer készített interjút, és ennek a tartalmát foglaljuk össze. David Holz áll tehát a mostanában a köztudatba berobbant képgenerátor, a Midjourney mögött, amelyet egyébként mi magunk is kipróbáltunk:

A Midjourney bármikor horrorrá illusztrálja a Toldit is A szintetikus művészet egyik következő lépcsőfoka a Midjourney mesterséges intelligencia, amely bármilyen szavakból eszméletlen képet generál. Hiányosságai viszont azért akadnak még. Elmondjuk, hogyan lehet kipróbálni.

Holz szerint pedig a hasonló szoftverek át fogják alakítani a videójátékok világát méghozzá egyik lépcsőfokról a másikra – és hogy hova vezet az az egész? Végső soron a statikus videojáték megszűnéséhez, a folyamat végkicsengése így olyasvalami lehet, ami nem egy kész termék, hanem valami, amit a játékos maga hoz létre valós időben, nagyjából úgy ahogy álmodunk. Holz ezt így is fogalmazta meg:

„Vásárolhatsz egy konzolt egy hatalmas MI-chippel, és az összes videojáték álom lesz.”

Az út odáig, tehát a menet közben generált videojátékig azonban szakaszokból fog állni: első körben a mostani fejlesztések esetén fog lerövidülni bizonyos részfolyamatok ideje az MI-nek köszönhetően. Ez nem csak a hatékonyságot növeli majd Holz szerint, de a kreativitást, valamint a szóban forgó tartalom minőségét és méretét is. Elvégre az MI segítségével rengeteg asset (textúra, talaj, épületek és hasonlóak) hozhatóak majd létre relatíve egyszerűen. Ez azt jelenti, hogy akár 10 perc alatt is generálható egy nagyon jó minőségű karakter – és bár a 10 perc nem egy szempillantás, de még mindig jóval rövidebb idő, mint amit ma igényel egy ilyen karakter felépítése.

A jelen és a lefestett jövő között Holz szerint a minőség folyamatos javítása, a 3D-s tevékenységek gyorsulása, a nagyobb felbontás és az egyre kisebb chipek elterjedése fog megtörténni. Ez vezet el minket egy olyan jövőhöz, ahol a videojáték csak részben emlékeztet a mai önmagára, részben alkotói folyamat. Mint Holz mondja:

„Azt remélhetjük, hogy tíz év múlva már nem lesz statikus tartalom, mert minden menet közben jön létre. Tehát elméletileg leomlanak a korlátok valaminek fogyasztása és valami létrehozása között, és az egész olyanná válik, mint a folyékony képzelet, amely szabadon örvénylik.”

Jelenleg egyébként a hasonlóan fejlett képgenerátorok brutális grafikus számítási kapacitást igényelnek – Holz elmondta azt is, hogy a Midjourney a számításokat a felhőben, végső soron pedig hatalmas GPU-kon végzi – egész pontosan 40 ezer dollárba kerülő GPU szervereken. Holz szerint épp ezért a Mindjourney az egyik leginkább számításigényes fogyasztói alkalmazás, amely valaha létezett. Holz azonban a Midjourney-t úttörő alkalmazásnak látja, amely hoszzú távon segíthet az emberiségnek, épp ezért éri meg a befektetés. Elmondása alapján már most többen is a generátor segítségével dolgozzák fel a traumatikus élményeiket.

Azonban aki kipróbálta a Midjourney-t, abban hozzánk hasonlóan felmerülhetett az a kérdés is, hogy mindez nem tesz-e majd munkanélkülivé rengeteg művészt, különösen alaklamazott művészeket? Holz, aki egyébként szintén a videojáték fejlesztésből érkezett (művészi résszel és dizájnnal egyaránt foglalkozott), úgy gondolja, hogy nem ez lesz a helyzet. Sőt a hasonló szoftverek inkább kiteljesítik a művészek lehetőségeit szerinte. Mint fogalmazott az MI kapcsán:

„Nem Istent próbáljuk megépíteni, hanem az emberi faj képzelőerejét próbáljuk fokozni.”

Mint mondta, a végső cél az önkifejezés vizuális eszközeinek elterjesztése. Ami mindössze annyit jelent, hogy az emberek vizuálisabbak lesznek, és jobban értékelik ezeket a dolgokat. És több lehetőség lesz a vizuális önkifejezésre, mint korábban.

Forradalmat ígér az új chip, amelyen a mesterséges intelligencia „él” Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lenne szükség felhőre, hanem akár kifejezetten komplex MI is mintegy „élhetne” a NeuRRAM-on – ez forradalmasíthatja akár az okostelefonok világát is.

Annyi biztos, hogy a hatékonyabb, felhő nélkül működő, fogyasztói eszközökben alkalmazható mesterséges intelligencián rengetegen dolgoznak, hasonló fejlesztésről például fentebb írtunk. Hogy mit hoz a jövő, az persze még kérdéses, de az optimista olvasat valóban az, hogy az MI gazdagabbá teszi a kultúránkat és mindenkit megismertet a művészi önkifejezéssel.

(Kép: Pixabay/KELLEPICS )


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.