A karácsonynak is vannak múzeumai

2020 / 12 / 26 / Rácz Tamás
A karácsonynak is vannak múzeumai
Bár a karácsony nem igazán művészeti vagy tudományos jellegű fogalom, vannak tematikus múzeumai, szerte a világban.

Múzeumokat általában tudományokkal, művészetekkel vagy szakmákkal, esetleg konkrét eseményekkel kapcsolatban, ezek tárgyi emlékeinek megőrzésére és bemutatására szoktak alapítani. A karácsony tárgykörével foglalkozó múzeumok igazi kakukktojások a muzeológiában. (Tényleg, vajon a muzeológia tudományának is van valahol egy múzeuma?)

A karácsony és a téli napforduló komplikált ünnepe, amelynek gyökerei messze a kereszténység előtti időkre nyúlnak vissza, a világ több pontján is kitermelt egy-egy tárlatnyi anyagot, amelyet állandó múzeumok őriznek. Nézzük, hol találhatók a karácsony rajongóinak legérdekesebb Mekkái (ha szabad ezzel a kis képzavarral élnünk).

USA

Amerikában gyakorlatilag mindennek van múzeuma, mert egy csomó jellegtelen kisváros próbálja magát felhelyezni a turizmus térképére szigorúan üzleti megfontolásokból kreált lehetetlen látványosságokkal. Egy Karácsonyi Díszek Múzeuma nevű intézmény még a Simpson Családban is feltűnik (24. évad 3. rész):

De vannak az USÁ-ban valódi múzeumok is a tárgykörben. Mint például az idén harminc éves Santa Claus Museum, a texasi Columbusban. A múzeum több kollekció számára is helyet biztosít. A Hopkins-gyűjtemény egy 1913-ban született karácsonyrajongó hölgy élete során összeszedegetett dekorációs eszközökből áll (több mint 2500 műtárgy), a Luman- és a Hubenak-kollekció pedig egy-egy házaspár gyűjtése.

Ausztria

A salzburgi karácsonyi múzeum az 1840-1940-es időszak karácsonyi tárgyi emlékeire szakosodott. A hivatalos weboldal jelenleg nem túl informatív, de Salzburg város honlapján egész jó kis galéria található a koronavírus-járvány korlátozásait nem számítva egész évben látogatható múzeumról!

Németország

Rothenburgban, a Frankfurt-Nürnberg-Stuttgart háromszög középen található Rothenburg ob der Tauber, melynek városközpontjában áll az 1870 és 1950 közötti évek karácsonyi cuccaira szakosodott Deutsches Weihnachtsmuseum. A múzeumot 2000-ben nyitotta meg a tulajdonos, az első karácsony-tematikájú ilyen intézményként az országban. A 250 négyzetméteres kiállítótér egész évben látogatható.

Magyarország

Itthon két fényesen tündöklő fókuszpontja van a karácsonyi hangulat történelmének. Az egyik Nagykarácsony település Mikulásfalva nevű rendezvénysorozata és kiállítása - amit az idén lesöpört a programnaptárról a pandémia.


A szentendrei Hubay Ház egész éves tárlattal folyamatosan életben tartja a karácsony szellemét (kép: hubayhaz.hu)

A másik Szentendrén az idén tízéves Hubay Ház, ami a tripadvisoros bejegyzések szerint csodás karácsonyi hangulatot teremt és méregdrága díszeket, kellékeket kínál a látogatóknak az otthoni ünnepléshez.

Ez is érdekelhet:

Paranormális jelenséggel köszöntött be a karácsony egy angliai kisvárosba Az angliai Warminsterben az 1960-as évek óta észleltek paranormális jelenségeket. Mind közül azonban az 1964-es karácsonykor kezdődő eseménysorozat volt a legemlékezetesebb. A 'Dolog' rejtélye azonban máig megoldatlan.

Nagyon ritkán esik karácsonykor a hó, mégis a fehér karácsony szerintünk az igazi – mégis miért? Túlzott elvárasainkat az oly ritka fehér karácsony iránt két dolog táplálja: az egyik a kis jégkorszak, a másik pedig Charles Dickens.

Karácsonyi díszkivilágítás: cuki szokás vagy káros fényszennyezés? A karácsony a szeretet, az öröm, a család, az együttlét és a fényszennyezés ragyogó ünnepe.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.