A karmokkal felszerelt drón úgy ragadja meg a prédát, mint egy sólyom

2021 / 12 / 02 / Bobák Áron
A karmokkal felszerelt drón úgy ragadja meg a prédát, mint egy sólyom
A Stanford kutatói által kifejlesztett lábakkal a drónok akár egy faágra is képesek leszállni, és aztán úgy egyensúlyozni rajta, mint a madarak.

Bár a drónokat már ma is számtalan területen használják, a praktikusságuknak erős gátat szab, hogy csak egyenletes felületekre képesek leszállni. Az amerikai Stanford Egyetem kutatói ugyanakkor nemrég egy olyan megoldással álltak elő, ami egy csapásra jóval sokoldalúbbá teheti a drónokat: a mesterséges karmok segítségével a drónok nem csak egyenetlen felületeken, például faágakon képesek biztonságosan landolni, de a feléjük dobott tárgyakat is könnyedén meg tudják ragadni - írja a New Atlas.

A kutatók egy korábbi kutatásuk eredményeit használták fel a karmok kifejlesztéséhez, amelyben a verébpapagájok mozgását tanulmányozták szenzorok segítségével, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy bármilyen felületen is landoltak, a papagájok mindig ugyanazt a manővert hajtották végre leszállás előtt. Mivel a drónok jóval nagyobbak a papagájoknál, így a kutatóknak végül a vándorsólyom karmaira esett a választásuk, amelyet 3D-nyomtatással készítettek el, motorok és damilok segítségével pedig az izmok és inak mozgását is sikerült reprodukálniuk.

Amikor a drón leszáll, a lábak elnyelik az ütközési energiát, és passzívan átalakítják fogóerővé, aminek köszönhetően az eszköz mindössze 20 milliszekundum alatt képes rámarkolni a tárgyakra. A leszállás után a bokák rögzített állapotba kerülnek, a jobb oldali karmon elhelyezett gyorsulásmérő pedig jelzi, hogy a drón leszállt. A kutatók egy algoritmust is fejlesztettek, ami képes kiegyensúlyozni a drónt, így az akár egy faágon is képes landolni anélkül, hogy leesne.

A Sztereotipizált, Természet Ihlette Légi Markoló (Stereotyped Nature-inspired Aerial Grasper) a Science tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmány alapján igencsak jól vizsgázott a teszteken, ugyanis a karmokkal felszerelt drón a legkülönbözőbb méretű, alakú és felületű faágakra is képes volt leszállni, akár száraz, akár vizes volt az ág. A karmok emellett a feléjük dobott tárgyakat is nagy magabiztossággal ragadták meg, többek között teniszlabdákat és babzsákokat is el tudtak kapni.

Az egyetem szerint a technológiát számtalan területen lehet majd alkalmazni: a karmos drónok többek között mentési feladatoknál és erdőtüzek megfigyelésénél is hasznosak lehetnek, de magukat a karmokat akár másforma robotokra is fel lehet majd szerelni. A kutatást vezető William Roderick szerint viszont a fejlesztés más szempontból is hasznos lehet a kutatók számára, hiszen nem csak a robotikában hozhat jelentős előrelépést, de az aprólékos modellezésnek köszönhetően az álltavilágról is sok újdonságot megtudhatnak a mesterséges lábak segítségével.

Mintha csak magától lebegne a levegőben ez a tenyérnyi drón A Dronut X1 propellerei a hagyományos drónoktól eltérően nem a törzsön kívül, hanem a drón belsejében helyezkednek el.

(Fotó: Stanford University)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.