A kevlárnál tízszer erősebb anyagot készítettek

2023 / 11 / 06 / Bobák Zsófia
A kevlárnál tízszer erősebb anyagot készítettek
Az amorf szilícium-karbidot mikrochipekhez használhatják.

A holland Delft Műszaki Egyetem kutatói olyan rendkívüli képességű anyagot hoztak létre laboratóriumi körülmények között, amely az egyetem szerint potenciálisan nagy hatással lehet az anyagtudományokra és ami bizonyos tekintetben még olyan speciális anyagok tulajdonságait is túlszárnyalja, mint a grafén, a kevlár vagy a gyémánt. Az új anyag a hagyományosan kristályos szerkezetű szilícium-karbid amorf változata (a-SiC), amit a kutatók vékony filmréteg formájában alkottak meg.

Már maga az eddig ismert szilícium-karbid is a gyémánthoz hasonló keménységéről híres, de új, kevésbé szabályos verziójának ereje a szakértőket is meglepte, mivel az amorf anyagok random módon elrendezett atomjait nem feltétlenül a nagy stabilitással hozzák összefüggésbe. Ez a "véletlenszerűnek" tűnő struktúra azonban mégsem eredményez törékenységet, sőt, sok ellenállóképességéről ismert anyaggal felveszi a versenyt. Az a-SiC szakítószilárdsága 10 GPa, amit a kutatók egyéni módszerrel teszteltek: szilícium alapra növesztettek vékony rétegben amorf szilícium-karbidot, majd felfüggesztették, ezután megfigyelték a különböző nanoszálak szakadási pontját. Ezzel a módszerrel a jövőben más anyagok vizsgálatát is az eddigieknél precízebben lehet elvégezni az egyetem leírása szerint. Az a-SiC folyáshatára (az a mechanikai feszültség, ami húzás esetén az anyag maradandó alakváltozását okozza) a kevlárénál tízszer nagyobb.

Az amorf szilícium-karbid legnagyobb előnye a csodaanyagnak tartott grafénnal szemben, hogy a belőle készült vékony réteget viszonylag könnyű előállítani, ezért lényegében akadálytalanul lehet nagyobb mennyiségben és méretekben is gyártani. Az anyag elsődleges felhasználási területét a mikrochipek készítése jelenti, mivel a különös robosztussága mellett olyan mechanikai jellemzőkkel rendelkezik, amelyek alkalmassá teszik a vibrációktól való elszigetelésére.

(Fotó: Delft University of Technology/Science Brush/Advanced Materials)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.