A Kia hozhatja el az igazi gyorstöltést ez elektromos autók tömegpiacára

2020 / 05 / 13 / Rácz Tamás
A Kia hozhatja el az igazi gyorstöltést ez elektromos autók tömegpiacára
Felárat fognak kérni a nagyon gyors töltés lehetőségéért (rapid charging), de nem csak a csúcsmodellekhez lesz elérhető a technológia.

Már Magyarországon is működik három olyan villanyautó-gyorstöltő, amellyel akár 800 volt feszültségen, 350 kW teljesítménnyel is tódulhatna az energia az épp töltött autó akkumulátorába. A baj csak az, hogy nem nagyon van olyan autó, amit ekkora teljesítménnyel lehetne tölteni. Az előzetes gyári hírek szerint az eleve csak kevesek számára elérhető Porsche Taycan lett volna az első kocsi, amelyik fel tud venni ekkora töltési teljesítményt, de a szériaváltozat mégiscsak megállt 270 kW-nál.


Porsche Taycan: 270 kW-tal tud tölteni 800 volton

A hétköznapi méretű-teljesítményű kocsik közük jelenleg csak a villanyautózás amerikai úttörője tud mit kezdeni a 800 voltos töltőkkel. A Tesla Model 3 nagy akkumulátoros (Long Range) változata képes csaknem 200 kW-tal tölteni, legalábbis a töltés első szakaszában. De még ez a kocsi se nevezhető tömegmodellnel, ahogy a gyártó cég sem igazán tömeggyártónak.


A Tesla Model 3 Long Range a TopGear tesztjén a leggyorsabban feltölthető, Európában kapható villanyautónak bizonyult

A kommersz márkák közül a Kia lépett ki először a fényre 800 voltos töltési terveivel. Friss közleményük szerint nem csupán azt tervezik, hogy 2025-ig 11 elektromos modellt mutatnak be világszerte és hogy minden európai modelljüknek lesz elektromos változata is, hanem a nagyon gyors töltés lehetőségét és megteremtik az új villanyautókhoz. Az első új elektromos Kia már jövőre megérkezik az európai piacra. A kocsi egy crossover lesz (nagy valószínűséggel a tanulmányként tavaly bemutatott Imagine szériaváltozata.


Kia Imagine koncepció

A gyártó csaknem 500 km-es hatótávot ígér egy feltöltéssel, de azt is ígérik, hogy ez a feltöltés akár 20 perc alatt megvalósulhat. A Kia külön kitért arra, hogy a 400 és 800 voltos töltési technológia közül a vevők választhatnak majd, saját töltési sebesség-igényeik szerint. Mint a márka modellportfólióért felelő igazgatója, Pablo Martinez fogalmazott: "A hétköznapibb modellek, amelyeket elsősorban a költségtudatos vásárlóinknak szánunk, 400 voltos töltési rendszerrel rendelkeznek majd, de a 800 voltos gyorstöltést nem tartjuk fent kizárólag zászlóshajó-modelleink számára, hanem ott is elérhetővé tesszük, ahol a felhasználói szokások szerint erre szüksége lehet a vásárlóinknak".

A Kia 2026-ra már évi 500.000 eladott elektromos autóval számol és úgy gondolják, Európában hat év múlva már minden ötödik eladott Kia tisztán elektromos hajtású lesz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.