A kínai űr-atomreaktor, ami százszor erősebb, mint amit a NASA 2030-ra tervez, már túljutott a teljesítményteszten

2022 / 09 / 03 / Felkai Ádám
A kínai űr-atomreaktor, ami százszor erősebb, mint amit a NASA 2030-ra tervez, már túljutott a teljesítményteszten
Kína a Holdra és a Marsra is ezt a reaktort telepítené.

A kínai űrkutatás vezetője, Wu Weiren, az újonnan alapított Tiandu mélyűrkutató laboratórium igazgatója 2019-ben kérte, hogy az ázsiai ország koncentráljon az űrben használható nukleáris reaktorok fejlesztésére, mivel ezek a jövő missziói szempontjából kritikusak. A reaktorok azért ilyen fontosak, mert a távolabbi bolygókra tervezett robotmissziók esetén a napenergia már nem jön szóba, mivel oda csak nagyon gyengén jut el a sugárzás. Ezekhez a küldetésekhez tehát a nukleáris rendszerek hatékony energia- és villamosenergia-meghajtást kínálnak.

Kína több ilyen nukleáris űrreaktort használó küldetést is tervez, ezek közt akad a Voyagerhez hasonló küldetés is. A Scientia Sinica Technologicában megjelent, még kutatás előtti cikk pedig például egy Neptunuszra tervezett orbitert mutat be, amely szintén atommaghasadásból nyerne energiát. Egy másik példa a múltból a Csang’o-3 misszió a Holdon, amely plutóniummal működő atomgenerátort használt, hogy kibírja a kéthetes, fagyos holdéjszakát – mint látható tehát Kínának éppenséggel van tapasztalata az ilyen fejlesztések terén.

Tavaly novemberben a South China Morning Post írt arról, hogy Kína valóban nagy teljesítményű atomreaktort fejleszt Hold- és Mars-küldetéseihez. A projektben részt vevő két kutató megerősítette azt is, hogy lezárult a prototípus mérnöki tervezése, és elkészült néhány kritikus elem is. Mostanra pedig a reaktor egy lépéssel közelebb került a végleges változathoz: a Science and Technology Daily és más kínai lapok szerint a projekt augusztus 25-én átment a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium átfogó teljesítményértékelésén. A reaktort egyébként a Kínai Tudományos Akadémia tervezte, és egy megawatt villamos energiát képes szolgáltatni az űrhajók áramellátásához és meghajtásához – ez azt jelenti, hogy a reaktor 100-szor erősebb lesz annál, mint amit a NASA tervez 2030-ra a Hold felszínére eljuttatni. Sőt ezzel a reaktorral akár 10 Nemzetközi Űrállomás is üzemeltethető lenne.

Sajnos sem a reaktor technikai részletei, sem pedig a felhasználására vonatkozó pontos tervek nem ismertek, és ami némileg különös: az erről szóló több online kínai lap beszámolóját is eltávolították azóta (de ezek archív változatai azért továbbra is elérhetőek).

A kínai űrkutatás jelenlegi csapásirányába mindenesetre beleillik egy ilyen eszköz: Kína az elmúlt években kiemelten fejlesztette az űrutazáshoz és a mélyűr felfedezéséhez szükséges képességeit – sikeresen fejlesztett például kriogén rakétákat a Hold-, Mars- és űrállomás-projekjeihez. Az ázsiai ország jelenleg újrafelhasználható hordozórakétákon, szupernehéz rakétákon és egy kétlépcsős újrafelhasználható űrrepülőgép-rendszeren is dolgozik.

A NASA szakértői, valamint az űrrepülési ipar szakemberei tavaly egyébként arról beszéltek egy kormányzati meghallgatáson, hogy az Egyesült Államoknak is gyorsan kell cselekednie ezeken a területeken, ha tartani akarják a lépést. Korábban a NASA azt is tárgyalta, hogy a nukleáris-elektromos meghajtású rendszerek hogyan gyorsíthatják fel az emberi legénységgel a Marsra tervezett küldetéseket a hagyományos vegyi rakétákhoz képest.

Forrás: Interesting Engineering, Space News

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása:  Rawpixel, CC0 1.0 Universal)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.