A környezetszennyező módon előállított beton a múlté - megérkezett a karbonnegatív beton

2023 / 04 / 13 / Bobák Zsófia
A környezetszennyező módon előállított beton a múlté - megérkezett a karbonnegatív beton
A karbonnegatív beton a levegőből kivont szén-dioxiddal készül és nélkülözi a cementet.

A Carbonaide nevű finn cég egyike azon gyártóknak, amelyek az egyik legtöbb üvegházhatású gáz kibocsátással járó építési alapanyag, a beton megreformálásán dolgoznak és ennek érdekében ki is fejlesztettek egy olyan gyártási módszert, amivel jelentősen csökkenthetőek a beton kibocsátási értékei.

A beton jelenleg lényegében pótolhatatlan alapanyagot jelent az emberi élethez szükséges infrastruktúrák, házak, utak, hidak, városok létrehozása során, hiszen ez az egyik legkönnyebben előállítható és legolcsóbb építési anyag, amivel méghozzá a szerkezeteknek forma és funkció tekintetében egészen széles körű verzióihoz alkalmazható. Bár egyre gyakrabban kerülnek előtérbe a fából, esetleg a megfelelő klimatikus viszonyok között, sárból készült vályogépületek a betonházak alternatívájaként, de ezekből az anyagokból nem lehet minden típusú infrastrukturális elemet megépíteni, valamint a könnyű kezelhetőségben sem vehetik fel a versenyt a betonnal. A beton egy változatát már az ókori Rómában is használták és különösen tartós épületeket tudtak készíteni belőle, vagyis az emberiség történetet régóta kíséri az alkalmazása, de a mai korban már nem kevés negatívum is csatlakozik az előnyök mellé.

Egyfelől ahhoz, hogy nyolcmilliárd ember számára, akiknek egyre nagyobb százaléka (jelenleg körülbelül 57%) él városokban, elegendő mennyiségű épület és út álljon rendelkezésre, egyre nagyobb mennyiségű építési anyagra van szükség, amelyet egyre gyorsabban kell előállítani, így a minőség gyakran közel sem ideális - ennek következtében az épületek hamarabb tönkremennek, újat kell építeni helyettük, ami még több beton felhasználásával jár. Másrészt ennek a hatalmas mennyiségű betonnak az előállítása nem mentes az üvegházhatású gázok kibocsátásától, olyannyira, hogy a betonipar a felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 8%-áért, amivel épphogy elmarad az egész világ mezőgazdasági tevékenységeinek kibocsátási értékeitől, ami a Princeton Egyetem adatai szerint 9%.

Ennek oka a beton egyik lényeges összetevőjében keresendő: a cementben,

amit égetőkemencékben készítenek mészkőből és agyagból 1450 Celsius-fokra hevítve, miközben a folyamathoz rengeteg fosszilis tüzelőanyagot használnak fel a gyártók. Az Our World in Data adatai alapján Kínában 2021-ben már több mint 800 millió tonna szén-dioxidot engedtek a légkörbe a gyárak csak a cement előállítása miatt, a Statista szerint globálisan 1,673 milliárd metrikus tonna volt a kibocsátási érték.

Ha már lemondani nem nagyon tud az építőipar az olyannyira fontos betonról, akkor a megoldást a környezetszennyezés elkerülésére a zöld módon előállított beton jelentheti, aminek számos fajtájával kísérleteznek a kutatók és mérnökök szerte a világon. A Carbonaide technológiája is ezek közé tartozik: a cég a beton egyik hátrányát fordította előnyére, hogy karbonnegatív anyagot hozzon létre. A beton, vasbeton szerkezeti elemek az úgynevezett karbonizáció hatására tönkremehetnek - ennek során a levegőből szén-dioxidot köt meg az anyag, ami módosítja az összetételét. A Carbonaide módszere erre a folyamatra épül, csakhogy ebben az esetben a beton készítése alatt használják a CO2 megkötését arra, hogy a betont előállítsák és a felhasznált cement mennyiségét csökkentsék. Emellett a cement helyett más összetevőket alkalmaznak kötőanyagként, például az ipari gyártási folyamatok során megmaradt salakot vagy biohamut, így összességében karbonnegatív anyagot készítenek.

A vállalat kísérleteinek eredménye szerint a karbonizációra épülő technológiájukkal 45%-kal tudták csökkenteni a beton CO2 kibocsátási értékeit a hagyományos eljárással készülő betonhoz képest, később pedig, mikor a Portland cementet salakra cserélték a betonban, sikerült elérniük, hogy az anyag szénnyelővé változzon és a szénlábnyoma köbméterenként mínusz 60 kilogramm legyen. Ez azt jelenti, hogy a teljes életciklusát és összetevőit figyelembe véve több szén-dioxidot köt meg, mint amennyit felhasznál. A Carbonaide vezérigazgatójának, Tapio Vehmasnak véleménye szerint az épített környezetnek kell a legnagyobb szénnyelővé alakulnia egy környezetbarátabb módon működő civilizáció megteremtéséhez, mivel ez (az építési alapanyag) az emberiség által legnagyobb mennyiségben előállított anyag a világon.

A cég hamarosan megnyitja első automatizált gyártóegységét Finnországban és 2026-ig legalább tíz gyárat szeretnének működésbe hozni. 2050-re pedig a cél az évi 500 millió tonna szén-dioxid megkötése.

(Fotó: Carbonaide)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.