A koronavírus betegek egyedül, szeretteik nélkül halnak meg. Lehetne ez másképp is?

2020 / 04 / 15 / Justin Viktor
A koronavírus betegek egyedül, szeretteik nélkül halnak meg. Lehetne ez másképp is?
A koronavírussal összefüggő halálesetek száma növekszik, és ezt egy nem kevésbé szörnyű körülmény kíséri: sokan, akik meghalnak, ezt a hozzátartozóik, szeretteik nélkül teszik. Hogyan lehetne a haldoklók és családtagjaik számára számára emberségesebb kórházakat kialakítani?

Utolsó, magányos órák

Erin Peavey és Sheila Ruder, a Fast Company egészségügyi építészettel foglalkozó szakértői áttekintették, a helyzetet az Egyesült Államokban. A látogatókat általában korlátozzák, ami azt jelenti, hogy egyes koronavírus-betegek családtagjai számára tilos szeretteikkel tölteni azok utolsó napjait, és tilos bármilyen érintkezés, nem hogy átölelni, vagy karjaikban tartani távozni készülő szerettüket.

Ez a forgatókönyv csak várhatóan csak még rosszabb lesz. A washingtoni egyetem Egészségügyi Mérési Intézete szerint az Egyesült Államokban akár 82 000 ember is meghalhat a fertőzés miatt, míg más modellek akár 125 000 áldozatot sem zárnak ki. Számos egészségügyi intézménynek - a hagyományos kórházaktól kezdve a sebtében felhúzott alternatív gondozási helyekig - el kell döntenie, hogyan lehetne a legmegfelelőbb életvégi ellátást nyújtani a COVID-19 betegek és hozzátartozóik számára.

 

Az amerikai Betegség Ellenőrző Központok által az alternatív gondozási helyekről szóló meglévő irányelvek - ahol sok akut koronavírusos beteg hal meg - nagyon keveset foglalkoznak az együttérző életvégi gondozással. Érdemes lehet ezért megvizsgálni, hogy a hagyományos és a nem tradicionális ápolási területek miként hozhatnának létre biztonságos, kényelmes életvégi élményeket, még akkor is, ha az erőforrások szűkösek.

A privát szféra fontossága

A magánélet bizonyos fokú biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy minden beteg elbúcsúzhasson szeretteitől vagy saját vallási szertartásait gyakorolhassa. Ez személyesen, vagy a manapság valószínűbb módon, virtuálisan is elvégezhető. Egyes létesítmények lehetővé is teszik, egy látogató számára a bejutást az életük utolsó óráit élőkhöz, azzal a feltétellel, hogy a látogató személyi védőfelszerelést visel. Normális esetben az Egyesült Államokban az ilyen betegek saját szobát kapnak, ám most sok kórház ott is túlterhelt, és egyszerűen nincs helyük erre (sem). Ehelyett a kórházak és a rendkívüli egészségügyi intézmények egyszerű függönyt vagy elválasztót biztosíthatnak az ágyak között.

Családi látogatások

A látogatásokra vonatkozó protokollok felállítása fontos, így a betegek és a család egyaránt tudják, mire számíthatnak. A létesítményeknek egyértelműen kommunikálniuk kell arról, hogy a látogatásokat személyesen vagy csak virtuálisan engedélyezik, mennyi a látogatási idő, hány fő látogató engedélyezett, és milyen átvilágításra van szükség náluk. Világosan meg kell határozni a mementók, vagy kegytárgyak körét is, melyeket a család átadhat szeretteinek: Engedélyezett ez, vagy sem? Hogyan kell kezelni őket?

Támogatni a kétirányú kommunikációt

Ha a családtagoknak nem engedik meg a személyes látogatást, az ápolási központok más módon is támogathatják, a szeretteiktől való búcsúzást, például kétirányú video-kommunikációval vagy egy ablakhoz hasonló, védőkorláton keresztül történő vizuális kapcsolattal.

Pozitív figyelemelterelés

A személyre szabott akusztika vagy a megnyugtató, természetes hangok, nagy szerepet játszhatnak a beteg kényelemérzetének növelésében. A koronavírusos betegek támogatására épített ideiglenes kórházak közül sok pusztán a legszükségesebb vázelemekből áll, és nem támogatják a fejlett hangrendszereket. Ilyen esetekben a fejhallgató vagy az ágyba épített hangszóró ugyanúgy hasznos lehet. Ha a betegek öntudatuknál vannak, a napfényhez való hozzáférés, a természet vagy a természet képei is megnyugtatóak lehetnek.

Hospice gondozók

Az elkötelezett hospice-munkatársak kezelhetik az életvégi ápolás gondozási aspektusait, amikor a rendszer egészének erőforrásai ostrom alatt állnak. A nagyon beteg emberek ellátására kiképzett személyzetnek, a nekik kijelölt területeken kell maradnia.

Hogyan lehet biztonságos környezetet létrehozni?

Az életvégi ellátásban a méltóság növelése csak egy része a megoldásnak. Az ápolási létesítményekben elengedhetetlen a vírus továbbterjedésének megakadályozása is. Az egészségügyi-építészettel, ellátóhelyek tervezési munkáival, valamint a tapasztalatok összegyűjtésével összesen 30 éve foglalkozó szakemberek összefoglaltak néhány fontosabb szempontot:

Gyógyszer-hozzáférés

A gyógyszereket biztonságosan kell tárolni, de úgy kell elhelyezni, hogy az ápolók könnyen elérhessék őket. A gyógyszert el lehet helyezni egy zárt szekrénybe a kijelölt személyzet munkaállomásán, például a beteggondozási helyek közelében.

Dedikált beléptetés

Azokban a létesítményekben ahol a családtagok számára lehetővé teszik, hogy személyesen vegyenek végső búcsút szeretteiktől, a célzott belépés biztosítása csökkentheti a fertőzés továbbításának esélyét. Mobil kézmosó állomásokat szükséges biztosítani az épület egész területén, valamint öltözőhelyiségeket és vetkőzőket, a létesítménybe belépő vagy az onnan kilépő ellátóhelyi személyzet és a családtagok számára.

Személyzeti szálláshelyek

Az egészségügyi dolgozók számára külön WC-szoba és pihenőhely biztosítása szükséges. Egy beteg halála még a legtapasztaltabb gondozók számára is nehézségeket okozhat, és nekik is szükségük van egy helyre ahol megbirkózhatnak a fájdalmukkal.

Hátsó kijárat

Amikor a betegek meghalnak, a testüket diszkréten kell elszállítani a létesítményből, külön kijáraton keresztül. Ez nem csupán méltóságuk megőrzése és a látogatók illetve a többi beteg megijesztésének elkerülése érdekében történik, de ez a legbiztonságosabb módszer a koronavírus terjedésének megakadályozására is.

Az összegyűjtött javaslatok egyike sem új ötlet az egészségügyi létesítmények tervezésében, de mivel a kórházakba a Covid-19 új betegeinek légiói érkeznek, meg kell érteniük a valóságot, miszerint sok beteg elveszíti majd a küzdelmet a vírussal, és a családjaik szenvedni fognak. És vannak módjai annak, hogy együttérző módon megkönnyítsük ezt a szenvedést - zárják gondolataikat a Fast Company szakértői.

(Forrás: FastCompany Képek: Unsplash)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.