A koronavírus betegek egyedül, szeretteik nélkül halnak meg. Lehetne ez másképp is?

2020 / 04 / 15 / Justin Viktor
A koronavírus betegek egyedül, szeretteik nélkül halnak meg. Lehetne ez másképp is?
A koronavírussal összefüggő halálesetek száma növekszik, és ezt egy nem kevésbé szörnyű körülmény kíséri: sokan, akik meghalnak, ezt a hozzátartozóik, szeretteik nélkül teszik. Hogyan lehetne a haldoklók és családtagjaik számára számára emberségesebb kórházakat kialakítani?

Utolsó, magányos órák

Erin Peavey és Sheila Ruder, a Fast Company egészségügyi építészettel foglalkozó szakértői áttekintették, a helyzetet az Egyesült Államokban. A látogatókat általában korlátozzák, ami azt jelenti, hogy egyes koronavírus-betegek családtagjai számára tilos szeretteikkel tölteni azok utolsó napjait, és tilos bármilyen érintkezés, nem hogy átölelni, vagy karjaikban tartani távozni készülő szerettüket.

Ez a forgatókönyv csak várhatóan csak még rosszabb lesz. A washingtoni egyetem Egészségügyi Mérési Intézete szerint az Egyesült Államokban akár 82 000 ember is meghalhat a fertőzés miatt, míg más modellek akár 125 000 áldozatot sem zárnak ki. Számos egészségügyi intézménynek - a hagyományos kórházaktól kezdve a sebtében felhúzott alternatív gondozási helyekig - el kell döntenie, hogyan lehetne a legmegfelelőbb életvégi ellátást nyújtani a COVID-19 betegek és hozzátartozóik számára.

 

Az amerikai Betegség Ellenőrző Központok által az alternatív gondozási helyekről szóló meglévő irányelvek - ahol sok akut koronavírusos beteg hal meg - nagyon keveset foglalkoznak az együttérző életvégi gondozással. Érdemes lehet ezért megvizsgálni, hogy a hagyományos és a nem tradicionális ápolási területek miként hozhatnának létre biztonságos, kényelmes életvégi élményeket, még akkor is, ha az erőforrások szűkösek.

A privát szféra fontossága

A magánélet bizonyos fokú biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy minden beteg elbúcsúzhasson szeretteitől vagy saját vallási szertartásait gyakorolhassa. Ez személyesen, vagy a manapság valószínűbb módon, virtuálisan is elvégezhető. Egyes létesítmények lehetővé is teszik, egy látogató számára a bejutást az életük utolsó óráit élőkhöz, azzal a feltétellel, hogy a látogató személyi védőfelszerelést visel. Normális esetben az Egyesült Államokban az ilyen betegek saját szobát kapnak, ám most sok kórház ott is túlterhelt, és egyszerűen nincs helyük erre (sem). Ehelyett a kórházak és a rendkívüli egészségügyi intézmények egyszerű függönyt vagy elválasztót biztosíthatnak az ágyak között.

Családi látogatások

A látogatásokra vonatkozó protokollok felállítása fontos, így a betegek és a család egyaránt tudják, mire számíthatnak. A létesítményeknek egyértelműen kommunikálniuk kell arról, hogy a látogatásokat személyesen vagy csak virtuálisan engedélyezik, mennyi a látogatási idő, hány fő látogató engedélyezett, és milyen átvilágításra van szükség náluk. Világosan meg kell határozni a mementók, vagy kegytárgyak körét is, melyeket a család átadhat szeretteinek: Engedélyezett ez, vagy sem? Hogyan kell kezelni őket?

Támogatni a kétirányú kommunikációt

Ha a családtagoknak nem engedik meg a személyes látogatást, az ápolási központok más módon is támogathatják, a szeretteiktől való búcsúzást, például kétirányú video-kommunikációval vagy egy ablakhoz hasonló, védőkorláton keresztül történő vizuális kapcsolattal.

Pozitív figyelemelterelés

A személyre szabott akusztika vagy a megnyugtató, természetes hangok, nagy szerepet játszhatnak a beteg kényelemérzetének növelésében. A koronavírusos betegek támogatására épített ideiglenes kórházak közül sok pusztán a legszükségesebb vázelemekből áll, és nem támogatják a fejlett hangrendszereket. Ilyen esetekben a fejhallgató vagy az ágyba épített hangszóró ugyanúgy hasznos lehet. Ha a betegek öntudatuknál vannak, a napfényhez való hozzáférés, a természet vagy a természet képei is megnyugtatóak lehetnek.

Hospice gondozók

Az elkötelezett hospice-munkatársak kezelhetik az életvégi ápolás gondozási aspektusait, amikor a rendszer egészének erőforrásai ostrom alatt állnak. A nagyon beteg emberek ellátására kiképzett személyzetnek, a nekik kijelölt területeken kell maradnia.

Hogyan lehet biztonságos környezetet létrehozni?

Az életvégi ellátásban a méltóság növelése csak egy része a megoldásnak. Az ápolási létesítményekben elengedhetetlen a vírus továbbterjedésének megakadályozása is. Az egészségügyi-építészettel, ellátóhelyek tervezési munkáival, valamint a tapasztalatok összegyűjtésével összesen 30 éve foglalkozó szakemberek összefoglaltak néhány fontosabb szempontot:

Gyógyszer-hozzáférés

A gyógyszereket biztonságosan kell tárolni, de úgy kell elhelyezni, hogy az ápolók könnyen elérhessék őket. A gyógyszert el lehet helyezni egy zárt szekrénybe a kijelölt személyzet munkaállomásán, például a beteggondozási helyek közelében.

Dedikált beléptetés

Azokban a létesítményekben ahol a családtagok számára lehetővé teszik, hogy személyesen vegyenek végső búcsút szeretteiktől, a célzott belépés biztosítása csökkentheti a fertőzés továbbításának esélyét. Mobil kézmosó állomásokat szükséges biztosítani az épület egész területén, valamint öltözőhelyiségeket és vetkőzőket, a létesítménybe belépő vagy az onnan kilépő ellátóhelyi személyzet és a családtagok számára.

Személyzeti szálláshelyek

Az egészségügyi dolgozók számára külön WC-szoba és pihenőhely biztosítása szükséges. Egy beteg halála még a legtapasztaltabb gondozók számára is nehézségeket okozhat, és nekik is szükségük van egy helyre ahol megbirkózhatnak a fájdalmukkal.

Hátsó kijárat

Amikor a betegek meghalnak, a testüket diszkréten kell elszállítani a létesítményből, külön kijáraton keresztül. Ez nem csupán méltóságuk megőrzése és a látogatók illetve a többi beteg megijesztésének elkerülése érdekében történik, de ez a legbiztonságosabb módszer a koronavírus terjedésének megakadályozására is.

Az összegyűjtött javaslatok egyike sem új ötlet az egészségügyi létesítmények tervezésében, de mivel a kórházakba a Covid-19 új betegeinek légiói érkeznek, meg kell érteniük a valóságot, miszerint sok beteg elveszíti majd a küzdelmet a vírussal, és a családjaik szenvedni fognak. És vannak módjai annak, hogy együttérző módon megkönnyítsük ezt a szenvedést - zárják gondolataikat a Fast Company szakértői.

(Forrás: FastCompany Képek: Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.