A koronavírus hangja: MI vizsgálja, diagnosztizálható-e a fertőzés hangminta alapján

2020 / 04 / 01 / Justin Viktor
A koronavírus hangja: MI vizsgálja, diagnosztizálható-e a fertőzés hangminta alapján
Izrael Védelmi Minisztérium által tesztelt technológiát a Vocalis Health hangelemző startup fejleszteti, megerősített koronavírusos betegek bevonásával annak megállapítására, hogy lehetséges-e észlelni a koronavírus vokális ujjlenyomatát a korai diagnózis elősegítése érdekében.

Kimutatható-e a Covid-19 a beteg hangja alapján?

A védelmi minisztérium valamint a Vocalis Health, Tal Wenderow és Dr. Shady Hassan vezetésével, jelenleg hang- és légzés-mintákat gyűjt a Covid-19 betegektől, valamint a lakosságtól, amelyeket majd mesterséges intelligenciával, gépi tanulási technológiával elemeznek. Ezután megkísérelnek kidolgozni egy olyan algoritmust, amely segít az Egészségügyi Minisztériumnak kezdeti értékelések készítésében, valamint az otthonukban tartózkodó koronavírus-hordozók állapotának és tüneteinek könnyebb megfigyelésében, az egészségügyi rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében.

A tesztet több kórházban és az egész országban végzik, az eredménnyel pedig várhatóan négy-hat hét alatt készülnek el - nyilatkozta a cég. Mivel a koronavírus befolyásolja a légzőrendszert, az alapvető feltételezés az, hogy a betegség által okozott testi tünetek visszatükröződhetnek az ember hangjában és légzésében.

A big data és a vokális biomarkerek házasításából éppen most létrejövő technológia, bár reményteli, de még nem bizonyított, és azt egyelőre végképp nem lehet tudni vagy kijelenteni, hogy alkalmas-e a Covid-19 kimutatására.

Mindenesetre, aki szeretne, részt vehet a kutatásban, ugyanis a cég lehetőséget biztosít bárkinek, hogy adományként online felajánlja saját hangmintáját, mindösszesen angol nyelvtudás, mikrofon (például a webkameráé, vagy a mobilé) és tíz perc szabadidő szükséges hozzá. A hangminta adományozás a cég weboldalán itt lehetséges.

A Vocalis Health két izraeli digitális egészségügyi vállalkozás, a Verbal Communication Ltd. és a Healthymize Ltd. összeolvadása eredményeként alakult 2019 decemberében. A startup mesterséges intelligenciát, gépi tanuláson alapuló hanganalízis alkalmazásokat fejleszt az egészségügyi ágazat számára. A társaság technológiája segíti az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a hangjuk alapján felmérjék az ember egészségét, és segítenek a hangszálakat befolyásoló állapotok, például szív- és légúti betegségek és depresszió diagnosztizálásában. A társaság eddig 9 millió dollár befektetést kapott.

(Forrás: Calcalist Képek: Unsplash)


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.