A koronavírus hangja: MI vizsgálja, diagnosztizálható-e a fertőzés hangminta alapján

2020 / 04 / 01 / Justin Viktor
A koronavírus hangja: MI vizsgálja, diagnosztizálható-e a fertőzés hangminta alapján
Izrael Védelmi Minisztérium által tesztelt technológiát a Vocalis Health hangelemző startup fejleszteti, megerősített koronavírusos betegek bevonásával annak megállapítására, hogy lehetséges-e észlelni a koronavírus vokális ujjlenyomatát a korai diagnózis elősegítése érdekében.

Kimutatható-e a Covid-19 a beteg hangja alapján?

A védelmi minisztérium valamint a Vocalis Health, Tal Wenderow és Dr. Shady Hassan vezetésével, jelenleg hang- és légzés-mintákat gyűjt a Covid-19 betegektől, valamint a lakosságtól, amelyeket majd mesterséges intelligenciával, gépi tanulási technológiával elemeznek. Ezután megkísérelnek kidolgozni egy olyan algoritmust, amely segít az Egészségügyi Minisztériumnak kezdeti értékelések készítésében, valamint az otthonukban tartózkodó koronavírus-hordozók állapotának és tüneteinek könnyebb megfigyelésében, az egészségügyi rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében.

A tesztet több kórházban és az egész országban végzik, az eredménnyel pedig várhatóan négy-hat hét alatt készülnek el - nyilatkozta a cég. Mivel a koronavírus befolyásolja a légzőrendszert, az alapvető feltételezés az, hogy a betegség által okozott testi tünetek visszatükröződhetnek az ember hangjában és légzésében.

A big data és a vokális biomarkerek házasításából éppen most létrejövő technológia, bár reményteli, de még nem bizonyított, és azt egyelőre végképp nem lehet tudni vagy kijelenteni, hogy alkalmas-e a Covid-19 kimutatására.

Mindenesetre, aki szeretne, részt vehet a kutatásban, ugyanis a cég lehetőséget biztosít bárkinek, hogy adományként online felajánlja saját hangmintáját, mindösszesen angol nyelvtudás, mikrofon (például a webkameráé, vagy a mobilé) és tíz perc szabadidő szükséges hozzá. A hangminta adományozás a cég weboldalán itt lehetséges.

A Vocalis Health két izraeli digitális egészségügyi vállalkozás, a Verbal Communication Ltd. és a Healthymize Ltd. összeolvadása eredményeként alakult 2019 decemberében. A startup mesterséges intelligenciát, gépi tanuláson alapuló hanganalízis alkalmazásokat fejleszt az egészségügyi ágazat számára. A társaság technológiája segíti az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a hangjuk alapján felmérjék az ember egészségét, és segítenek a hangszálakat befolyásoló állapotok, például szív- és légúti betegségek és depresszió diagnosztizálásában. A társaság eddig 9 millió dollár befektetést kapott.

(Forrás: Calcalist Képek: Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.