A koronavírus mellett, a vakcinából származó járványos gyermekbénulás ellen is sürgősen új vakcina kellene

2020 / 04 / 13 / Justin Viktor
A koronavírus mellett, a vakcinából származó járványos gyermekbénulás ellen is sürgősen új vakcina kellene
Az Egyesült Királyságból, Svájcból, az Egyesült Államokból és a Kongói Köztársaságból származó kutatók egy csoportja felfedezte, hogy sürgősen szükség van a vakcinából származó poliovírus elleni küzdelemre.

Egy vírus mutáns elszabadul

A szabadban élő járványos gyermekbénulás vírus három típusa ismert, az 1-es, a 2-es és 3-as típusú. A 2-es típust a természetben kb. öt évvel ezelőtt felszámolták, ám az ellene kifejlesztett egyik vakcina tartós problémát okozott - egy oltásból származó mutáns vírust, amely "vadon élő" polio vírusként terjed, és ez is képes megbénítani a fertőzött embereket. Az OPV2 elnevezésű oltást hamarosan visszavonták a használatból, miután kiderült, hogy használata mutáns vírust hozott létre, de az oltásból származó poliovírus sajnos tovább él odakint. 

Ellentmondásos módon, az egyetlen módja a fertőződés megakadályozásának az, ha OPV2-vel oltják be az embereket, de az oltás újbóli bevezetése még több mutáns vírus kifejlődéséhez vezethet. A kutatók ezért azt tartanák jó megoldásnak, ha új vakcinát lehetne kifejleszteni a mutáns polio-vírus ellen, és a munkájuk során az is kiderült, hogy pontosan mennyire sürgős ez a szükséglet.


Járványos gyermekbénulás vírus (polio) mikroszkópos képe. (Wikimédia)

A váltás

A tanulmány készítése során statisztikai modelleket futtattak annak bemutatására, hogy valószínűleg hogyan terjedhet a mutáns polio-vírus, ha nem dolgoznak ki egy új oltást, és nem alkalmazzák azt sürgősen. Megállapították, hogy a vírus először valamikor 2016 és 2019 között jelent meg, azóta a Globális Polio-laboratóriumi Hálózat 26 országban 859 fertőzéses esetet azonosított. 

Az is kiderült, hogy a fertőzések kb. 65,5 százaléka egy olyan időszakot követően történt, - amelyet a “Váltásnak” neveztek el, - amikor az egészségügyi dolgozók az emberek beoltása során, kétféle oltás felhasználásáról az 1-es és a 3-as típusú járványos gyermekbénulás ellen, átváltottak egyetlen vakcinára, amely mindkét típus ellen hatékony volt. Összesen 62 “Váltás utáni” eseményt és 41 mutáns polio-vírus kitörést azonosítottak. Az egészségügyi tisztviselők az OPV2 újbóli bevezetésével harcoltak a járványok ellen, ami azonban további mutáns polio-vírus kitöréseket indított el.

Új vakcina kell

A kutatók szerint lehetséges, hogy az 1-es és a 2-es típusra jelenleg alkalmazott poliométiás vakcina mutáns polio-vírus járványok kiváltásának kockázatát is felveti, ezért új típusú oltásokra van szükség - olyanokra, amelyek nem olyan könnyen képesek mutálódni. Megjegyezték azt is, hogy egy új OPV2 oltás jelenleg már éppen II. fázisú klinikai vizsgálaton esik át, és bár ugyanazon az elképzelésen alapul, miszerint a vírus enyhébb formáját juttatják be az emberi testbe az immunitás létrehozásához, de ez genetikailag stabilabb, és így kevésbé alkalmas a nem kívánt mutációra.

A kutatók a Science folyóiratban megjelent cikkükben ismertették a vakcinából származó vírusról szóló tanulmányt és az általuk talált eredményeket.

(Forrás: MedicalXpress Képek: Unsplash, Wikimédia)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.