A koronavírus mellett, a vakcinából származó járványos gyermekbénulás ellen is sürgősen új vakcina kellene

2020 / 04 / 13 / Justin Viktor
A koronavírus mellett, a vakcinából származó járványos gyermekbénulás ellen is sürgősen új vakcina kellene
Az Egyesült Királyságból, Svájcból, az Egyesült Államokból és a Kongói Köztársaságból származó kutatók egy csoportja felfedezte, hogy sürgősen szükség van a vakcinából származó poliovírus elleni küzdelemre.

Egy vírus mutáns elszabadul

A szabadban élő járványos gyermekbénulás vírus három típusa ismert, az 1-es, a 2-es és 3-as típusú. A 2-es típust a természetben kb. öt évvel ezelőtt felszámolták, ám az ellene kifejlesztett egyik vakcina tartós problémát okozott - egy oltásból származó mutáns vírust, amely "vadon élő" polio vírusként terjed, és ez is képes megbénítani a fertőzött embereket. Az OPV2 elnevezésű oltást hamarosan visszavonták a használatból, miután kiderült, hogy használata mutáns vírust hozott létre, de az oltásból származó poliovírus sajnos tovább él odakint. 

Ellentmondásos módon, az egyetlen módja a fertőződés megakadályozásának az, ha OPV2-vel oltják be az embereket, de az oltás újbóli bevezetése még több mutáns vírus kifejlődéséhez vezethet. A kutatók ezért azt tartanák jó megoldásnak, ha új vakcinát lehetne kifejleszteni a mutáns polio-vírus ellen, és a munkájuk során az is kiderült, hogy pontosan mennyire sürgős ez a szükséglet.


Járványos gyermekbénulás vírus (polio) mikroszkópos képe. (Wikimédia)

A váltás

A tanulmány készítése során statisztikai modelleket futtattak annak bemutatására, hogy valószínűleg hogyan terjedhet a mutáns polio-vírus, ha nem dolgoznak ki egy új oltást, és nem alkalmazzák azt sürgősen. Megállapították, hogy a vírus először valamikor 2016 és 2019 között jelent meg, azóta a Globális Polio-laboratóriumi Hálózat 26 országban 859 fertőzéses esetet azonosított. 

Az is kiderült, hogy a fertőzések kb. 65,5 százaléka egy olyan időszakot követően történt, - amelyet a “Váltásnak” neveztek el, - amikor az egészségügyi dolgozók az emberek beoltása során, kétféle oltás felhasználásáról az 1-es és a 3-as típusú járványos gyermekbénulás ellen, átváltottak egyetlen vakcinára, amely mindkét típus ellen hatékony volt. Összesen 62 “Váltás utáni” eseményt és 41 mutáns polio-vírus kitörést azonosítottak. Az egészségügyi tisztviselők az OPV2 újbóli bevezetésével harcoltak a járványok ellen, ami azonban további mutáns polio-vírus kitöréseket indított el.

Új vakcina kell

A kutatók szerint lehetséges, hogy az 1-es és a 2-es típusra jelenleg alkalmazott poliométiás vakcina mutáns polio-vírus járványok kiváltásának kockázatát is felveti, ezért új típusú oltásokra van szükség - olyanokra, amelyek nem olyan könnyen képesek mutálódni. Megjegyezték azt is, hogy egy új OPV2 oltás jelenleg már éppen II. fázisú klinikai vizsgálaton esik át, és bár ugyanazon az elképzelésen alapul, miszerint a vírus enyhébb formáját juttatják be az emberi testbe az immunitás létrehozásához, de ez genetikailag stabilabb, és így kevésbé alkalmas a nem kívánt mutációra.

A kutatók a Science folyóiratban megjelent cikkükben ismertették a vakcinából származó vírusról szóló tanulmányt és az általuk talált eredményeket.

(Forrás: MedicalXpress Képek: Unsplash, Wikimédia)


 


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.