A különleges Szentpétervár-környéki kikötő, ahol az ukrán invázió után Putyin szuperjachtját tárolják

2022 / 10 / 22 / Felkai Ádám
A különleges Szentpétervár-környéki kikötő, ahol az ukrán invázió után Putyin szuperjachtját tárolják
A lomonoszovi létesítménybe titokban futott be Putyin hajója.

Mit tegyen az egyszeri orosz oligarcha, akit szankciók alá vontak? Egész pontosan mihez kezdjen a szuperjachtjával, ami egy hangyányit nagyobb egy luxusautónál, így nem lehet csak úgy elrittyenteni egy garázsba? Vagy mégis? Mint azt HI Sutton, független védelmi szakember írja (akit rendszeresen idéznek nagyobb lapok, egyebek mellett például a The War Zone is) a honlapján, több jel is arra utal, hogy az oroszok a Szentpétervártól 40 km-re, a Finn-öböl déli partján található Lomonoszovban (oroszul: Ломоносов) felhúztak egy speciális létesítményt kifejezetten a szuperjachtoknak.

Sutton cikke alapján a lomonoszovi telephely gyorsan bővülni kezdett 2022 áprilisában, vagyis közvetlen az inváziót követően, ahogy az a cikkhez mellékelt műholdképekből is kiderül. A létesítmény elhelyezkedése ideális – közvetlenül a kronstadti haditengerészeti bázis külső védművében és fellegvárának a védvonalán belül található. A kereskedelmi hajók által használt régi mólót az év elején, közvetlenül az ukrán háború kezdete után építették újjá. Ami a helyet viszont most igazán érdekessé teszi, az Vlagyimir Putyin méretes luxushajója.

Sutton szerint Putyin hajója szeptemberben hagyta el Kalinyingrádot, ahová az ukrán invázió előtt futott be. A hajót később szeptember 26-án figyelték meg Észtország mellett, orosz zászlóval és „Косатка” (oroszul gyilkos bálna/Orca) névvel. A hajó egyébként nem használta az AIS-(automatikus azonosító rendszer), ezért a Sentinel–2 műholdfelvételeinek elemzésével lehetett nyomon követni. A műholdképeken a lomonoszovi létesítményben korábban egy másik szuperjachtot lehetett látni, de ez kisebb volt, mint Putyin 82 méter hosszú hajója, ami a frissebb képeken látható.

A hajó egyébként korábban „Graceful” néven volt ismert, és Oroszországban vették regisztrációba. A hajó – mint azt a Forbes cikke írja Putyin jachtjai kapcsán – olyan úszómedencével rendelkezik, amely színházzá és táncparketté alakítható, ezenkívül a Graceful helikopterleszállóval és maximum 12 fős lakosztályokkal várja vendégeit. A hajó medencetörölköző-tároló szekrényekkel is büszkélkedhet, amelyek vodkabárként is szolgálnak, valamint egy „borbarlanggal”, amely akár 400 palack tárolására is alkalmas. Sutton mindezt annyival egészíti ki, hogy a Graceful annyiban szokatlan, hogy a Sevmash hajógyárban építették, Szeverodvinszkban. Az Oroszország északi sarkvidékén található létesítmény ugyanis inkább hadihajókról és tengeralattjárókról ismert. A jármű befejező munkálatait viszont már a németországi Blohm+Vossban végezték el. A Gracefult két német MTU motor hajtja, ami 18 csomós végsebességet biztosít neki (utazósebesség 14 csomó), a hatótávolsága pedig több mint 4000 tengeri mérföld. A hajótestben, különálló külső ajtók mögött van egy hangár kisebb csónakok vagy tengeralattjárók számára.

Ez lenyűgözően hangzik, de a Graceful mellett még legalább négy luxusjacht köthető Putyinhoz, és a szóban forgó jármű ezek közül még csak nem is a legnagyobb/legértékesebb. A listán, amely a Forbes fentebb már idézett cikkében olvasható, a korábban Gracefulként ismert jármű csak a második helyet foglalja el szerény 119 millió dolláros árával, az első helyen ugyanis az 507 millió dolláros Scheherazade található. A többi jacht ezekhez képest eltörpül – pár tízmillió dollárba kerülnek csak.

Kérdés persze, hogy miért épp ez a második jacht élvezi a frissen felhúzott, speciális létesítmény védelmét? A válasz sem feltétlen túl bonyolult: a Scheherazade-t még az inváziót követően lefoglalták az olasz hatóságok.

Kép: Google Earth kép a feltételezett átalakított mólóról, és az ott látható szuperjachtról

 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.