A kutatók szerint valóban rejtőzködhet egy Földszerű bolygó a Naprendszerben, de ez nem a feltételezett “Kilencedik bolygó”

2023 / 09 / 01 / Felkai Ádám
A kutatók szerint valóban rejtőzködhet egy Földszerű bolygó a Naprendszerben, de ez nem a feltételezett “Kilencedik bolygó”
A Neptunuszon túl található égitestek érdekes viselkedését eddig a feltételezett, és nagy tömegű Kilencedik bolygó jelenlétével magyarázták. Most egy tanulmány arra jutott, hogy a magyarázathoz elég egy kisebb, a planétánk tömegének legfeljebb háromszorosával bíró Földszerű bolygó is.

A kutatók szerint akadhat egy rejtett világ a külső Naprendszerben, amelyet "Kilencedik bolygónak" neveznek. Ezt a feltételezett bolygót egy hatalmas, Földhöz hasonló objektumnak tartották (a tömege akár a planétánk tízszerese is lehet), amely több mint 460 csillagászati egységnyire található a Naptól.

Két kutató, Patryk Sofia Lykawka és Takashi Ito azonban most egy alternatív magyarázattal álltak elő: egy kisebb, Földszerű bolygóval, amely legfeljebb háromszorosa a Föld tömegének, és 250-500 csillagászati egységnyire található a Naptól. Szerintük, ha ez a bolygó ferde pályán mozog, az magyarázatot adhat a Neptunuszon túli objektumok (TNO-k) megfigyelt sajátos viselkedésére.

A Naprendszer távoli területe homályos és távoli birodalom, amire nem igazán látunk rá – a Nap fényétől ilyen távol még egy viszonylag nagy bolygó is könnyen elkerülheti a figyelmünket. A legtávolabbi önálló objektum, amelyet a Naprendszerben találtunk, 132 csillagászati egységnyi távolságra volt a Naptól, amikor észleltük – összehasonlításképp: a Plútó átlagosan körülbelül 40 csillagászati egységnyire helyezkedik el a Naptól. A csillagászati egység egyébként a Földnek a Naptól mért átlagos távolsága, ami 149597870 km (majdnem 150 millió km), és ezt a távolságot a fény 8 perc 19 másodperc alatt teszi meg.

A Neptunusz mögött (a Naptól 30 csillagászati egységnyire) egy csomó jeges szikla és törpebolygó található – ez a Kuiper-öv, és a benne lévő égitestek a Neptunuszon túli objektumok/Trans Neptunian Objects, röviden: TNO-k. Az eddig felfedezett TNO-k sajátos klaszterezési viselkedést mutatnak, amelyek egy hatalmas, láthatatlan objektum gravitációs hatására utalnak.

Emiatt gondolják úgy a tudósok, hogy akadhat arrafelé egy úgynevezett Kilencedik bolygó, amely Földszerű, de a planétánknál nagyobb tömegű, és így magyarázná a TNO-k különös viselkedését.

Az eredeti feltételezések szerint a Kilencedik bolygó egy hatalmas Földszerű planéta, amelynek tömege körülbelül 6,3-szor akkora, mint a Földé, és pályája a Naptól 460 csillagászati egységnél nagyobb. Egy új tanulmányban azonban két tudós, Patryk Sofia Lykawka és Takashi Ito egy alternatív magyarázatot javasolnak – számol be róla a Science Alert.

A kutatók szerint a TNO-k viselkedésének a magyarázatához már egy kisebb, Földszerű planéta is elegendő. Ennek a bolygónak a tömege a feltételezések szerint nem haladja meg a Föld tömegének a háromszorosát, és a pályája 250-500 csillagászati egységnyire helyezkedik el a Naptól. A feltételezett bolygónak 30 fokos dőlése lenne a Naprendszer síkjához képest.

Lykawka és Ito azzal érvelnek, hogy az általuk javasolt Földszerű bolygó magyarázatot adhat a távoli Kuiper-öv számos több megfigyelt jellemzőjére is – ezek közé tartozik a TNO-k nagy populációja, amelyek a Neptunusz gravitációs befolyásán kívül keringenek, a nagy hajlásszögű objektumok jelentős populációja, valamint az olyan objektumok szokatlan pályája, mint a Sedna törpebolygó, amelynek hosszúkás és excentrikus pályája van.

Ezeken felül ennek a feltételezett bolygónak a jelenléte a TNO-k 150 csillagászati egységet meghaladó gravitációs csoportosulásához vezetne, ami potenciálisan megfigyelhető lenne, ahogy teleszkópjaink és észlelési technikáink fejlődnek. Magyarán idővel akár megfigyeléses úton is bizonyítható lehetne ezen bolygó jelenléte a Naprendszerben.

(Kép: Pixabay/Placidplace)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.