A legnagyobb akkumulátorcsomaggal felszerelt elektromos komp rekordot döntött, de kisebb társai lekörözhetik

2022 / 09 / 27 / Bobák Zsófia
A legnagyobb akkumulátorcsomaggal felszerelt elektromos komp rekordot döntött, de kisebb társai lekörözhetik
Egyre több helyen váltják le a hagyományos kompokat elektromos meghajtású verziókra, de egy kis dániai szigeten, ahol a világ legnagyobb, kompokhoz fejlesztett akkumulátorával működő járműve szállítja az utasokat, más okok is szerepet játszanak az alkalmazásukban.

Az Európai Unió Horizon 2020 programja részét alkotó E-Ferry projekt keretében fejlesztett Ellen 2019-es elkészültekor egyből elnyerte a világ legnagyobb, kompokhoz fejlesztett akkumulátorcsomagjával (4,3 MWh-ás rendszer) működő hajó címét, és egyúttal a legnagyobb hatótávú elektromos komp szerepét is átvette az egy feltöltéssel 38 kilométer megtételére elegendő kapacitásával. A járművet egy kis dániai szigeten, Ærø-ben állították szolgálatba, ahol három másik, nem elektromos meghajtású komp mellett kezdte meg működését és idén júniusban újabb rekordot döntött, mikor egy feltöltéssel 92 kilométert hajózott, miközben a Nemzetközi Energia Ügynökség éves konferenciájára szállította az utasokat.

A sziget lakói nagy hangsúlyt helyeznek a minél környezetbarátabb infrastruktúra, szállítmányozás és közlekedés kialakítására és a karbonsemlegességet 2025-re tervezik elérni, emiatt napelemfarmokon és szélerőművekkel termelik az áramot már évek óta. Az alternatív forrásokra való támaszkodás a sziget energiafüggetlenségét is segíti és olyannyira eredményesnek bizonyult, hogy nagy mennyiségű fölös energiát is sikerült előállítani, amire a hétköznapi felhasználási területeken nincs szükség. Ennek következtében a lakók számára jóval költséghatékonyabb megoldást jelentett az elektromos komp beszerzése és üzemeltetése, mint a hagyományos példányoké, vagyis a környezetbarát megfontolások mellett az elektromos áram alkalmazási területeinek növelése is szerepet játszott az Ellen munkába állításában.

A komp üzemeltetése az EU E-Ferry projektjének leírása szerint a hagyományos járművekkel összehasonlítva 50%-kal kevesebb energiafelhasználással jár és évente 2000 tonna szén-dioxid kibocsátás spórolható meg vele (a konkrét mérések ennél többet, évi 2520 tonnát mutatnak). Az energiahatékonyság a jármű megtervezése során prioritást élvezett és a hajó formájában is tetten érhető, ahogy azt Halfdan Abrahamsen, a sziget energiaügyi hivatalának tagja a német Heinrich-Böll-Stiftung szervezetnek adott interjújában elmondta: a hosszúkás és viszonylag keskeny forma a könnyebb haladást, a nyitott fedélzet az autók számára pedig a súly csökkenését szolgálja és az embereknek kialakított utastér földszinti elhelyezése miatt a liftet is kihagyhatták a berendezések közül.

Az Ellenhez hasonló, nagyméretű elektromos kompok mellett a kisebb típusokat is egyre több cég fejleszti, köztük az Artemis Technologies is, aminek EF-24 hajóját most mutatták be a nagyközönség számára.

Az EF-24 Passenger egy személyszállításra alkalmas komp, aminek maximális sebessége 38 csomó, vagyis 70 km/h, átlagsebességgel haladva több mint 200 kilométer megtételére képes egy feltöltéssel és szárnyashajóként a víz fölött repülve 150 ember szállítását oldja meg. A cég szerint ez az eddigi legfejlettebb elektromos meghajtású komp a világon és a hordszárnyashajó-technológia révén különösen alkalmas az energiahatékonyság elérése, mivel ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a haladás közbeni ellenállás ereje. A kompot 2024-ben tervezik munkába állítani Észak-Írországban Belfast és Bangor között, de az elektromos kompok számos más partmenti településen is megoldást jelenthetnek a fenntartható módon megvalósított közlekedési infrastruktúra kiépítésére.

(Fotó: Artemis Technologies)

Még el se kezdték gyártani a svéd elektromos szárnyashajót, máris többet adtak el belőle Európában, mint a kategóriájában bármiből Látványos videón mutatta be a svéd Candela az új elektromos hajójának első útját. A hajóra már most nagyobb a kereslet, mint a hasonló kategóriájú benzines társaira. A cég szerint a tömeggyártás akár még az idén megkezdődhet.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.