A legnagyobb tűzijáték a világon vérvörösbe borította az éjszakát

2024 / 01 / 01 / Bobák Zsófia
A legnagyobb tűzijáték a világon vérvörösbe borította az éjszakát
A Guinness Rekordok közé bekerült tűzijátékbomba 1268 kilogrammot nyomott és rekordot döntött 2020-ban.

A világon több tűzijátéktípus is elnyerte a maga kategóriájában az első helyet: megkülönböztethetjük egymástól például a legnagyobb tűzijáték-parádét, ami a Guinness World Records szerint a 810 904 rakétából állt a Fülöp-szigeteken 2016-ban vagy a legtöbb tűzkereket, amit 30 másodperc leforgása alatt indítottak (150-et az Egyesült Arab Emírségekben 2023 január 1-jén), de a világ legnagyobb önálló tűzijátékbombájának robbantása kétségkívül az egyik leglátványosabb bemutatója volt a pirotechnikai eszközök képességeinek.

Az emlékezetes eseményre 2020. február 8-án került sor a coloradói Steamboat Springs mellett, amikor a helyi téli karnevál keretében a Steamboat Fireworks által épített bombát bevetették. Az eszközt készítő szakembereknek nem ez volt az első próbálkozásuk a világcsúcs megdöntésére, de a korábbi kísérlet sikertelenül végződött, miután a tűzijáték nem a levegőben, hanem még a talaj közelében felrobbant. A csapat megítélése szerint a kudarc egyik oka a hatalmas méretű bomba súlya volt, ami eléggé megnehezítette a felbocsátást, mivel a külső borításnak el kellett (volna) bírnia a kezdőlökést megadó robbanás erejét, de az szétszakadt még idő előtt. Ebből okulva a következő próbára való felkészülés során extra megerősítéssel tették ellenállóvá az 1268 kilogrammos robbanóeszközt, aminek összeállítása hónapokat vett igénybe. A projekt vezetőjének, Tim Bordennek elmondása szerint csak a borítás elkészítése egy hónapnyi munkájukba került és 96 kilométernyi papír ragasztószalagot használtak fel hozzá.

A világrekorder tűzijátékbomba 2020-as bevetésén a Guinness World Records hivatalos bírája is részt vett és igazolta a csúcs megdöntését és az első hely megszerzését, amit az Egyesült Arab Emírségek 1087 kilogrammos tűzijátékától orozott el a Steamboat Fireworks eszköze. A robbantásra a város melletti Emerald Mountain emelkedőjén telepített kilövőállásnál került sor, ahol egy közel nyolc méter hosszú vetőcsőből lőtték fel 800 méteres magasságba a majdnem 500 km/h-ás sebességgel száguldó, 1,44 méter átmérőjű, 380 csillagot tartalmazó bombát. A robbanás rövid időre fehérbe és vörösbe borította a tájat, elkápráztatva a távolról figyelő közönséget.

A rekorddöntés után a Steamboat Fireworks csapata folytatta a tűzijátékok készítését a rendszeresen megrendezett karneválok ellátására, bár Tim Borden a helyszíni munkákban már nem vett részt, miután lebénult egy baleset következtében. Az egyre nagyobb és extravagánsabb tűzijátékok hagyománya pedig folytatódik szerte a világban, többek között Japánban is, ahol régi időkre visszatekintő tradíciója van a látványos égi parádéknak, amelyek fényét a legnagyobb méretű, akár 420 kilogrammot is elérő bombákkal, az úgynevezett Shakudama tűzijátékokkal emelik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.