A levegő cápái nemsokára megjelenhetnek a fejünk felett

2021 / 05 / 03 / Justin Viktor
A levegő cápái nemsokára megjelenhetnek a fejünk felett
Persze nem egy "ZS" kategóriás horrorfilm válik valóra, ahol a forgószélben cápák keringenek, ugyanakkor a tenger szürke farkasainak mégis nagy szerepe van a dologban. A biomimikri legújabb fejlesztéséből a légi szállítmányozás és a polgári repülés is profitálhat.

Kevesebb kerozin, kevesebb CO2

A kutatóknak sikerült olyan új, a cápabőr előnyös tulajdonságait hordozó anyagot előállítani, ami súrlódáscsökkentő bevonatként alkalmazva a repülőgépek testén, jelentősen csökkentheti a légellenállást és az üzemanyag-fogyasztást. A BASF és a Lufthansa Technik által kifejlesztett új bevonatban nanorészecskék felelősek a légellenállás csökkenéséért. Mindezt úgy érik el, hogy biomimikri alkalmazásával az anyag a cápák finoman érdes szerkezetű bőrét utánozza, és ettől a vállalat Boeing 777F teherszállító repülőgépeire ható légellenállás akár több mint egy százalékkal is csökkenhet.

„A légiközlekedési ágazat hasonló kihívásokkal néz szembe, mint a vegyipar: a magas energiaigény ellenére is folyamatos haladást kell elérni a klímavédelem terén. Szoros együttműködéssel és a felülettervezéssel valamint az aerodinamikával kapcsolatos tudásunk ötvözésével sikerült jelentős előrelépést tenni. Ez a gyakorlatban kiválóan példázza a fenntarthatóságot, melyet partneri együttműködésen és innovatív technológiákon keresztül lehet elérni”- mondta Dr. Markus Kamieth, a BASF igazgatótanácsának tagja.

A technológia évente 3700 tonna kerozin megtakarításával 11,700 tonnával csökkenti majd a vállalatcsoport szén-dioxid-kibocsátását, ami 48 Frankfurt–Sanghaj viszonylaton közlekedő teherjárat kibocsátásával egyenértékű.

Biomimikri

A biomimikri (bionika, biomimetika, biomimézis) olyan tudományág, melynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba, abból kiindulva, hogy a természetben zajló természetes kiválasztódás optimális megoldásokat is szülhet egy problémára. A biomimikri vagy biomimetika kifejezést inkább a műszaki tudományokban használják, a bionikát pedig inkább az orvosi szaknyelvben.

Környezeti felelősség

"A környezettel és a társadalommal szembeni felelősség kulcsfontosságú, stratégiai terület a számunkra. Mindig vezető szerepet töltöttünk be a környezetbarát technológiák bevezetésében. A repülőgépek új cápabőr-technológiája demonstrálja, mire képesek az erős és rendkívül innovatív partnerek együtt, a környezet megkímélésének érdekében. Ez azt is elősegíti, hogy 2050-re elérjük a klíma-semlegességgel kapcsolatos célunkat” - mondta Christina Foerster, a Deutsche Lufthansa AG igazgatótanácsának fenntarthatóságért felelős tagja.

A bevonatot AeroSHARK-nak (kb. légi-cápa) nevezték el, és 2022 elejétől bevezetik a Lufthansa Cargo teljes teherszállító-flottájában. A több mint 1500 óra repülési idővel járó, 2019-ben kezdődött tesztelés során egy Boeing B747-es kapta meg először az új bevonatot az Európai légügyi hatóság (EASA) felügyelete és engedélye mellett, és a kibocsátás már ekkor körülbelül 0,8 százalékkal csökkent.

Ilyen nincs, és mégis van: fogaskerék egy rovarban Az apró ugráló rovar, az Issus coleoptratus fogazott fogaskerekeket használ ízületeiben, hogy pontosan szinkronizálja hátsó lábainak rúgásait, miközben előre halad.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a cápabőr technológiának köszönhetően a jövőben még hatékonyabban tudjuk üzemeltetni teljes teherszállító flottánkat, és tovább csökkenthetjük modern flottánk szén-dioxid-kibocsátását. Az AeroSHARK bevezetése érdekében tett beruházások megerősítik a Lufthansa Cargo elkötelezettségét az Egyesült Nemzetek klímaváltozással kapcsolatos fenntartható fejlődési céljai iránt”- magyarázta Dorothea von Boxberg, a Lufthansa Cargo AG vezérigazgatója.

A BASF fejlesztése nem az első ilyen megoldás, a német Fraunhofer Intézet egyik kutatócsoportja 2010-ben már megkapta a Joseph von Fraunhofer díjat egy olyan lakk kifejlesztetéséért, amit szintén a cápák bőre inspirált, és szintén nanoanyagok felhasználásával hozták létre.

(Forrás: BASF, Wikipédia Kép: Flickr)

Ez is érdekelhet:

Helyből felszálló elektromos repülőflottát vásárol az UPS, 2024-ben már repülhetnek Az elektromos repülőgépek jelentik a légi szállítás jövőjét, és tudja ezt az UPS gyorsposta vállalat is, mely 150 elektromos függőlegesen fel és leszálló, úgynevezett eVTOL repülőgépvásárlási-opciót kötött le a Beta Technologies cégnél.

Velünk élő kövület, a fodrosfogú mélytengeri cápa Portugál tudósok kifogtak egy olyan cápát, amit a tudósok már rég kihaltnak hittek, pontosabban a dinoszauruszok kora óta.

Milyen gyorsan terjed a vér a vízben (cápaügyileg értelmezve)? Természetesnek tűnhet, hogy a többségünk számára -  akik már landoltak forró égövi óceánon vadászgéppel egy balul sikerült dogfight után, és még terveznek is ilyet - fontos kérdés, hogy mégis mennyi időnk maradt egy esetleges vérző sebbel, amíg megérkeznek az elmaradhatatlan vacsoravendégek. A tudomány erre is segít felkészülni.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
A test a ghrelin peptidhormon termelésével jelzi, hogy itt az ideje az evésnek. De honnan tudjuk, hogy mikor érdemes leállni? A videóból kiderül.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.