A Magyar Orvosi Kamara szerint katasztrófa is lehet a járvány második hullámából

2020 / 09 / 04 / Felkai Ádám
A Magyar Orvosi Kamara szerint katasztrófa is lehet a járvány második hullámából
A MOK Elnöksége levélben fordult Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez, mert úgy gondolják, hogy a mostani esetszám növekedés mellett a Kormány „hatékony és azonnali” intézkedéseire van szükség. A figyelmeztetést nem csak az emelkedő esetszám, de a szennyvízben növekvő koronavírus-örökítőanyag koncentráció is indokolja. Közben a kormány is változtatott kicsit a beutazást érintő szabályozásokon.

Az Elnökség szerint két fő területre kell most koncentrálni. Egyrészt a járvány megelőzésére tett intézkedések megerősítésére van szükség. Példaként a következőket említik: „maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben. A másik terület az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a második hullámra.”

A MOK Elnöksége arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdasági érdek nem rendelhető teljesen alá a járványügyi szempontoknak. A levélben az orvosi szervezet vezetése a döntéshozókon kívül a lakosság segítségét is kéri a járvány megfékezésében.

Ágyak készenlétben

A Népszava értesülései szerint Kásler Miklós, humánminiszter a héten azt az utasítást adta a fekvőbeteg ellátóknak, hogy újabb üres ágyakat tartalékoljanak a fertőzöttek ellátására. A miniszteri levél szerint a korábbi 10 százalék helyett most már az ágyak 20 százalékát kell készenlétben tartani arra az esetre, ha berobbanna a járvány. A humánminiszter viszont megtiltotta a betegek hazaküldését.

Növekvő koncentráció

A fokozott óvatosságra nem csak az egyre emelkedő esetszám adhat okot – csak ma 459 új fertőzöttet találtak a kormány tájékoztató oldala szerint –, hanem hogy több helyen is emelkedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja szerint: „Békéscsabán, Budapest déli és központi területein, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen Székesfehérváron növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében a 35. héten végzett szennyvízvizsgálatok.”

Az NNK leírja azt is, hogy a koncentráció növekedése 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának a növekedését. Mivel ez a módszer sem a behurcolt eseteket, sem az egyedi gócokat nem méri, ezért az NNK szerint beindult a közösségi terjedés az ország nagyobb részén.

Beutazás

A koronavírussal kapcsolatos, állami tájékoztató oldalra ma kikerült a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye is a kormány mai üléséről. A mai ülésen elhangzott, hogy a második hullám immár Magyarországot is elérte, ezért hangsúlyozzák a beutazási korlátozás és az általános védekezési intézkedések fontosságát. A kormány összegezte a szeptember elsején életbe lépett beutazási korlátozás eddigi tapasztalatait, és azt a döntést hozták, hogy az üzleti célú beutazást továbbra is engedélyezik – a hazai gazdaság zavartalan működése érdekében. Pontosításra került azonban a külföldön végzett teszteket érintő részletszabályozás. Eszerint „Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerjük el a schengeni tagállamban készült PCR tesztet is.” Vagyis már nem csak az országban végzett PCR tesztet fogadják el.

Döntés született arról is, hogy a magyarországi sport rendezvényekre való kiutazás és beutazás „szigorú feltételeit” a kulturális rendezvényekre is kiterjesztik. A külföldről érkező nézők – legyen tehát szó hazánkban megrendezésre kerülő sport- vagy kulturális eseményről – négy feltétellel léphetnek be az országba:

  • Rendelkeznek negatív PCR teszttel.
  • Van jegyük az adott rendezvényre.
  • Alávetik magukat az egészségügyi vizsgálatnak.
  • A belépést követően 72 órán belül elhagyják az országot.

(Kép: Flickr/Gilbert Mercier, Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.