A magyarországi vizeket és a közműhálózatot is veszélyeztethetik az invazív rákok

2020 / 08 / 19 / Felkai Ádám
A magyarországi vizeket és a közműhálózatot is veszélyeztethetik az invazív rákok
Dr. Weiperth András, a Szent István Egyetem (SZIE) kutatója szerint három őshonos, mára természetvédelmi oltalom alatt álló tízlábú rákfaj mellett nyolc invazív faj is előfordul az országban. Ráadásul újabb fajok megjelenése várható a jövőben. Ennek pedig komoly környezeti hatásai lesznek.

Dr. Weiperth szerint „az idegenhonos tízlábú rák fajszám arányait tekintve már jelenleg is a világ élvonalában vagyunk, ami borús jövőképet fest hazánk vizei tekintetében.”

Mindez azért probléma, mert a tízlábú rákok már így is a leginkább veszélyeztetett állatcsoportok közé tartoznak világszerte. Az őshonos állatokat az emberi szennyezés és környezetátalakító tevékenység mellett pedig a leginkább az invazív fajok fenyegetik. Amint a SZIE publikációjából (mely a Halászat című hazai tudományos folyóiratban közölt tanulmányt összegzi) kiderül:

„Az elmúlt közel fél évszázadban ugyanis – jelentős részben emberi hatásra – számos amerikai, ázsiai és ausztrál faj elterjedési területe is megnőtt, így ezek a fajok sikerrel telepedtek meg Európában is.

E folyamatok következtében a hazánkban őshonos folyami rák, kecskerák és kövi rák mellett Magyarország területéről ezidáig nyolc idegenhonos tízlábú rákfaj került elő.

[…]

A nemzetközi trendeket látva számolnunk kell azzal, hogy természetes és ember által segített terjedéssel (pl. díszállat-kihelyezésekkel, élőhal-szállítással és -kihelyezéssel) újabb idegenhonos tízlábú rákfajok jelenhetnek meg hazánk vizeiben.”

Az invazív állatok több módon is fenyegetik őshonos fajtársaikat – részben sikeresebbek náluk, részben azonban az európai őshonos fajokkal ellentétben nemcsak ellenállnak az észak-amerikai rákpestisnek, de ráadásul terjesztik is azt.

A hazai őshonos populációkon felül pedig a vizek és azok környezete sincs biztonságban, mivel a betelepült állatok szinte mindegyike járatrendszereket hoz létre, és ezzel a természetes partfalak mellett a gátakat és a töltéseket is veszélyeztetik. Mindez olyan új szempont, amivel a jövőnk tervezésekor számolnunk kell. A hatások ugyanis egyaránt érintik vizeink ökológiai állapotát, a halgazdálkodási terveinket, sőt akár a közműhálózataink karbantartását is.

(Kép: Dr. Weiperth András (SZIE))


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.