A mai naptól megint járnak a KISS emeletes motorvonatok a váci vonalon

2020 / 08 / 24 / Felkai Ádám
A mai naptól megint járnak a KISS emeletes motorvonatok a váci vonalon
Az új emeletes vonat márciusi próbaüzemét megszakította a járvány, most viszont végre ismét forgalomba áll. Sőt szeptember közepétől az utasok a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon is használatba vehetik majd.

A Stadler KISS villamos motorvonat 600 férőhelyen, két emeleten szállítja az utasokat a mai naptól minden hétköznap Budapest és Vác között. A menetrendeket itt lehet megtekinteni. A MÁV hivatalos oldala szerint a vonat a közeljövőben így közlekedik majd a vonalon:

„A nagykapacitású jármű most, augusztus 24-én, a váci vonalon állt újra forgalomba. Június közepén kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, így ezen a szakaszon jelenleg is egyvágányú közlekedés van érvényben, ezért hétfőtől szombatig Budapest és Vác között közlekedik az emeletes vonat, vasárnaponként pedig egyes KISS járatok kirándulóvonatként Nagymarosig járnak. Várhatóan a pályaszakasz helyreállítása novemberben befejeződik, így két vágányon közlekedhetnek majd a vonatok Nagymaros és Zebegény között, és attól kezdve a KISS is Szobig jár majd, minden nap.”

Vitézy Dávid, Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Twitteren posztolt képeket, és itt írta ki, hogy a 150 méter hosszú járműből a MÁV Start összesen 40-et rendelt.

A Nyugati pályaudvar és a Városliget elágazás közötti szakasz felújítása augusztus végéig tart előreláthatólag, ezután a KISS vonattal a ceglédi 100a vonalon is lehet ismét közlekedni. A váci és a ceglédi vonalon üzemelő két vonaton kívül év végéig még további 8, idén tehát összesen 10 ilyen jármű kezdi meg az utasforgalmi próbaüzemet. Jövőre ezeket újabb 17 motorvonat követi, majd 2022 végéig az összes megrendelt motorvonat elkészül, és ezek addigra forgalomba is állhatnak. Összesen tehát 40 KISS szállítja addigra majd az utasokat. A tervek szerint egyébként „Budapest elővárosi forgalmát 2022 végére szinte teljes egészében korszerű KISS, FLIRT és DESIRO járművek szolgálják majd ki.”

(Kép: Wiki)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.