A Mandragóra lehet New York legújabb felhőkarcolója, egyben aktív légkörtisztító állomás

2020 / 10 / 06 / Justin Viktor
A Mandragóra lehet New York legújabb felhőkarcolója, egyben aktív légkörtisztító állomás
Az épület 730 méter magas, és egy ma még ritkán látott új, környezettudatos, zöld dimenziót képvisel New York városépítészetében. A párizsi Rescubika stúdió új épületterve hatalmas ökológiai és talán építészettörténeti lépés előre, egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé.

Mandragóra

A torony jelentős mennyiségű szén-dioxid megkötésére lehet képes, csökkentve ezzel a légkörbe jutó -kibocsátás szintjét. A „Mandragore” nevű épület a mandragóra növényről kapta a nevét, az ember és a természet közötti törékeny és finom kapcsolatot szimbolizálva.

A tervek a „Holnap városa” felhívás nyomán készültek el, melynek célja, hogy New York 2050-ig szén-dioxid-semlegessé váljon. Az épület maga a Roosevelt-szigeten kerülhet elhelyezésre, és üzemeltetése során aktív szén-dioxid-elnyelőként működhet, vagyis több CO2-t köthet meg, mint amennyit kibocsát.

Home office, a számok nyelvén

A számok tekintetében is impozáns épület 160 emeletes lehet, 36 szélturbinával, 1600 fával, 260 000 négyzetméter fallal és 75 000 négyzetméter napelemmel borított homlokzattal. A megújuló zöldenergia hasznosítása mellett a faanyagok felhasználása segíti a levegőben lévő szén szintjének csökkentését. A föld alatt futó, és a keletkezett hőt elvezető csőrendszer, rendkívül környezetkímélő módon biztosíthatja az épület fejlett hőmérséklet-szabályozását.

A stúdió az energia-józanság (energy sobriety) politikájának jegyében igyekezett megfelelő teret alkotni ahhoz, hogy a társadalmi életmód megváltoztatása szintén hozzájárulhasson a szén-dioxid-semlegesség eléréséhez. Javaslatuk szerint minden lakás rendelkezik otthoni munkaterülettel, ami csökkenti a napi ingázás által okozott szén-dioxid-kibocsátást.

A smaragd románca

Az épületnek egyértelműen megjelenik épületszobrászati értéke is, amint az égre törő karcsú sziluettjével felnyújtózkodik az East River medréből. A tekergő kanyargó üveghomlokzat vakolatok, saját medencés apartmanokkal, teraszos lejtőkkel és rengeteg, rengeteg fával  beültetett erkélyekkel hullámzik minden szinten, összességében szikrázó smaragdzöld színben pompázva.

 

A Rescubika cégtől nem számít meglepőnek ez a pályázati anyag, a portfóliójuk hemzseg a hasonlóan ötletes és élhető épületektől, és létesítmény-tanulmányoktól, a spirális faházaktól, az úszó sziget-kapszulákon át az űrállomásokig.

(Forrás: ImpactLab Kép: Rescubika)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.