A Mandragóra lehet New York legújabb felhőkarcolója, egyben aktív légkörtisztító állomás

2020 / 10 / 06 / Justin Viktor
A Mandragóra lehet New York legújabb felhőkarcolója, egyben aktív légkörtisztító állomás
Az épület 730 méter magas, és egy ma még ritkán látott új, környezettudatos, zöld dimenziót képvisel New York városépítészetében. A párizsi Rescubika stúdió új épületterve hatalmas ökológiai és talán építészettörténeti lépés előre, egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé.

Mandragóra

A torony jelentős mennyiségű szén-dioxid megkötésére lehet képes, csökkentve ezzel a légkörbe jutó -kibocsátás szintjét. A „Mandragore” nevű épület a mandragóra növényről kapta a nevét, az ember és a természet közötti törékeny és finom kapcsolatot szimbolizálva.

A tervek a „Holnap városa” felhívás nyomán készültek el, melynek célja, hogy New York 2050-ig szén-dioxid-semlegessé váljon. Az épület maga a Roosevelt-szigeten kerülhet elhelyezésre, és üzemeltetése során aktív szén-dioxid-elnyelőként működhet, vagyis több CO2-t köthet meg, mint amennyit kibocsát.

Home office, a számok nyelvén

A számok tekintetében is impozáns épület 160 emeletes lehet, 36 szélturbinával, 1600 fával, 260 000 négyzetméter fallal és 75 000 négyzetméter napelemmel borított homlokzattal. A megújuló zöldenergia hasznosítása mellett a faanyagok felhasználása segíti a levegőben lévő szén szintjének csökkentését. A föld alatt futó, és a keletkezett hőt elvezető csőrendszer, rendkívül környezetkímélő módon biztosíthatja az épület fejlett hőmérséklet-szabályozását.

A stúdió az energia-józanság (energy sobriety) politikájának jegyében igyekezett megfelelő teret alkotni ahhoz, hogy a társadalmi életmód megváltoztatása szintén hozzájárulhasson a szén-dioxid-semlegesség eléréséhez. Javaslatuk szerint minden lakás rendelkezik otthoni munkaterülettel, ami csökkenti a napi ingázás által okozott szén-dioxid-kibocsátást.

A smaragd románca

Az épületnek egyértelműen megjelenik épületszobrászati értéke is, amint az égre törő karcsú sziluettjével felnyújtózkodik az East River medréből. A tekergő kanyargó üveghomlokzat vakolatok, saját medencés apartmanokkal, teraszos lejtőkkel és rengeteg, rengeteg fával  beültetett erkélyekkel hullámzik minden szinten, összességében szikrázó smaragdzöld színben pompázva.

 

A Rescubika cégtől nem számít meglepőnek ez a pályázati anyag, a portfóliójuk hemzseg a hasonlóan ötletes és élhető épületektől, és létesítmény-tanulmányoktól, a spirális faházaktól, az úszó sziget-kapszulákon át az űrállomásokig.

(Forrás: ImpactLab Kép: Rescubika)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.