A manipulatív, önimádó emberek igénylik a legtöbb szexuális figyelmet másoktól

2020 / 05 / 14 / Justin Viktor
A manipulatív, önimádó emberek igénylik a legtöbb szexuális figyelmet másoktól
A machiavellisztikus nők és a nárcisztikus férfiak több szexuális figyelmet kívánnak másoktól, mint az átlag, és akkor még a sötét triád egyéb következményeiről nem is beszéltünk (kivételesen nem Kínáról van szó).

Az új pszichológiai kutatások rámutattak, hogy az úgynevezett „sötét triádnak” hívott személyiségjegyek kapcsolódnak a szexuális figyelem vágyához is. Egy új tanulmány megállapította, hogy a nárcizmus férfiaknál erősen előre jelezte a szexuális figyelem iránti vágyat, míg a nőknél nem. Ugyanakkor a machiavellizmus hasonló indikátornak bizonyult a szexuális figyelem iránti vágy tekintetében a nőknél.

Sötét triád

A pszichológiában a sötét triád a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia személyiségjegyeire utal. Rosszindulatú tulajdonságuk miatt hívják őket sötétnek. A sötét triád kutatása főképp az alkalmazott pszichológiában folyik, különösen a rendészet, a klinikai pszichológia és az üzleti menedzsment területén. Azok a személyek, akik ezen tulajdonságok alapján magas pontszámot kapnak, nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményeket, okoznak társadalmi szorongást és súlyos problémákat egy szervezet számára, különösen ha vezetői pozícióban vannak (munkahelyi pszichopátia, nárcizmus és machiavellizmus). Ezenkívül az érintettek kevésbé együttérzőek, egyetértőek, empatikusak, elégedettek a saját életükkel, és kevésbé valószínű, magukról vagy másokról azt gondolják, hogy alapvetően jó emberek.

Szex mindenáron

"Néhány embernek az a vágya, hogy észrevegyék és szexuális figyelmet kapjon másoktól, számos viselkedéstípust befolyásol, beleértve flörtölést, saját külső megjelenése iránti megszállottságát, sőt az online társkereső profilok aktívan tartását annak ellenére, hogy párkapcsolati státusza "kapcsolatban van", - mondta Peter O'Connor a tanulmány szerzője, a QUT Business School professzora.

„Ugyanakkor jelenleg nagyon keveset tudunk arról, hogy az egyes emberek miért vágynak a szexuális figyelemre jobban, mint mások, és hogy összekapcsolható-e ez a különféle személyiség-vonásokkal és demográfiai tényezőkkel (életkor, nem, stb.) Vizsgálatunk célja a szexuális figyelem iránti vágy mérésének kidolgozása volt, és annak meghatározása, hogy egyes emberekre miért jellemzőbb ez a tulajdonság, mint másokra."

A tanulmány elkészítése során 200 fő, 18 és 80 év közötti ausztrál lakos töltött ki teszteket szexuális figyelem iránti vágyukról, a szüleikhez fűződő kötelékekről és a “sötét triádra” vonatkozó kérdéseket is kaptak.

"Megállapítottuk, hogy teljesen normális, ha szexuális figyelemre vágyunk másoktól, különösen fiatal, egyedülálló embereknél" - mondta O'Connor.

Mindenki azt akarja

A férfiak és a nők között nem volt szignifikáns különbség abban, hogy egyértelműen egyetértenek-e az olyan kijelentésekkel, mint például: „erősen vágyom, hogy vonzónak találjon engem” és „az egyik ok, amiért szeretek jó fizikai állapotban maradni, hogy az ellenkező nemű emberek kívánatosnak találjanak.”

"Megállapítottuk azt is, hogy a mintánk kb. 5 százaléka szélsőséges pontszámot ért el az új felmérésben (azaz erősen vágyakoztak arra, hogy szexuális figyelmet kapjanak minden, ezt mérő kérdésünkben)” - mondta O'Connor.

"Az egyik meglepő megállapítás az volt, hogy a szexuális figyelem iránti vágy nem lett lényegesen alacsonyabb azoknál az embereknél, akik kapcsolatban álltak."

A sötét triád szerepe

A kutatók azt is megállapították, hogy a “sötét triád” és a szülői kötődés különféle mértékei kapcsolódtak a szexuális figyelem iránti vágyhoz. A pszichopátia például előre jelezte a szexuális figyelem iránti vágyat mind a férfiak, mind a nők körében.

„A mért magas pontszám oka a férfiak és a nők esetében viszont eltérő volt. A legnárcisztikusabb férfiak kívánták legnagyobb valószínűséggel a szexuális figyelmet, míg a nők esetében a machiavellizmus volt a legerősebb előrejelző. Azok a nők, akiknél erősebb volt a szexuális figyelem iránti vágy, szintén valamivel nagyobb valószínűséggel jelentettek túlzottan gyámolító apákat”- mondta O'Connor.

"Tekintettel arra, hogy a machiavellizmust manipuláció és megtévesztés jellemzi, valószínű, hogy az érintett nők szexuális figyelem iránti vágyának stratégiai eleme is van" - írták a kutatók tanulmányukban.

A tanulmánynak - mint minden kutatásnak - megvannak a maga korlátai. „Vizsgálatunkat egy viszonylag kicsi, de reprezentatív ausztrál mintán végeztük. Tekintettel a kis méretű mintára, a hitelességhez fontos, hogy megismételhetőek legyenek a megállapítások”- mondta O'Connor.

Apakomplexus

„Egyesek úgy értelmezték a túlzottan gyámolító szülőkre és a nők szexuális figyelem iránti vágyára vonatkozó megállapításainkat, hogy azok bizonyítékot jelenthetnek az apakomplexusra. Valójában éppen ellenkezőleg, azt tapasztaltuk, hogy a túlzottan gyámolító (inkább, mint a hiányzó) apákról beszámoló nők, nagyobb valószínűséggel kaptak magas pontszámot a mérésben”- tette hozzá.

Apakomplexus

Az apakomplexus a pszichológiában egy komplexum: tudattalan társulások vagy erős tudattalan impulzusok csoportja, amely kifejezetten az apa imázsához vagy archetípusához kapcsolódik. Ezek az impulzusok lehetnek pozitívak (idősebb apatípusok csodálata és keresése) vagy negatívak (bizalmatlan vagy félelmetes személyekhez vonzódás).

Sigmund Freud és az őt követő pszichoanalitikusok az Ödipusz komplexus egyik aspektusának látták a fiúgyermek ambivalens érzéseit az apja iránt. Carl Jung ezzel szemben úgy vélte, hogy a férfiak és a nők egyaránt rendelkezhetnek apa komplexussal, ami ráadásul lehet pozitív és negatív is.

„A túlzottan gyámolító apák inkább több, mint kevesebb figyelmet fordítanak gyermekeikre a fejlődés során, és a megállapításaink talán egyszerűen azt a tényt tükrözik , hogy az emberek vágyakoznak arra, amihez hozzászoktak (azaz nagy figyelemre a hozzájuk kötődő személyektől)." 

"Ezek a megállapítások igazak lehetnek a túlzottan gyámolító szülőkkel rendelkező férfiak esetében is, és a vizsgálati minta lehetséges, hogy túl kicsi volt ahhoz, hogy felfedje ezeket a hatásokat."

- mondta O'Connor. 

A „Szexuális figyelem iránti vágy: kapcsolat a sötét triád személyiségjegyekkel és a szülői kötődési tényezőkkel” (The desire for sexual attention: Relationship with dark triad traits and parental bonding factors) című tanulmányt Peter JO Connor, Andrew Spark és Maria Kaya készítette. Az eredményeket a Personality and Individual Differences folyóiratban tették közzé.

(Forrás: Psypost Képek: Pixabay)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.