A Mars Express-szel átrepülhetünk a vörös bolygó 1200 kilométeres labirintusán 2023 / 10 / 16 / Bodnár Barna

Az Európai Űrügynökség (ESA) legfrissebb, látványos videóján a Mars Express nevű keringő egység nagyfelbontású sztereokamerájának (HRSC) felvételei láthatóak. A vörös bolygó nagy kiterjedésű, Noctis Labyrinthus (magyarul „az éjszaka labirintusa”) nevű régiója a mély, meredek falú völgyek útvesztőszerű rendszeréről nevezetes, ennek a területnek a keleti része látható az orbiter által rögzített képeken. A videón látható fennsíkok a bolygó eredeti talajszintjét jelzik, az egymást metsző kanyonok és völgyek pedig akár 30 kilométer szélesek, és 6 kilométer mélyek is lehetnek. Számos völgy oldalán és alján földcsuszamlások nyomai figyelhetőek meg, más katlanokban pedig hatalmas, a marsi szelek által összehordott homokdűnék láthatóak. A Mars Express 2003 óta kering a vörös bolygó körül, hogy képeket készítsen a Mars felszínéről, feltérképezze az itt előforduló ásványi anyagokat, tanulmányozza a vékony légkört, kutatssa a kéreg alatti részeket, és feltárja, hogy a különböző jelenségek hogyan hatnak egymásra a marsi környezetben. (Borítókép: ESA)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.