A meccsközvetítések jövője úgy néz ki, mint egy videójáték

2022 / 03 / 17 / Pőcze Balázs
A meccsközvetítések jövője úgy néz ki, mint egy videójáték
A kedd esti Brooklyn Nets - Dallas Mavericks mérkőzést volumetrikus eszközökkel rögzítették

Különleges eszközökkel közvetítették a szerdai Brooklyn Nets - Dallas Mavericks profi kosárlabda mérkőzést. Azok, akik az ESPN-en követték a találkozót, azt gondolhatták, hogy egy videójátékot látnak. Pedig lehet, hogy a közvetítések jövőjére kapcsoltak.

Ugyan az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen mentek keresztül a sportközvetítések, az ilyen műsorok alapvető koncepciója nem változott: lássuk át minél jobban a pályán történteket és kapjunk el minél több apró pillanatot a sportolókról és a teljesítményükről. Ehhez helyezzünk el rengeteg kamerát a stadionban, majd bízzunk a televíziós szakemberekben, hogy egyrészt megfelelően rögzítik a pálya rájuk bízott szeletét, másrészt az éppen legrelevánsabb kameraképet teszik adásba.

A Brooklyn Nets "Netaverse" projektje elképzelhető, hogy ha nem is szakít ezzel a hagyománnyal, de mindenképpen felforgathatja azt. A The Verge-ön olvasható hír szerint a csapat ugyanis a Canon szabadnézőpontú videó technológiáját használja a stadionjában, amelynek lényege, hogy a helyszínen elhelyezett több mint száz kamera nem egyszerűen csak képet közvetít, hanem információt szolgáltat egy rendszernek, amely háromdimenziós adattá alakítja a látottakat, vagyis

valós időben újraépíti azt, ami a pályán történik.

Az így létrejövő virtuális területen belül pedig nem kell aggódni, hogy a játékosok hasra esnek a kamerában: a rendező és az "operatőrök" onnan mutatják az eseményeket, ahonnan csak szeretnék. Sőt, a néző is megteheti ugyanezt, illetve a jövőben az is elképzelhető, hogy VR-sisakban besétálunk a pálya közepére, anélkül, hogy a bíró és a biztonságiak lezavarnának minket.

Mindennek a hátulütője az, hogy a modellek, vagyis a játékosok nem olyan élethűek, mintha egy megszokott közvetítést néznénk: előre elkészített háromdimenziós alakokat látunk, akárcsak egy videójátékban. Az évek alatt persze ezek egyre valósághűbbek lesznek, de az még hosszú idő, hogy a sztárok apró gesztusait igazán élvezhetően adják vissza.

A Canon a technológiát 2016-ban mutatta be egy japán focimeccsen, majd 2019-ben már a rögbi világkupáról is közvetítettek így. Az, hogy csak 2022-ben debütált a szabad nézőpontú videó egy teljes NBA-közvetítés alapjaként, jól mutatja, hogy a hagyományos meccsnézésnek még nem áldozott le. Az viszont lehet, hogy a gyakran emlegetett, de még megfoghatatlan metaverzum egyik első, igazán élvezetes időtöltése nem a nagyvállalati megbeszélés, hanem a meccsnézés lesz.

(Borítókép: Al Bello/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.