A meccsközvetítések jövője úgy néz ki, mint egy videójáték

2022 / 03 / 17 / Pőcze Balázs
A meccsközvetítések jövője úgy néz ki, mint egy videójáték
A kedd esti Brooklyn Nets - Dallas Mavericks mérkőzést volumetrikus eszközökkel rögzítették

Különleges eszközökkel közvetítették a szerdai Brooklyn Nets - Dallas Mavericks profi kosárlabda mérkőzést. Azok, akik az ESPN-en követték a találkozót, azt gondolhatták, hogy egy videójátékot látnak. Pedig lehet, hogy a közvetítések jövőjére kapcsoltak.

Ugyan az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen mentek keresztül a sportközvetítések, az ilyen műsorok alapvető koncepciója nem változott: lássuk át minél jobban a pályán történteket és kapjunk el minél több apró pillanatot a sportolókról és a teljesítményükről. Ehhez helyezzünk el rengeteg kamerát a stadionban, majd bízzunk a televíziós szakemberekben, hogy egyrészt megfelelően rögzítik a pálya rájuk bízott szeletét, másrészt az éppen legrelevánsabb kameraképet teszik adásba.

A Brooklyn Nets "Netaverse" projektje elképzelhető, hogy ha nem is szakít ezzel a hagyománnyal, de mindenképpen felforgathatja azt. A The Verge-ön olvasható hír szerint a csapat ugyanis a Canon szabadnézőpontú videó technológiáját használja a stadionjában, amelynek lényege, hogy a helyszínen elhelyezett több mint száz kamera nem egyszerűen csak képet közvetít, hanem információt szolgáltat egy rendszernek, amely háromdimenziós adattá alakítja a látottakat, vagyis

valós időben újraépíti azt, ami a pályán történik.

Az így létrejövő virtuális területen belül pedig nem kell aggódni, hogy a játékosok hasra esnek a kamerában: a rendező és az "operatőrök" onnan mutatják az eseményeket, ahonnan csak szeretnék. Sőt, a néző is megteheti ugyanezt, illetve a jövőben az is elképzelhető, hogy VR-sisakban besétálunk a pálya közepére, anélkül, hogy a bíró és a biztonságiak lezavarnának minket.

Mindennek a hátulütője az, hogy a modellek, vagyis a játékosok nem olyan élethűek, mintha egy megszokott közvetítést néznénk: előre elkészített háromdimenziós alakokat látunk, akárcsak egy videójátékban. Az évek alatt persze ezek egyre valósághűbbek lesznek, de az még hosszú idő, hogy a sztárok apró gesztusait igazán élvezhetően adják vissza.

A Canon a technológiát 2016-ban mutatta be egy japán focimeccsen, majd 2019-ben már a rögbi világkupáról is közvetítettek így. Az, hogy csak 2022-ben debütált a szabad nézőpontú videó egy teljes NBA-közvetítés alapjaként, jól mutatja, hogy a hagyományos meccsnézésnek még nem áldozott le. Az viszont lehet, hogy a gyakran emlegetett, de még megfoghatatlan metaverzum egyik első, igazán élvezetes időtöltése nem a nagyvállalati megbeszélés, hanem a meccsnézés lesz.

(Borítókép: Al Bello/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.