A megalodonnak csak a hátúszója akkora volt mint egy felnőtt ember

2020 / 09 / 12 / Justin Viktor
A megalodonnak csak a hátúszója akkora volt mint egy felnőtt ember
Talán kevésbé ismert tény, hogy a mára kihalt ősállatok egykori valós méretének megbecsülése egyáltalán nem könnyű feladat, kevés a tudományos konszenzus, és gyakran változnak a súly, magasság és hosszértékek. A megalodon esetében sincs ez másképp dacára fennmaradt hatalmas állkapcsának. Most talán egy új módszer segíthet a pontosabb rekonstrukcióban. Mekkora volt tehát valójában a Meg?

Méretezés

Az új kutatásokról a Scientific Reports folyóirat adott hírt, és az eredmények szerint a megalodon hossza a 16 métert is elérhette, a hátúszója pedig akkora lehetett, mint egy felnőtt ember. A mozisztár óriáscápa, az Otodus megalodon, a mai adatok szerint 23 millió évvel ezelőtt jelent meg és 3 millió évvel ezelőtt halt ki.

Recézett élű fogai arra utalnak, hogy húsevő volt, táplálékul bálnákat és nagyobb méretű halakat fogyaszthatott. Egy ekkora test fenntartásához természetesen rengeteg kalóriára van szükség, amit az állat a napi tetemes mennyiségű hús elfogyasztásával biztosíthatott.

Találtak olyan ős-bálna csontot, melyben ott maradt a támadás közben letört, beágyazódott megalodon fog is.

A kihalt állatok étrendjét viszonylag megbízható és elfogadott módon becsülik meg a fogazat alapján, ám ha az egész testre kell ugyanebből a töredékes információból következtetéseket levonni, az már sokkal keményebb dió. Az őscápa testméretét öt ma élő cápafaj méretével vetették egybe, mivel fiziológiai jellemzőik megfelelő összehasonlítási alapot kínáltak. Ennek alapján kialakult egy kép a méretekről az állatok különböző életszakaszaiban. 


a) 16 méter hosszúságú felnőtt megalodon számítógépes rekonstrukciója b) egy 3 méteres újszülött c) 8 méteres fiatalkorú állat d) összehasonlítás az emberek testméreteivel. (Kép: Oliver E. Demuth)

"A megalodon nem a nagy fehér cápa közvetlen őse, de ugyanolyan kapcsolatban áll más makro-ragadozó cápákkal, mint például a mako-, a lazaccápa és a heringcápa" - mondta el Dr. Catalina Pimiento cápaszakértő. “Összesítettük az öt állat részletes méréseit, hogy megbecsülhessük a megalodon méretét."

A kutatók megvizsgálták az óriási őscápa különböző életkorokban fosszilizálódott maradványait, és észrevették, hogy a mai cápákkal összevetve, azonos növekedési mintákat mutatnak, fiatal felnőttekként kezdve életüket, majd fokozatosan növekedve, de végig megtartva a kezdetben meglévő testarányokat.

Ez a felfedezés aztán lehetővé tette, hogy egyszerűen meghosszabbítsák a mai cápák “növekedési görbéjét”, mintha az nem állna meg a felnőttkorban. Ez a lineáris extrapolálás eredményezte a 16 méteres testhosszt.


Egy felnőtt megalodon hátuszonyának összehasonlítása egy 160 centiméter testmagasságú búvárral. (Uszony rekonstrukció: Oliver E. Demuth)

Ezek a hatalmas cápák több mint kétszer akkorák voltak, mint a legnagyobb mai nagy fehér cápák, és a hátsó uszony mérete a számítások alapján körülbelül 1,62 méterre adódott. A fejük 4,6 méter hosszú volt (egy Mercedes S osztály hossza), és több mint 10 tonnás harapási erővel rendelkeztek. Ez az érték a mai nagy fehér cápáknál “csupán” 2 tonnát jelent.

(Forrás: IFLS Képek: Oliver E. Demuth, Wikimedia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.