A megalodonok leszármazottai még ott élnek a tengerek mélyén

2023 / 11 / 11 / Felkai Ádám
A megalodonok leszármazottai még ott élnek a tengerek mélyén
A dublini Trinity College kutatása szerint a melegvérű cápák gyakoribbak lehetnek, mint azt korábban gondolták. Az Írországban és Dél-Angliában található kisfogú homoki tigriscápákon végzett vizsgálatok ugyanis fiziológiai hasonlóságot tártak fel a melegvérűségéről ismert megalodonnal és nagy fehér cápával. A tanulmány alapján a megalodon melegebb teste lehetővé tette számára, hogy alkalmazkodjon a különböző óceáni környezetekhez, de a változó éghajlat így is hozzájárult ahhoz, hogy körülbelül 3,6 millió évvel ezelőtt kihalt. Az eredmények így aggodalomra adnak okot az éghajlatváltozás melegvérű cápafajokra gyakorolt hatása miatt.

Nem tudni, hányan lehetnek a Megalodon mozik rajongói (lehet, nem túl sokan), de ők örülhetnek: mégiscsak akad valami igazság-mag eltemetve ezen mozgóképek mélyén. A megalodon ugyanis bár kétségtelenül kipusztult, de leszármazottai máig velünk lehetnek. Na de hogy jön ez a jelenleg zajló éghajlati krízishez?

Az írországi Trinity College kutatói által a Biology Letters-ben közzétett tanulmány a kisfogú homoki tigriscápát vizsgálja, egy olyan fajt, amelyről úgy tartják, hogy több mint 20 millió évvel ezelőtt vált el a kihalt megalodontól. A regionális endotermia vagyis a melegvérűség váratlan felfedezése a kisfogú homoki tigriscápában pedig újradefiniálja a cápa fiziológiájával kapcsolatos eddigi ismereteinket.

A kutatók az év elején Írországban és Dél-Angliában partra sodort kisfogú homoki tigriscápák boncolásának elvégzése után tették közzé a meglepő eredményeket. A partra vetett tetemek vizsgálatai alapján ugyanis komoly hasonlóság figyelhető meg ezen állatok, valamint a nagy fehér cápa, sőt a megalodon között – ez utóbbiak melegvérűek.

Dr. Nicholas Payne, a tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott a felfedezés jelentőségével kapcsolatban:

„Régebben azt hittük, hogy a regionális endotermia a csúcsragadozókra korlátozódik, mint például a nagy fehér cápa és a kihalt Megalodon, de most bizonyítékunk van arra, hogy a mélyvízben és a fenéken élő homoki tigriscápák és a planktonevő sütkércápák szintén meleg testűek.”

A kisfogú homoki tigriscápák, amelyek jellemzően a mérsékelt égövi és trópusi tengerekben fordulnak elő 10 és 518 méter közötti mélységben, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió által minősített „sebezhető” státuszt kaptak. A cápákat így bár nem fenyegeti a célzott kereskedelmi halászat, de a hálókba való véletlen befogás vagy a szennyezés veszélye annál inkább.

A kutatás során a megalodonról is többet megtudtunk: a megalodon melegebb teste lehetővé tette számára, hogy gyorsabban mozogjon, elviselje a hidegebb vizeket, és áthaladjon a különböző globális óceánokon. Azonban, ahogy a bolygó klímája lehűlt a pliocén korszakban, körülbelül 3,6 millió évvel ezelőtt, a megalodon egyre növekvő kihívásokkal nézett szembe, amelyek végül kihaláshoz vezettek. Ennek oka, hogy az állatnak a testmelegét kellett volna fenntartania, ami nagy energiaigénnyel járt, amit végül már nem tudott fedezni.

A kutatás így némi aggodalmat vált ki ezen cápák jövője kapcsán, hiszen most is épp változik a környezet. Az Írországban partra mosott kisfogú tigris cápa volt az első ugyanis, amelyet ezeken a vizeken láttak – ami alapján ezek az állatok, a megalodonhoz hasonlóan, szintén migrálni kezdtek.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/SarahRichterArt)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.