A mélytengeri Elvis férgek rendesen kiöltöznek de rejtély, hogy kinek, a szem ritka szerv arrafelé

2020 / 05 / 19 / Justin Viktor
A mélytengeri Elvis férgek rendesen kiöltöznek de rejtély, hogy kinek, a szem ritka szerv arrafelé
Elvis az igazán menő dolgok esszenciájának redukciója, maga a sűríthetetlen menőség, egy fekete lyuk a rockandroll kottáján ami minden elismerést, dicséretet és magasztalást magába szippant. A Király ráadásul, - noha nincs már köztünk, - számtalan formában, és alakban él tovább, Budapesten egy tér is viseli a nevét, mostantól pedig mélytengeri férgek is profitálhatnak ebből a felülmúlhatatlan hírnévből. De persze nem véletlenül kapták a nevüket ők sem.  

A földnél jobb a víz

A pikkelyes férgek (Polynoidae) a gyűrűsférgek (Annelida) állattörzs soksertéjűek (Polychaeta) osztályának egyik családja, a tengerfenéken kb. 3000 méter mélységben élnek. Az Elvis férgek a mélytengeri, kemoszintetikus alapú élőhelyekben őshonosak, és most a kaliforniai Egyetem és a CNRS-Sorbonne Université által készített új tanulmány célkeresztjébe kerültek. 

A kutatás célja, a faj filogenetikai helyének meghatározása volt a mélytengeri pikkelyes férgek körében történt, széleskörű mintavételéből származó DNS-szekvenciák felhasználásával.

A tudósok azért nevezték el Elvis férgeknek ezeket az állatokat, mert irizáló bevonatú, fedőpáncéljuk emlékeztette őket az Elvis flitteres fellépőruhájára. A genetika eszköztárának használatával most kiderítették a négy leggyakoribb faj jellemzőit. Ennek során hivatalosan is azonosították az Elvis férgek négy faját: a Peinaleopolynoe goffrediae-t, a P. mineoi-t, a P. orphanage-ot, és a Presley P. elvisi-t.

Csak nézd ezt a mély vidéket

Az első fajt egy neves tengerbiológus tiszteletére nevezték el, a másodikat az egyik kutató apja után (khm, ő finanszírozta a kutatási erőfeszítéseket), a harmadik egy elismert geobiológus nevét kapta, a negyedik pedig a már említett néhai énekes emlékét őrzi ott, ahol ringat a víz

A tudósok egy távvezérlésű járművel gyűjtötték be az egyes fajok egyedeinek mintáit az óceán fenekéről. Ez lehetővé tette számukra laboratóriumban is tanulmányozzák a fajokat, ahol fel is tűnt nekik egy ellentmondás. A férgek olyan mély vízben élnek, ahová már ne, hatol le a fény, így lakó- és fajtársaik, a többi élőlény amelyek megosztják velük az élőhelyüket, nem is képesek látni fényes, lila, kék és rózsaszín irizáló héjukat, és persze igazándiból egymást sem, hiszen nincs is szemük.

Mi meg csak úszunk, mindent megúszunk

Ez felveti a kérdést, hogy miért van akkor szükség a színes héjra - a nyilvánvaló okon kívül persze, hogy megkapják érte a király nevét. A tudósok egyelőre nem tudtak válaszolni erre a kérdésre, de azt sugallják, hogy talán létezhetnek odalent speciális biolumineszcens lények, akik keresik ezeket a színeket, és persze képesek észlelni is őket. 

A kutatókat a férgek páncéllemezein található bevágások is zavarba ejtették mindaddig, amíg nem skerült lefilmezni a harcukat, melynek során ismétlődően egymásnak rontva igyekeztek kárt tenni az ellenfél védőfelszerelésében.

(Forrás: ZooKeys Képek: ZooKeys)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.