A mélytengeri Elvis férgek rendesen kiöltöznek de rejtély, hogy kinek, a szem ritka szerv arrafelé

2020 / 05 / 19 / Justin Viktor
A mélytengeri Elvis férgek rendesen kiöltöznek de rejtély, hogy kinek, a szem ritka szerv arrafelé
Elvis az igazán menő dolgok esszenciájának redukciója, maga a sűríthetetlen menőség, egy fekete lyuk a rockandroll kottáján ami minden elismerést, dicséretet és magasztalást magába szippant. A Király ráadásul, - noha nincs már köztünk, - számtalan formában, és alakban él tovább, Budapesten egy tér is viseli a nevét, mostantól pedig mélytengeri férgek is profitálhatnak ebből a felülmúlhatatlan hírnévből. De persze nem véletlenül kapták a nevüket ők sem.  

A földnél jobb a víz

A pikkelyes férgek (Polynoidae) a gyűrűsférgek (Annelida) állattörzs soksertéjűek (Polychaeta) osztályának egyik családja, a tengerfenéken kb. 3000 méter mélységben élnek. Az Elvis férgek a mélytengeri, kemoszintetikus alapú élőhelyekben őshonosak, és most a kaliforniai Egyetem és a CNRS-Sorbonne Université által készített új tanulmány célkeresztjébe kerültek. 

A kutatás célja, a faj filogenetikai helyének meghatározása volt a mélytengeri pikkelyes férgek körében történt, széleskörű mintavételéből származó DNS-szekvenciák felhasználásával.

A tudósok azért nevezték el Elvis férgeknek ezeket az állatokat, mert irizáló bevonatú, fedőpáncéljuk emlékeztette őket az Elvis flitteres fellépőruhájára. A genetika eszköztárának használatával most kiderítették a négy leggyakoribb faj jellemzőit. Ennek során hivatalosan is azonosították az Elvis férgek négy faját: a Peinaleopolynoe goffrediae-t, a P. mineoi-t, a P. orphanage-ot, és a Presley P. elvisi-t.

Csak nézd ezt a mély vidéket

Az első fajt egy neves tengerbiológus tiszteletére nevezték el, a másodikat az egyik kutató apja után (khm, ő finanszírozta a kutatási erőfeszítéseket), a harmadik egy elismert geobiológus nevét kapta, a negyedik pedig a már említett néhai énekes emlékét őrzi ott, ahol ringat a víz

A tudósok egy távvezérlésű járművel gyűjtötték be az egyes fajok egyedeinek mintáit az óceán fenekéről. Ez lehetővé tette számukra laboratóriumban is tanulmányozzák a fajokat, ahol fel is tűnt nekik egy ellentmondás. A férgek olyan mély vízben élnek, ahová már ne, hatol le a fény, így lakó- és fajtársaik, a többi élőlény amelyek megosztják velük az élőhelyüket, nem is képesek látni fényes, lila, kék és rózsaszín irizáló héjukat, és persze igazándiból egymást sem, hiszen nincs is szemük.

Mi meg csak úszunk, mindent megúszunk

Ez felveti a kérdést, hogy miért van akkor szükség a színes héjra - a nyilvánvaló okon kívül persze, hogy megkapják érte a király nevét. A tudósok egyelőre nem tudtak válaszolni erre a kérdésre, de azt sugallják, hogy talán létezhetnek odalent speciális biolumineszcens lények, akik keresik ezeket a színeket, és persze képesek észlelni is őket. 

A kutatókat a férgek páncéllemezein található bevágások is zavarba ejtették mindaddig, amíg nem skerült lefilmezni a harcukat, melynek során ismétlődően egymásnak rontva igyekeztek kárt tenni az ellenfél védőfelszerelésében.

(Forrás: ZooKeys Képek: ZooKeys)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.