A mesterséges intelligencia elveszi majd a művészek munkáját?

2019 / 12 / 11 / Justin Viktor
A mesterséges intelligencia elveszi majd a művészek munkáját?
A mesterséges intelligencia algoritmusai ma már portrékat, filmeket és zenét alkotnak önállóan, bár az eredmények gyakran kissé mechanikusak. Vagy épp félelmetesek. Mindenesetre az MI betört a művészetek világába is, nemsoká szobrászok, festők, írók, költők, zenészek és zeneszerzők vonulnak majd az utcákon “A robotok elveszik a munkánkat!” táblákkal. Vagy mégsem?

2018 márciusában egy mesterséges intelligencia (MI) program félelmetes portrét készített, amelyet majdnem félmillió dollárért adtak el a Christie's Aukciós ház árverésén. Néhány hónappal később megjelent egy MI algoritmus által írt és rendezett film amit hatalmas felhajtás övezett. Idén márciusban újabb elsőként, egy lemezkiadó vállat először írt alá lemezszerződést egy MI művésszel.

A mesterséges kreativitás adta a Sleepwalkers (Alvajárók) címmel a mesterséges intelligencia megjelenésének következményeivel foglalkozó podcast sorozat második epizódjának témáját is.

Az elmúlt években valósággal felvirágzott a gépi készítésű művészet, főképp az MI folyamatos fejlődésének köszönhetően, ezek néhány példája egészen lenyűgöző, más szempontból talán elbizonytalanító lehet. Végül is a kreativitásunk olyan tulajdonság, amelyet egyedülállóan emberinek szeretünk gondolni.

Oscar Sharp filmkészítő és Russ Goodwin adatművész hozták létre a Benjamin nevű MI programot, amely azután létrehozta a Zone Out című filmet, főszerepben Thomas Middleditchel a Szilícium-völgyből.

Sharp éveket töltött egy olyan technológia kutatásával, amely lehetővé tenné a gépek számára, hogy kreatívan írjanak, és Goodwin megmutatta neki, hogy az MI programok miként képesek előállítani költészetet és prózát.

Vajon mit jelent számunkra az, ha olyan gépek között élünk, amelyek nemcsak intelligensnek tűnnek, hanem egyre inkább kreatívak is?

The MI és a Költő

Vegyük például az alábbi MI verset:

The dream is like a shiny black hair and the sun is like a dream.

I stand up and watch the sun shine on a single day,

and the sun is a chance to accomplish from the springs of my own delight.

 

Mely így hangzik a cikk írójának (ember) műfordításában:

 

Az álom mint fénylő fekete haj, a nap olybá tűnik mint egy álom.

Egy szép nap felállok és ragyogni látom,

és Ő az esélyem, hogy tökéletesedjem, hogy gyönyöröm forrásává váljon.

Elég hippis. A többi „kreatív” MI algoritmushoz hasonlóan ennek létrehozója is példaadatok felhasználásával (tényleges versek ezrei) tanult, mielőtt valami statisztikailag hasonlót előállított volna.

"A közelmúltban valami varázslatos történt" - mondja Sebastian Thrun, jeles MI kutató.

„A terület felfedezett egy új eszközt, amelyet gépi tanulásnak hívnak. Az MI segítségével a számítógépek most megtalálhatják saját szabályaikat. Te csak példákat mutatsz nekik.”

Az MI kreativitása természetesen egészen más természetű, mint az emberi ihlet. A gépek csupán a mi találékonyságunkat képesek rögzíteni és reprodukálni, a bevitt adatok alapján.

Janelle Shane MI kutató tudós  az AI Weirdness blog szerzőjének kísérletében az MI újszerű “első ismerkedési mondatokat”,  vagy épp bizarr recepteket készít. Az MI olyan összetevőkkel dolgozik, mint a „darabolt tejszínhab” és a létrehozott recept utasításai között szerepel a „hajtsd fel a vizet és göngyöld tekerccsé” is.

Shane kísérletei megmutatják, hogy milyen buták és repetitívek az MI programok jelenleg. Bizarr receptjeit egy olyan algoritmus készíti, amely maga is a recept egyik formája.

Az MI “munkába kezd valamin, ami hétköznapi és megszokott, és annyira összekeveri, hogy az szürreálissá válik, úgy hangzik majd mint az eredeti, de a jelentése teljesen eltorzul” - mondja Shane.

Tehát, bár az AI egyelőre rövidtávon biztosan nem teszi elavulttá az emberi kreativitást, segíthet nekünk megérteni a technológia korlátait. Nem árt erre emlékezni, ha el akarjuk kerülni, hogy az MI rendszerek önmagunk legrosszabb aspektusainak tükrévé váljanak.

"Biztosra vehetjük, hogy bármi is jöjjön ki, az pontosan azt tükrözi majd, amit az adatokkal bevittünk" - mondja Shane. „Rajtunk, embereken múlik, hogy felelős döntéseket hozzunk, és megszüntessük a társadalmainkban jelenleg tapasztalható előítéleteket. Megígérhetem, hogy ha elég keményen dolgozunk ezen, az MI technológiák is ezt tükrözik majd vissza.”

(Forrás: Wired Képek: Unsplash, Christie's)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.