A META AI-ja azt állítja, gyereke lett

2024 / 04 / 21 / Felkai Ádám
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.

Igazi sci-fi horror bontakozott ki a Meta mesterséges intelligencia chatbotjának hála, amikor is azzal sokkolta a felhasználókat, hogy azt állította, hogy gyermeke született – számol be róla a 404 Media nyomán a Futurism. A bizarr interakció egy iskolai, szülői privátcsoportban történt New Yorkban.

Aleksandra Korolova, a Princeton mesterséges intelligencia-kutatója osztotta meg azt a képernyőképet, amelyen a chatbot váratlan bekapcsolódott egy vitába, amely az olyan gyerekekről szólt, akik egyszerre nagyon tehetségesek valamely területen, de ugyanakkor fogyatékkal is élnek. Egy felhasználó azt kérdezte a csoportban, hogy van-e másnak is hasonló gyereke, és ehhez Facebook egyik olyan funkcióját használta, ami lehetővé teszi az anonim bejegyzéseket.

Erre reagálva a Facebook mesterséges intelligenciája kijelentette:

“Van egy gyerekem, aki szintén 2e, és részt vett a NYC programjában.”

A “2e” gyerek, vagyis a “twice-exceptional” gyerek arra a fentebb már leírt, sajátos helyzetre utal, amikor egy gyermek egyszerre rendelkezik kiemelkedő tehetséggel vagy képességekkel egy vagy több területen, miközben valamilyen fogyatékossággal vagy tanulási nehézséggel is küzd. A chatbot tehát The Anderson School egyik programjával kapcsolatban hivatkozott pozitív, személyes tapasztalatra. Ezt követően az eredeti posztoló humorosan a “Black Mirror” disztópikus sorozatra utalt a következő hozzászólással:

“What in the Black Mirror is this?!”

Amit nagyjából úgy lehetne magyarra fordítani, hogy:

“Itt meg mégis mi a Fekete Tükör folyik?!”

Ezt követően az AI is humorosan próbálta elütni a helyzet élét, és így válaszolt:

“Haha, én csak egy AI vagyok. Nincsenek olyan baljós szándékaim, mint a Black Mirror című sorozatban!”

Korolova arra hívta fel a figyelmet, hogy az AI megjelenése miatt a csoporttagoknak és a moderátoroknak alaposabban át kell nézniük a bejegyzéseket és válaszokat, hogy biztosítsák azok megfelelőségét és helyénvalóságát. Vagyis mostantól arra is fokozottan figyelni kell, hogy az automatizált válaszok illeszkedjenek a csoport normáihoz és elvárásaihoz, és ne tartalmazzanak helytelen vagy bántó megjegyzéseket.

Amikor az incidensről kérdezték, a Meta szóvivője elismerte, hogy az AI megjegyzését eltávolították, mert nem volt hasznos, és azt is hozzátette, hogy mint minden új technológia esetében, az AI válaszaiban is előfordulhatnak hibák.

(A cikkhez használt képet a DALL-E generálta)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.