A Microsoft adatai most már örökké élnek az Északi-Sarkon

2019 / 11 / 17 / Bobák Zsófia
A Microsoft adatai most már örökké élnek az Északi-Sarkon
Mindenki megnyugodhat, ha jön az apokalipszis, ha mi nem is, a GitHub nyílt forráskódú adatai már egészen biztosan megmenekülnek.

Ha valaki nézi a Walking Deadet biztos elgondolkozott már rajta, vajon miért nem próbálják meg az apokalipszist túlélők újjáépíteni a világot a meglévő adatokból, ahelyett, hogy visszatérnek a kényelmetlen, előző századi, kétkezi életmódhoz és egymás kinyírásához. A magyarázat egyszerű: a sorozat 2010-ben kezdődött, mikor még nem létezett az Arctic World Archive. A 2017-ben megnyitott tárolórendszer, a hely, „ahol az adatok örökké élnek”, az eddigi kulturális, kormányzati vagy gasztronómiai (hírek szerint itt tárolják a McDonald’s titkos szósz receptjét is) örökség mellett most a GitHub nyílt forráskódjaival is gazdagodott.   Ha most jönne a világvége, a maroknyi túlélő már tudná, hova kéne mennie, hogy megnyomhassák a restart gombot a világon.

A Norvégia és az Északi-Sark között elhelyezkedő, norvég fennhatóság alatt álló Svalbard a világ egyik geopolitikailag legbiztonságosabb helye. A nemzetek közti békét a Svalbardi Szerződés biztosítja, melyet még 1920-ban írtak alá, igaz csak 43 ország, de köztük van Oroszország, Kína és az Egyesült Államok is. Földrajzilag pedig az örök hó birodalmába esik, ami nagyban megkönnyíti a tárolást, a kazettákat csak felteszik a széfek polcaira és otthagyják. Store and ignore, ahogy írják a honlapjukon, vagyis tárolni és elfelejteni, akár évszázadokon keresztül.

Pontosan hogy működik a tárolás?

A széfek egy régi norvég bányában találhatóak, melyet a Store Norske bányászati vállalat üzemeltet, közel a szintén Svalbardon lévő Global Seed Vaulthoz, ahol összesen 980 ezer mag-mintát őriznek jelenleg a világ összes országának terményeiből és növényeiből. A magtár volt az inspiráció az adatt-tár megnyitásához, ahol az információk mentését a Piql cég végzi. Nem digitalizált, vagy online formában mentenek, hanem hagyományos filmtekercsekre, persze high-tech módszerekkel. A filmszalagon szabad szemmel láthatóak az anyagok, képek és írások, kombinálva a bináris kódokkal, melyeket a Piqlreader segítségével tudnak visszaolvasni. Ezzel a módszerrel a jövőben könnyebb lesz a hozzáférés, mint például a speciálisan kódolt adatokhoz az űrbe kilőtt aranyozott lemezeken. Végül vas-oxid porral vonják be a filmeket az extra-tartósság érdekében, így minimum 750, de akár kétezer évig is megőrzik szavatosságukat.

300 méterrel a föld alatt

A svalbardi bánya kívülről lehet, hogy nem fest a legbiztonságosabb helynek, „sokkal bánya-szerűbb, rusztikusabb és üreg-a-sziklában kinézetűbb, mint amire számítottam”- jellemezte Nat Friedman, a GitHub vezérigazgatója, látogatása során, de mégis sokkal jobb megoldás, mint a manapság elharapozó online adattárolás, ami ugyan környezetbarát és helykímélő, de a hekkertámadások ellen semmi sem tudja száz százalékosan megvédeni.

Valószínűleg a GitHub erre is gondolt és nem csak az örökkévalóságnak akarja megőrizni a kód-könyvtárát, bár az akció egy kicsit reklámfogának is felfogható, hiszen a világvége után nem valószínű, hogy a programozás lesz az emberek legfőbb problémája. Arra mindenesetre rávilágít, hogy milyen óriási jelentőségűvé vált a nyílt forráskód használata, mióta Linus Torvalds ’91-ben piacra dobta a Linuxot.

Az összesen 200 tároló mindegyike 120 gigabyte-nyi infót őriz, az első tekercsen vannak a Linux és Android operációs kódok, valamint 6000 más nyilt forráskódú applikáció. Ezzel a cég lépett elő az Arctic World Archive legfőbb bérlőjévé, a kódok most már nyugodtan pihenhetnek a Vatikáni Könyvtár kéziratai, az ESA űr-misszióinak részletes leírásai, a brazil őslakos vezetőkkel készített 11 interjú, vagy éppen Edvard Munch Sikolya mellett.

(Forrás: Popular Mechanics, Fotó: wikimedia commons)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.