A Minecraft a szabad sajtó végső menedéke

2020 / 03 / 14 / Felkai Ádám
A Minecraft a szabad sajtó végső menedéke
A Minecraft egy építkezős, túlélős játék, amelyet ma már talán senkinek sem kell bemutatni. A megjelenés óta maga a játék nagyot változott, és renget projekt valósult meg a segítségével. Például egész városoknak húzták fel benne a virtuális mását. A Minecraft havi 145 millió aktív játékossal büszkélkedhet, ez pedig akkora szám, ami lehetővé teszi, hogy egy-egy üzenet rengeteg emberhez eljusson.

Emiatt aztán hatalmas, virtuális könyvtárat húztak fel a játékban, ahol meggyilkolt újságírók betiltott cikkeit lehet elolvasni. A projekt mögött több szervezet is áll: Reporters Without Border, Blockworks, DDB Germany, MediaMonks.

A könyvtárban azon országokban betiltott cikkek közt lehet szemezgetni, amelyek rosszul szerepelnek a World Press Freedom Index-en. Ezek az országok: Egyiptom, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia és Vietnam.

A projekt hivatalos oldalán olvasható állásfoglalás szerint több országban a weboldalakat, a közösségi platformokat és a blogokat elnyomó hatalmak irányítják. Különösen problémás ez a fiatalok szempontjából, akik úgy nőnek fel, hogy a véleményüket erősen befolyásolják a kormányok információ-torzító kampányai.

Az elgondolás pedig az, hogy bármennyire tiltsák és irányítsák akár a média egészét is, a világ legnépszerűbb videojátéka mindig elérhető maradt. A Reporters Without Borders (RSF) nevű szervezet pedig ezt a kiskaput használja fel a cenzúra elleni harcban.

A The Uncensored Library, a Cenzúrázatlan Könyvtár a Minecraftban Március 12-én, a cyber cenzúra elleni világnapon nyitotta meg a kapuját a nagyközönség számára.

A remények szerint ezen a módon sikerül független, de adott esetben a regnáló hatalommal szemben megfogalmazott véleményeket eljuttatni világszerte fiatalok tömegeihez. A betiltott cikkeket a Minecraft könyveiben publikálták újra. Ennek a videojátéknak a segítségével sosem látott információs szabadságot tapasztalhatnak meg azokban az országokban, ahol a szabad sajtó nem – vagy alig – működik.

A szövegek olyanoktól származnak, mint a 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró, az orosz újságíró Yulia Berezovskaia, a vietnami Nguyen Van Dai emberi jogokkal foglalkozó jogász, aktivista és blogger, a mexikói Javier Valdez, akinek 2017-es meggyilkolása azóta is megoldatlan, és aki Sinaloa szövetségi állam (Nyugat-Mexikó) korrupt viszonyairól írt, illetve az egyiptomi Mada Masr híroldal, amely az utolsó független és professzionális portál Egyiptomban.

A Minecraft szerver ezen a címen érhető el: visit.uncensoredlibrary.com

(Kép: The Uncensored Library)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.