A Minecraft a szabad sajtó végső menedéke

2020 / 03 / 14 / Felkai Ádám
A Minecraft a szabad sajtó végső menedéke
A Minecraft egy építkezős, túlélős játék, amelyet ma már talán senkinek sem kell bemutatni. A megjelenés óta maga a játék nagyot változott, és renget projekt valósult meg a segítségével. Például egész városoknak húzták fel benne a virtuális mását. A Minecraft havi 145 millió aktív játékossal büszkélkedhet, ez pedig akkora szám, ami lehetővé teszi, hogy egy-egy üzenet rengeteg emberhez eljusson.

Emiatt aztán hatalmas, virtuális könyvtárat húztak fel a játékban, ahol meggyilkolt újságírók betiltott cikkeit lehet elolvasni. A projekt mögött több szervezet is áll: Reporters Without Border, Blockworks, DDB Germany, MediaMonks.

A könyvtárban azon országokban betiltott cikkek közt lehet szemezgetni, amelyek rosszul szerepelnek a World Press Freedom Index-en. Ezek az országok: Egyiptom, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia és Vietnam.

A projekt hivatalos oldalán olvasható állásfoglalás szerint több országban a weboldalakat, a közösségi platformokat és a blogokat elnyomó hatalmak irányítják. Különösen problémás ez a fiatalok szempontjából, akik úgy nőnek fel, hogy a véleményüket erősen befolyásolják a kormányok információ-torzító kampányai.

Az elgondolás pedig az, hogy bármennyire tiltsák és irányítsák akár a média egészét is, a világ legnépszerűbb videojátéka mindig elérhető maradt. A Reporters Without Borders (RSF) nevű szervezet pedig ezt a kiskaput használja fel a cenzúra elleni harcban.

A The Uncensored Library, a Cenzúrázatlan Könyvtár a Minecraftban Március 12-én, a cyber cenzúra elleni világnapon nyitotta meg a kapuját a nagyközönség számára.

A remények szerint ezen a módon sikerül független, de adott esetben a regnáló hatalommal szemben megfogalmazott véleményeket eljuttatni világszerte fiatalok tömegeihez. A betiltott cikkeket a Minecraft könyveiben publikálták újra. Ennek a videojátéknak a segítségével sosem látott információs szabadságot tapasztalhatnak meg azokban az országokban, ahol a szabad sajtó nem – vagy alig – működik.

A szövegek olyanoktól származnak, mint a 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró, az orosz újságíró Yulia Berezovskaia, a vietnami Nguyen Van Dai emberi jogokkal foglalkozó jogász, aktivista és blogger, a mexikói Javier Valdez, akinek 2017-es meggyilkolása azóta is megoldatlan, és aki Sinaloa szövetségi állam (Nyugat-Mexikó) korrupt viszonyairól írt, illetve az egyiptomi Mada Masr híroldal, amely az utolsó független és professzionális portál Egyiptomban.

A Minecraft szerver ezen a címen érhető el: visit.uncensoredlibrary.com

(Kép: The Uncensored Library)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.