A minimálbér emelése csökkentheti az öngyilkosságok számát

2020 / 01 / 09 / Felkai Ádám
A minimálbér emelése csökkentheti az öngyilkosságok számát
A kutatás eredményét január 7-én hozták nyilvánosságra a Journal of Epidemiology and Community Health című lapban. John Kaufman kutatásvezető úgy nyilatkozott, hogy államonként akár 6 százalékkal is csökkenthető az öngyilkosságok száma a minimálbér 1 dolláros emelésével.

Pusztán a számok a következőképp festenek: a minimálbér szövetségi szintű, 1 dolláros emelése a kevésbé iskolázott felnőttek (18-64 év) körében 13800 öngyilkosságot előzhetett volna meg a 2009-es válságidőszakban. Ennek a kétszerese, tehát 2 dolláros emelés 25900 öngyilkosságot előzhetett volna meg 2009 és 2015 között.

A kutatás menete

A tanulmányban az USA mind az 50 államát vizsgálták, méghozzá a minimálbér változását és a munkanélküliségi rátát mérték államonként a helyi öngyilkossági rátához. A változást havi lebontásban vizsgálták 1990 és 2015 között. Ennek alapján jutottak a kutatók arra, hogy minden 1 dolláros emelés államonként 3,4 és 5,9 százalék közt csökkenthette volna az öngyilkosságok számát.

Ugyanakkor ez az összefüggés csak a középiskolát végzettek vagy annál is alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők esetében állt fent, diplomásoknál már nem volt kimutatható.

A tanulmány több kutató szerint is egybevág az eddigi eredményekkel, amelyek a pénzügyi nehézségek és az öngyilkosság közt állapítottak meg összefüggést. Például egy korábbi tanulmány alapján a részvétel a Kiegészítő Élelmiszersegély Programban csökkenti a férfiak körében az öngyilkosságot.

Kritikus hangok

Habár a fenti számok meggyőzőek, végső soron mégiscsak számok. Mivel pedig ez egy megfigyeléses vizsgálat, nem alkalmas az ok-okozati viszony felállítására. A tanulmányt kritizálók pedig éppen azt a kérdést teszik fel, hogy a kutatás vajon az öngyilkosság elkövetését befolyásoló minden faktort figyelembe vett-e. Példának okáért előfordulhat, hogy azok az államok, amelyekben magasabb a minimálbér, általában is jobban odafigyelnek az állampolgárokra, és például jobb és hozzáférhetőbb pszichológiai vagy pszichiátriai ellátást biztosítanak, amely szintén csökkentheti az öngyilkossági hajlandóságot.

Ráadásul a tanulmány az egyének öngyilkossági hajlamával sem számol, amelynek részben akár biológiai okai is lehetnek.

Hiszen nem mindenki öli meg magát, aki anyagi nehézségekkel küzd, az öngyilkossághoz pedig komplex út vezet, ahol a környezeti stressz és az egyén biológiájából fakadó, mentális sérülékenység egyformán hangsúlyos.

(Kép: Pixabay, forrás: webmd)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.