A minimálbér emelése csökkentheti az öngyilkosságok számát

2020 / 01 / 09 / Felkai Ádám
A minimálbér emelése csökkentheti az öngyilkosságok számát
A kutatás eredményét január 7-én hozták nyilvánosságra a Journal of Epidemiology and Community Health című lapban. John Kaufman kutatásvezető úgy nyilatkozott, hogy államonként akár 6 százalékkal is csökkenthető az öngyilkosságok száma a minimálbér 1 dolláros emelésével.

Pusztán a számok a következőképp festenek: a minimálbér szövetségi szintű, 1 dolláros emelése a kevésbé iskolázott felnőttek (18-64 év) körében 13800 öngyilkosságot előzhetett volna meg a 2009-es válságidőszakban. Ennek a kétszerese, tehát 2 dolláros emelés 25900 öngyilkosságot előzhetett volna meg 2009 és 2015 között.

A kutatás menete

A tanulmányban az USA mind az 50 államát vizsgálták, méghozzá a minimálbér változását és a munkanélküliségi rátát mérték államonként a helyi öngyilkossági rátához. A változást havi lebontásban vizsgálták 1990 és 2015 között. Ennek alapján jutottak a kutatók arra, hogy minden 1 dolláros emelés államonként 3,4 és 5,9 százalék közt csökkenthette volna az öngyilkosságok számát.

Ugyanakkor ez az összefüggés csak a középiskolát végzettek vagy annál is alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők esetében állt fent, diplomásoknál már nem volt kimutatható.

A tanulmány több kutató szerint is egybevág az eddigi eredményekkel, amelyek a pénzügyi nehézségek és az öngyilkosság közt állapítottak meg összefüggést. Például egy korábbi tanulmány alapján a részvétel a Kiegészítő Élelmiszersegély Programban csökkenti a férfiak körében az öngyilkosságot.

Kritikus hangok

Habár a fenti számok meggyőzőek, végső soron mégiscsak számok. Mivel pedig ez egy megfigyeléses vizsgálat, nem alkalmas az ok-okozati viszony felállítására. A tanulmányt kritizálók pedig éppen azt a kérdést teszik fel, hogy a kutatás vajon az öngyilkosság elkövetését befolyásoló minden faktort figyelembe vett-e. Példának okáért előfordulhat, hogy azok az államok, amelyekben magasabb a minimálbér, általában is jobban odafigyelnek az állampolgárokra, és például jobb és hozzáférhetőbb pszichológiai vagy pszichiátriai ellátást biztosítanak, amely szintén csökkentheti az öngyilkossági hajlandóságot.

Ráadásul a tanulmány az egyének öngyilkossági hajlamával sem számol, amelynek részben akár biológiai okai is lehetnek.

Hiszen nem mindenki öli meg magát, aki anyagi nehézségekkel küzd, az öngyilkossághoz pedig komplex út vezet, ahol a környezeti stressz és az egyén biológiájából fakadó, mentális sérülékenység egyformán hangsúlyos.

(Kép: Pixabay, forrás: webmd)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.