A modern történelem legviccesebb neve egy ohiói fogorvosé volt

2023 / 02 / 22 / Felkai Ádám
A modern történelem legviccesebb neve egy ohiói fogorvosé volt
Ohio egy városa tele van Hitlerekkel – közülük került ki egy, aki nem csak mai szemmel nézve rendelkezett elég tréfás névvel, de megérhette, hogy mind a kereszt-, mind a vezetékneve jelentése együtt módosult nem várt módon.

A történelem váratlan fordulatok sora, és ami igazi nagyobb, nemzeti, nemzetközi léptékben, az igaz az egyén sorsára is. Számtalan példa akad arra, hogy a történelem vad viharai miként cibálják az egyén életét, és ezek közül egy különösen látványos példa Ohio Pickaway városában történt, amely hely egyébként nyüzsgött a Hitlerektől – nem véletlen akad errefelé rengeteg, a Hitler nevet (de nem Hitler nevét) viselő közterület, legyen szó utcáról, parkról vagy temetőről.

Pickaway város egyik legfontosabb családjának a története – mondjuk így: a Hitlerek helyi története az 1763-ban, Marylandban született George Hitlerrel kezdődik, aki feleségével, Susannah Gay-jel és négy gyermekével költözött erre a festői településre. George Hitler leszármazottai között már akadnak a nevükkel némi kuncogást, egyben amolyan Rick and Morty áthallást kiváltó utódok – ilyen George Washington Hitler. Ez utóbbi férfiú azonban talán a Pickaway-beli dinasztiát megalapító ősatya kedves feleségének a családjára emlékezvén fiát Gay-nak keresztelte, aki később fogorvos lett. Így lett helyi fogorvos Dr. Gay Hitler, aki 1922 és 1946 között praktizált.

A fenti dátum tehát annyiban fontos, hogy a derék fogorvos nemcsak minket, az utókort mulattatta a nevével, de még aktívan dolgozott, amikor mind a Hitler, mind a Gay nevek új jelentésekkel bővültek.

Ami a Hitler nevet illeti – ezzel némileg sanyarún bánt el a véletlen. Ennek oka, hogy a történelem egyik legismertebb tömeggyilkosa eredetileg nem is ezt a nevet viselte volna – így pedig az ohiói Hitler-család tagjait is kevesebb felhúzott szemöldök fogadta volna a bemutatkozáskor. Adolf Hitler apja, Alois ugyanis törvénytelen gyerekként jött a világra, és sokáig az édesanyja lánykori nevét, a Schicklgrubert viselte (amúgy érdekes hely lehet egy olyan alternatív idősík, ahol egy egész világ küszködik azon, hogy áterőltesse a nyelvén a második világháborút kirobbantó, egyben a holokausztért felelős Adolf Schicklgruber nevét).

Azonban Alois 40 éves korában csak azzal a feltétellel juthatott hozzá az örökségéhez, ha felveszi Nepomuk Hiedler családnevét. Csak találgatni lehet, hogy miért (egyes vélemények szerint Alois rossz helyesírásából következően), de Alois ezt is tette, ám a Hiedlert végül Hitlerként vette fel.

Mivel pedig Gay Hitler praktizált a világháború alatt is, ezért ez a név addigra elég komoly közismertségnek örvendett, és nem éppen a legjobb okok miatt. Mi a helyzet a „gay” szóval? A gay manapság részben azt jelenti, hogy valaki homoszexuális, meleg, de a 2000-es évek óta a szlengben némileg dehonesztáló kifejezés is: körülbelül férfiatlannak, nem kívánatosnak megfelelő az Online Etimology Dictionary alapján.  Ez utóbbi változás Gay Hitlert nyilván nem érintette, viszont a szónak a homoszexualitásra utaló értelme éppen a fogorvos aktív éveiben jelent meg. Korábban ugyanis a gay azt jelentette, hogy örömteli, boldog, víg kedélyű, gondtalan. Chaucer még ebben az értelemben használja, vagyis miután a fiatalember egy heves légyottot követően távozik és „gay” lesz a Canterbury mesékben, az nem azt jelenti, hogy inkább átváltott a másik térfélre, hanem hogy jó kedvre derült a szex után.

Habár ez a Chaucer által használt, a szexre utaló jókedv sokáig nem volt kizárólagos jelentés, az 1890-es évektől a szó már elsősorban a promiszkuitásra utalt. A gay house például a bordélyt jelentette – magyarul nagyjából tehát „örömház”, abban az értelemben, ahogy mondjuk a prostituált régiesen örömleány volt. Azonban épp az 1940-es évektől a meleg szlengből a gay szó homoszexualitást jelölő értelme egyre inkább átszivárgott a köznyelvbe, és kezdett kizárólagossá válni, bár egy ideig a két jelentés még együtt élt.

Hogy nevének ilyetén megváltozás befolyásolta-e Dr. Gay Hitler hétköznapjait, azt nem tudni, ahogy azt sem, hogy a család később nevet változtatott-e. Mint viszont azt az Intelligencer is megemlíti, mindez Ohióban történt, és mivel ott szinte bármi előfordulhat, ezért erre az erősen indokolt családnévváltoztatásra se vegyünk mérget.

(Kép: Pixabay/paulbr75)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.