A Moszkva cirkáló tényleg két nukleáris töltettel a fedélzetén süllyedt el?

2022 / 04 / 18 / Felkai Ádám
A Moszkva cirkáló tényleg két nukleáris töltettel a fedélzetén süllyedt el?
Ukrán források szerint nem kizárható, hogy a hajón két nukleáris robbanófej is akadt, amikor hullámsírba szállt. De mi igaz ebből, és miért olyan fájó, egyben ironikus szimbólum az oroszok számára a hajó elvesztése?

Az április 13-án elsüllyedt Moszkva cirkáló körül sok a kérdőjel, legyen szó annak okáról, hogy a hajó miért semmisült meg egyáltalán, illetve sokáig a legénység sorsa sem volt biztos. A bizonytalansághoz hozzájárult az is, hogy nem tudhattuk, a cirkáló pontosan milyen fegyverekkel süllyedt el.

Azóta már némileg tisztábban látunk. A túlélő legénységről elkezdett keringeni egy videó, és több fotó is megjelent. Felmerült természetesen az is, hogy a képek még korábban, a hajó elsüllyedése előtt készültek, de ezt az állítást a The Drive szerint egyelőre nem lehet bizonyítékokkal is alátámasztani. Azonban mint lentebb olvasható, H I Sutton védelmi szakértő és a Covert Shores című könyv szerzője szerint a képeken nagyjából a legénység fele látható a kapitánnyal együtt. Vagyis a Moszkva legénységének körülbelül a fele halt meg, vagy sérült meg komolyabban.

Közben a világhálón képek is kezdetek feltűnni a Moszkva elsüllyedés előtti pillanatairól, ezeken az látni, hogy a hajó az oldalára fordul és füst csap fel belőle. Azt továbbra sem tudni, hogy az ukrán vagy az orosz álláspont-e az igaz, tehát hogy a hajót két ukrán „Neptun” lövedék találta el, vagy a Moszkván tárolt muníció kapott-e lángra nem tisztázott ok miatt, tehát kvázi „baleset” történt-e.

Annyi viszont kétségtelen, hogy a Moszkva elsüllyedt. És ahogy a hír pár nappal később az ukrán Pravda nyomán bejárta a sajtót, az ukrán Black Sea Institute for Strategic Studies projektmenedzsere szerint a Moszkván akadt két, robotrepülőkre szerelhető nukleáris robbanófej is, amelyek a hajóval együtt hullámsírba szálltak.  Nem ez lenne az első eset, hogy orosz (vagy szovjet) nukleáris töltet el süllyed el egy katonai járművel együtt. 1989-ben süllyedt el a szovjet K–278 Komszomolec egy fedélzeti tűz következtében, és a tengeralattjáróval együtt két nukleáris robbanófej is örökre a mélybe szállt. Ezt követően az oroszok 1989 és 1998 hét expedíció keretében próbálták a tengeralattjáró reaktorát biztosítani az esetleges szivárgás ellen, és lezárták a torpedókilövő csöveket is. Természetesen az erősen kérdéses, hogy a mostani háborús helyzetben efféle missziókra nyílna-e lehetőség.

Ebből a szempontból általában véve jó hír lehet, hogy a Moszkva meghajtását gázturbinák végezték, így nincs benne nukleáris reaktor. Az oroszoknak ugyanakkor épp emiatt lehet fájó a cirkáló elvesztése – a cirkáló gázturbinájából nem akad túl sok, így a hajó pótlása középtávon biztosan nem lehetséges. Mint azt a The Irish Timesnak nyilatkozó katonai szakértők kifejtik, a Moszkvához hasonló osztályú hajóból az oroszoknak csak kevés akad, ráadásul az oroszok hajóépítő képessége sem hasonlítható a Szovjetunióhoz. Ennek belátásához érdemes felidézni a sorsnak azt a különös fintorát, hogy a Moszkvát Mikolajiv városában építették, amely az az ukrán város, ahonnan egyenes út vezetne Odesszába, és ahol jelenleg az oroszokat sikeresen feltartóztatja az ukrán hadsereg. A Moszkva elvesztése így szimbolikus is: már csak azért is pótolhatatlan veszteség, mert a hajót lényegében abban a régióban építették (Mikolajivban található a Zorja-Masproekt Gázturbinagyártó Tudományos-termelési Komplexum (korábban Déli Turbinagyár) is, ahol hasonló méretű hajók turbináit gyártják), amelynek ostromához jelenleg felhasználták volna.

A nukleáris töltetekkel kapcsolatban pedig az mondható el a CNN-nek nyilatkozó amerikai hírszerző tisztek szerint, hogy ilyenek jó eséllyel nem voltak a hajó elsüllyedésekor a fedélzeten. A lapnak nyilatkozó tiszteknek egyébként rálátásuk van a legfrissebb hírszerzési információkra, és ez alapján tették április 15-én a fenti kijelentést.

(Fotó: Twitter/Ukraine Weapons Tracker)


Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ausztria vezető traktorgyártója hidrogénhajtású traktort készített
Ausztria vezető traktorgyártója hidrogénhajtású traktort készített
A kísérleti traktor működéséhez a hidrogént biogenikus nyersanyagokból állítják elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.