A Moszkva cirkáló tényleg két nukleáris töltettel a fedélzetén süllyedt el?

2022 / 04 / 18 / Felkai Ádám
A Moszkva cirkáló tényleg két nukleáris töltettel a fedélzetén süllyedt el?
Ukrán források szerint nem kizárható, hogy a hajón két nukleáris robbanófej is akadt, amikor hullámsírba szállt. De mi igaz ebből, és miért olyan fájó, egyben ironikus szimbólum az oroszok számára a hajó elvesztése?

Az április 13-án elsüllyedt Moszkva cirkáló körül sok a kérdőjel, legyen szó annak okáról, hogy a hajó miért semmisült meg egyáltalán, illetve sokáig a legénység sorsa sem volt biztos. A bizonytalansághoz hozzájárult az is, hogy nem tudhattuk, a cirkáló pontosan milyen fegyverekkel süllyedt el.

Azóta már némileg tisztábban látunk. A túlélő legénységről elkezdett keringeni egy videó, és több fotó is megjelent. Felmerült természetesen az is, hogy a képek még korábban, a hajó elsüllyedése előtt készültek, de ezt az állítást a The Drive szerint egyelőre nem lehet bizonyítékokkal is alátámasztani. Azonban mint lentebb olvasható, H I Sutton védelmi szakértő és a Covert Shores című könyv szerzője szerint a képeken nagyjából a legénység fele látható a kapitánnyal együtt. Vagyis a Moszkva legénységének körülbelül a fele halt meg, vagy sérült meg komolyabban.

Közben a világhálón képek is kezdetek feltűnni a Moszkva elsüllyedés előtti pillanatairól, ezeken az látni, hogy a hajó az oldalára fordul és füst csap fel belőle. Azt továbbra sem tudni, hogy az ukrán vagy az orosz álláspont-e az igaz, tehát hogy a hajót két ukrán „Neptun” lövedék találta el, vagy a Moszkván tárolt muníció kapott-e lángra nem tisztázott ok miatt, tehát kvázi „baleset” történt-e.

Annyi viszont kétségtelen, hogy a Moszkva elsüllyedt. És ahogy a hír pár nappal később az ukrán Pravda nyomán bejárta a sajtót, az ukrán Black Sea Institute for Strategic Studies projektmenedzsere szerint a Moszkván akadt két, robotrepülőkre szerelhető nukleáris robbanófej is, amelyek a hajóval együtt hullámsírba szálltak.  Nem ez lenne az első eset, hogy orosz (vagy szovjet) nukleáris töltet el süllyed el egy katonai járművel együtt. 1989-ben süllyedt el a szovjet K–278 Komszomolec egy fedélzeti tűz következtében, és a tengeralattjáróval együtt két nukleáris robbanófej is örökre a mélybe szállt. Ezt követően az oroszok 1989 és 1998 hét expedíció keretében próbálták a tengeralattjáró reaktorát biztosítani az esetleges szivárgás ellen, és lezárták a torpedókilövő csöveket is. Természetesen az erősen kérdéses, hogy a mostani háborús helyzetben efféle missziókra nyílna-e lehetőség.

Ebből a szempontból általában véve jó hír lehet, hogy a Moszkva meghajtását gázturbinák végezték, így nincs benne nukleáris reaktor. Az oroszoknak ugyanakkor épp emiatt lehet fájó a cirkáló elvesztése – a cirkáló gázturbinájából nem akad túl sok, így a hajó pótlása középtávon biztosan nem lehetséges. Mint azt a The Irish Timesnak nyilatkozó katonai szakértők kifejtik, a Moszkvához hasonló osztályú hajóból az oroszoknak csak kevés akad, ráadásul az oroszok hajóépítő képessége sem hasonlítható a Szovjetunióhoz. Ennek belátásához érdemes felidézni a sorsnak azt a különös fintorát, hogy a Moszkvát Mikolajiv városában építették, amely az az ukrán város, ahonnan egyenes út vezetne Odesszába, és ahol jelenleg az oroszokat sikeresen feltartóztatja az ukrán hadsereg. A Moszkva elvesztése így szimbolikus is: már csak azért is pótolhatatlan veszteség, mert a hajót lényegében abban a régióban építették (Mikolajivban található a Zorja-Masproekt Gázturbinagyártó Tudományos-termelési Komplexum (korábban Déli Turbinagyár) is, ahol hasonló méretű hajók turbináit gyártják), amelynek ostromához jelenleg felhasználták volna.

A nukleáris töltetekkel kapcsolatban pedig az mondható el a CNN-nek nyilatkozó amerikai hírszerző tisztek szerint, hogy ilyenek jó eséllyel nem voltak a hajó elsüllyedésekor a fedélzeten. A lapnak nyilatkozó tiszteknek egyébként rálátásuk van a legfrissebb hírszerzési információkra, és ez alapján tették április 15-én a fenti kijelentést.

(Fotó: Twitter/Ukraine Weapons Tracker)


Félkerekű, önegyensúlyozó vonat 1910-ből – a giroszkópos járművek őrült története: 2. rész
Félkerekű, önegyensúlyozó vonat 1910-ből – a giroszkópos járművek őrült története: 2. rész
A giroszkópos önegyensúlyozó autó egy dolog, de egészen más súlycsoport egy teljes, önegyensúlyozó vonatszerelvény – mégis elkészült ez utóbbi is a 20. század elején. Miért és hogyan fejlesztették ki egyáltalán, és végül is hova tűnt a giroszkópos vonat? – Ezekről szól a cikksorozatunk második, befejező része.
A Model A repül is és autó is, de mégsem olyan, mint a filmek repülő autói
A Model A repül is és autó is, de mégsem olyan, mint a filmek repülő autói
Az Alef Aeronautics által fejlesztett Model A távolról valódi autónak tűnik, közelről egy kabin, amit szénszálas hálós szerkezet vesz körbe. A jármű eladásra szánt változatát a tervek szerint már 2025-ben elkezdik gyártani.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.