A nagyobb vagy a kisebb kijelző jobb-e a szemünknek?

2023 / 10 / 18 / Felkai Ádám
A nagyobb vagy a kisebb kijelző jobb-e a szemünknek?
Az okos eszközök korában fontos kérdés, hogy a kijelző mérete és a szemünk károsodása között milyen kapcsolat áll fenn. Már ha akad köztük kapcsolat egyáltalán.

Egy friss kutatás alapján a képernyő mérete jelentősen befolyásolja a szemünkben kialakuló kellemetlen érzés megjelenését, mivel a kisebb képernyők, például az okostelefonok, gyorsabban fárasztják ki a látószervet, mint a nagyobb képernyők, például a táblagépek.

Ugyanakkor a nagyobb képernyők sem feltétlen “egészségesebbek” a látásunk szempontjából: a számítógép-monitorok hosszan tartó használata a szem megerőltetéséhez is vezethet a csökkent pislogási gyakoriság és a látásélesség lassabb beállítása miatt. A sötét vagy gyengén megvilágított környezet súlyosbítja ezeket a problémákat, mivel ez hatással van a pislogás gyakoriságára, így végső soron a szem megerőltetésére.

A BMC Ophthalmology folyóiratban megjelent tanulmány nem köntörfalaz, mivel ezek alapján “minél kisebb a kijelző mérete, annál nagyobb a káros hatás a szemre” – számol be róla a Slashgear. A kutatók olyan kísérleti alanyokat vontak be a vizsgálatba, akiknek korábban nem volt a szemükkel kapcsolatos egészségügyi problémája vagy műtétje. Ezt követően a tudósok bármilyen fénytörési eltérést észleltek is, azokat kontaktlencsékkel és szemüvegekkel megfelelően korrigálták, hogy a kísérleti alanyoknak a lehető legtermészetesebb látásélményt biztosítsák közelre és távolra egyaránt.

A résztvevők ezután egy órán keresztül néztek YouTube-videókat egy iPhone XR 6,1 hüvelykes paneljén és egy iPad 9,7 hüvelykes kijelzőjén. A kísérlet több mint egy hétig tartott. Egy sor tesztet követően a kutatócsoport azt találta, hogy a résztvevők nagyobb fáradtságot éreztek, és gyorsabban tapasztaltak kellemetlen érzést a szemükben, amikor a telefon képernyőjén néztek videókat, mint amikor a táblagépen. Mint a kutatók fogalmaztak:

“Ezek az eredmények azért alakultak így, mert túlzott alkalmazkodó konvergenciára van szükség a tiszta kép kialakításához, a képernyő és a megjelenített betűtípus kis mérete pedig vizuális fáradtságot okoz.”

Mindez nagyon egyszerűen a következőt jelenti: ha a szemünket úgy képzeljük el, mint egy fényképezőgépet, akkor ahhoz hogy valamit tisztán lásson, bizonyos módon kell fókuszálni, ami munkával, erő befektetésével jár. Különösen igaz ez abban az esetben, ha valamit közelről nézünk. A mostani kutatás szerint pedig minél kisebb a képernyő, annál keményebben kell a szemnek “dolgoznia” ehhez a fókuszáláshoz – ha pedig mindez hosszabb időn keresztül történik, úgy a szem még gyorsabban fárad el.

Habár ez nagyjából egybevág azzal, amit a korábbi kutatások is bemutattak, azért akad hiányossága a mostani vizsgálatnak is: ilyenek például a tesztalanyok alacsony száma, valamint, hogy a videók nézegetésénél akadnak a látás szempontjából komolyabb erőfeszítést is igénylő tevékenységek, például a videojátékok vagy az olvasás.

Az viszont kétségtelen tény, hogy sikerült tudományos mérési technikákkal vizsgálni a szemre gyakorolt hatást közvetlen a képernyőn végzett tevékenység után, és sikerült kapcsolatot is megállapítani a képernyő mérete és a látószerv elfáradása között.

A fenti tanulmány okostelefonokra és táblagépekre vonatkozik, de a nagyobb képernyők sem különösebben tesznek jót a szemünknek. A thaiföldi Walailak Egyetem szakértőinek kutatása szerint a nagy képernyőn, például számítógép monitoron végzett több mint két órán át tartó munkavégzés ugyanis szintén a szem megerőltetéséhez vezethet. Ennek oka a látásélesség lassulása, amely a szemizmok hosszan fennálló vagy gyakori összehúzódásából ered – ezt okozhatja a pislogási gyakoriság csökkenése is. A rossz megvilágítás pedig tovább súlyosbíthatja ezeket a problémákat, mivel tovább csökkentheti a pislogások számát, ami miatt méginkább kiszáradhat a szem. Bár a hosszú távú hatások a kutatók számára is kérdésesek jeleneg, a szakértők már most óvintézkedéseket javasolnak.

A Slashgear cikke például kitér a szem védelme érdekében a 20-20-20 szabályra: eszerint tehát 20 percenként fókuszáljunk egy 20 méterrel távolabbi tárgyra 20 másodpercig. A képernyő fényerejének beállítása, matt képernyőszűrők használata, valalmint a kékfény elleni védelem is sokat segíthet. Száraz szem esetén hasznosak a mesterséges könnyek vagy a kenőcsök használata. A rendszeres szemvizsgálat döntő fontosságú, ha látásproblémákat, fejfájást vagy alvászavarokat tapasztalunk.

(Kép: Pixabay/Pexels)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.