A Nap elmúlt 133 napja, két percbe sűrítve

2023 / 01 / 11 / Bobák Zsófia
A Nap elmúlt 133 napja, két percbe sűrítve
A Solar Dynamics Observatory 0,75 másodpercenként készít felvételt a Napról, naponta 1,4 terabájt adatot sugároz a Földre és az elmúlt 13 évben végig szemmel tartotta a csillagot. A felvétel a Nap koronájának aktivitását mutatja be.

A NASA 2010 februárjában az űrbe induló SDO (Solar Dynamics Observatory) szondája majdnem 13 éve nézi rezzenéstelenül a Napot és három tudományos eszközével folyamatosan készíti a felvételeket és gyűjti az adatokat a csillagról. A Stanford kutatói által készített HMI (Helioseismic and Magnetic Imager), a Lockheed Martin fejlesztette AIA (Atmospheric Imaging Assembly) és a Coloradói Egyetem EVE (Extreme Ultraviolet Variability Experiment) műszere által készített felvételek és mérések naponta 1,4 terabájt adatot generálnak, ezt az SDO folyamatosan sugározza le a Földre.

A szonda az elmúlt több mint egy évtizedben átlagosan 0,75 másodpercenként rögzített egy-egy képet a Napról

és csak egészen ritka alkalmakkor hagyta ki a méréseket: például mikor a Föld vagy a Hold az űreszköz és a Nap között haladt el.

A NASA egy 59 perces videót állított össze a csillag elmúlt 133 napjának aktivitásáról, amelyen a Nap koronájának történései láthatóak. A felvételek 17,1 nanométeres hullámhosszon készültek, ami az elektromágneses sugárzás úgynevezett EUV (extrém ultraibolya) tartománya. A felvételek a napkitöréseket és a töltött részecskéknek a mágneses tér által befolyásolt útját is bemutatják, amelyek időnként, a zárt mágneses erővonalak esetében, visszafordulnak a Nap felé és hurkot alkotva visszatérnek a felszínre. Azok számára, akik az egy órás videót túl hosszúnak találják és inkább egy gyors "összefoglalót" néznének meg a csillag életéről, a Space.com munkatársai egy rövid, két percbe sűrített verziót is alkottak az eseményekről.

(Fotó: NASA SDO)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.