A napelemes energiatermelés térnyerése is belassul a koronavírus miatt

2020 / 02 / 28 / Rácz Tamás
A napelemes energiatermelés térnyerése is belassul a koronavírus miatt
A kórokozó nem csak az emberi szervezetben, az iparban is képes károkat okozni. Már a napelemek gyártását is akadályozza.

Mostantól felemás érzésekkel figyelhetik a koronavírus tejedésének gazdasági hatásait a zöld lelkűek. A légiforgalom gyors és látványos csökkenése, az utazási korlátozások, a távol-keleti ipari termelésben tapasztalható logisztikai problémák és az itt megtelepedett alapanyag-ipar termelésének csökkenése pozitív hatással van az emberiség CO2-emissziójára és energiafelhasználására. Viszont a munkából kieső,  a termelésben és a szállításban részt vevő emberek kiesése óhatatlanul hatást gyakorol az emissziónkat csökkenteni hivatott iparágakra is.

Kína és Dél-Korea nem csak a hagyományosan szennyezőnek tekintett iparágak legfontosabb gyártási-fejlesztési központja, hanem az azokat kiváltani hivatott új ágazatoké is. A világ napelem-gyártásának 73%-a Kínában, 6%-a Koreában történik, egész Európa csak 3%-ot képvisel a gyártásból (2018, statista.com). Bár egyelőre a panelgyártók nem jelentettek csúszásokat rendeléseik teljesítésében, ha elhúzódik vagy súlyosbodik a járvány, ez biztosan bekövetkezik.

Az elektromos mobilitási átállási folyamatban is alapvetően a kínai és koreai iparra van utalva a világ. Bár egyre több autógyártó büszkélkedik azzal, hogy maga szereli össze az akkumulátort elektromos autójához, az akkucellák még mindig elsősorban a Távol-Keleten készülnek. Az akkumulátorgyártás több mint 70%-át adja Kína (a második az USA, forrás: Forbes.com, 2019), márpedig ha akkumulátor nincs, elektromos és plug-in hibrid autó sincs.

A kínai beszállítások akadozását még a szélturbina-ipar is megérzi. A dán Vestas, az európai szélenergia-ipar talán legismertebb szereplője 3000 kínai alkalmazottat foglalkoztat az ottani alkatrészgyártásukban. A 2019-es év profitban is, termelésben is rekordév volt a cég számára, de közel sem biztos, hogy 2020-ban sikerült megdönteni ezt a rekordot - ami a vírus nélkül biztosan összejött volna.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.