A NASA animációján követhetjük az arktiszi jég olvadását

2021 / 09 / 26 / Perei Dóra
A NASA animációján követhetjük az arktiszi jég olvadását
2021. szeptember 16: az északi-sarkköri jégtakaró elérte ez évi legkisebb kiterjedését. A szakemberek 1978 óta végeznek műholdas méréseket, a mostani a tizenkettedik legkisebb kiterjedése az északi félteke nyári jegének.

Az amerikai nemzeti hó- és jégkutató központ (National Snow and Ice Data Center) friss közleménye szerint 2021-ben az északi-sarkvidéki tengerjég minimális kiterjedése 4,72 millió négyzetkilométerre zsugorodott. Erről készített egy látványos animációt a NASA, amin bárki visszavezetheti, hogy változott idén a jégtakaró mennyisége:

Az NSIDC szerint a megszokott szeptemberi minimális jégkiterjedés nagymértékben csökkent a mérések kezdete óta. Az elmúlt tizenöt esztendőben például a tizenöt legalacsonyabb jégminimumot mérték a szakemberek.

(Fotó: Unsplash/Alberto Restifo)

További cikkek a témában:

Egyre aggasztóbb az óceánok állapota egy friss felmérés szerint A tanulmány az Európai Bizottság megbízásából készült, amelynek egyértelmű üzenete, hogy a világ óceánjainak állapota egyre romlik.  

Egy svédországi hegy csúcsa minden évben két métert zsugorodik A Kebnekaise több mint húsz métert vesztett magasságából az olvadó jég miatt az 1990-es évek óta.  

A rejtélyes Mercier-tó az Antarktisz jégfelszíne alatt Mélyen az Antarktisz kontinensének szárazföldjén és nem kevésbé mélyen a felszínét borító jégtakaró alatt egy hatalmas és rejtélyes tó rejtőzik, ami kétszer akkora, mint Manhattan szigete.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.