A NASA bemutatta a James Webb űrteleszkóppal készült első tudományos értékű fotókat

2022 / 07 / 12 / Bobák Áron
A NASA bemutatta a James Webb űrteleszkóppal készült első tudományos értékű fotókat
Bár a tavaly decemberben útjára indított űrtávcsőtől már korábban is érkezett néhány látványos kép, azok pusztán melléktermékei voltak a tízmilliárd dolláros teleszkóp hónapokig tartó beállításának és finomhangolásának.

A hatalmas, 6,5 méter átmérőjű főtükörrel felszerelt teleszkópot nyárra sikerült működőképes állapotba hozni, így az amerikai űrügynökség - partnereivel, a kanadai és az európai űrügynökséggel együttműködve - kedden végre bemutathatta az első olyan fotókat, amelyeket már kifejezetten tudományos céllal készítettek az új űrteleszkóppal.

SMACS 0723

A Földtől mintegy ötmilliárd fényévre található galaxiscsoportról készült fotót a NASA - valamint Joe Biden amerikai elnök - soron kívül mutatta be még tegnap este. Bár a SMACS 0723-at korábban már a Hubble is megörökítette, az űrügynökség szerint ez a legrészletesebb infravörös fotó, amit a több ezer galaxist tartalmazó galaxishalmazról valaha készítettek.

NGC 3324

Az Éta-Carinae-csillagködhöz tartozó NGC 3324 csillagkeletkezési régió a Naprendszer egyik legaktívabb területe, amelyben ma is számos új csillag keletkezik. A "kozmikus sziklák" legmagasabbika több mint hét fényévnyi hosszúságban nyúlik keresztül a nebulán, amelynek eddig láthatatlan részeibe is betekintést kaphatnak a csillagászok a James Webbnek köszönhetően.

WASP-96 b

Nem kifejezetten látványos, de annál izgalmasabb információkkal szolgál a WASP-96 b nevű bolygóról készült fotó, amelyről szintén az eddigi legrészletesebb képet sikerült elkészítenie a James Webbnek. A Földtől 1150 fényévre található gázóriás légkörében a teleszkóp vízpára jeleit mutatta ki, a NASA szerint pedig ködre és felhőkre utaló bizonyítékokat is találtak a bolygó atmoszférájában.

A NASA kiemeli, hogy bár korábban a Hubble is számos bolygó atmoszféráját elemezte, a James Webbel sokkal részletesebb megfigyelést tudtak végezni, ami hatalmas ugrást jelent a földszerű, potenciálisan lakható bolygók megtalálásában.

Stephan-ötös

Az Édouard Stephan által 1877-ben felfedezett galaxiscsoportról készült kép az eddigi legnagyobb fotó, amit a James Webbel készítettek: az öt galaxisról készült kép csaknem ezer fotóból áll össze és mintegy 150 millió képpontot tartalmaz.

"A Webb-től származó új információk betekintést nyújtanak abba, hogyan irányíthatták a galaxisok fejlődését a korai világegyetemben a galaktikus kölcsönhatások" - írja a NASA a képről, amelyen a több millió csillag mellett az is látható, ahogyan az egyik galaxis, az NGC 7328b átcsap a halmazon.

NGC 3132

A Földtől 2500 fényévre található planetáris ködről készült képen jól látható a porba burkolózó, haldokló csillag, amely évezredek óta bocsátja ki a gáz- és porgyűrűket.

(Fotó: NASA/Flickr)

Másfél millió kilométerre utazik a James Webb űrteleszkóp, hogy a legelső csillagok születéséről közvetítsen Milyen volt az univerzum az ősrobbanás utáni száz milliomodik évtől kezdve? Hogyan formálódtak az első galaxisok? A legnagyobb és legbonyolultabb űrtávcső minden eddiginél messzebbre fog visszanézni az időben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.