A PDSZ szerint ha minden így halad tovább, hamarosan megint be kell zárni a magyar iskolákat

2020 / 09 / 11 / Felkai Ádám
A PDSZ szerint ha minden így halad tovább, hamarosan megint be kell zárni a magyar iskolákat
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete éles hangú közleményben bírálta a kormány és a hatóságok járványügyi lépéseit az oktatási intézményekben. A szervezet úgy látja, hogy a közoktatási dolgozóknak ma veszélyes körülmények között kell dolgozniuk, és így az iskolák tömegesen fognak bezárásra kényszerülni. Az ügyben megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Klebelsberg Központot is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hosszas publikációban foglalkozott azokkal az intézkedésekkel, melyek lényege az lenne, hogy az iskolák nyitva maradhassanak a Covid19-járvány második hullámában is. A szakszervezet szerint azonban ezek az intézkedések, a bürokratikus terhekkel azonban épp nem ebbe az irányba mutatnak, és ha minden így halad tovább, az oktatási intézmények tömeges bezárására fog sor kerülni.

Veszélyes körülmények

A PDSZ a leginkább az automatikus tesztelést hiányolja, aminek azután kellene életbe lépnie, hogy egy adott intézményben koronavírus fertőzött tanulót vagy dolgozót találtak. Ebből a szempontból a protokollok is „esetlegesek és hiányosak” – mint fogalmaznak. A protokollnak ugyanis nem része a tesztelés, amit a szakszervezethez érkezett visszajelzések alapján jellemzően akkor sem rendelnek el, ha az adott intézményben bizonyítottan Covid-fertőzöttet találtak. A PDSZ szerint az a gyakorlat terjedt el, hogy a fertőzésgyanús személyeket karanténba zárják, ám a tesztelésük már nem történik meg automatikusan. Emiatt nem derül ki az sem, hogy korábban fertőzhetett-e az illető, aminek egy zárt intézményben igen nagy a veszélye.

További gondot okoz az automatikus tesztelés elmaradása azáltal is, hogy az érintett iskolai dolgozó karanténba kényszerül, ha csak nem fizeti ki a tesztet saját zsebből. A szakszervezet úgy tudja, hogy egy PCR-tesz ma legalább 30 000 forint, és 48 óra eltéréssel két negatív tesztre van szükség a felszabadító határozathoz. Egyébként a PCR tesztek valóban ebben az árkategóriában mozognak. Habár itt például 24 000 forintért is végeznek tesztet hétköznap délelőttönként, a karantént nem lehet elhagyni, ezért ebben az esetben a tesztelési költségre még rájön a kiszállás díja is, ami ezen a helyen 16 400 forinttól 27 000 forintig terjed Budapesten belül. Nem túlzás tehát, hogy a két teszt együtt átlépi az 50 000 forintot is.

A PDSZ szerint a negatív tesz hiányában a dolgozó két hétig karanténban marad, ami a számára azt jelenti, hogy arra az időszakra 60 százalékos táppénz jár csak neki (kivéve, ha eléri, hogy a fertőzését foglalkozási betegségnek minősítse a hatóság). Az adott dolgozó kollégáin pedig csak tovább nőnek a terhek a munkaerő kiesése miatt. A szakszervezet másik panasza, hogy ahol el is rendelik a tesztelést, ott is csak nagyon lassan történik ez meg.

Fejetlenség, káosz

A PDSZ szerint a jelenlegi helyzet a jogszabályi háttérnek is köszönhető. Mint írják: „Az egészségügyi törvényt júniusban úgy módosították, hogy abban a kormány felhatalmazást kapott a köznevelési, szakképző, felsőoktatási, szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és közművelődési intézmények látogatásának felfüggesztésére (232/D §).” Vagyis az intézményeket a kormány zárhatja be, ám közben például a digitális munkarendre történő átállás minisztériumi hatáskörben maradt.

Emiatt aztán kaotikus intézkedések születnek: „olyan döntések születnek, amelyekre a legfelsőbb szint nem is lát rá, például a digitális munkarend elrendelése az egyes intézmények esetében. Ahogy az is átgondolatlan, hogy mit bíznak az intézményekre. Esetenként olyan kérdéseket is, amelyekben az intézmények egyáltalán nem kompetensek: például helyi járványügyi protokollok kidolgozását várják el a laikus tantestületektől.”

Panaszlevél

A PDSZ már hetek óta küldi a szakszervezethez beérkezett panaszos eseteket a Klebelsberg Központ elnökének, Hajnal Gabriellának. Ezt azért teszik, mivel a szakszervezetnek nincs módja ezeknek utána járni, míg a Klebelsberg Központnak és a minisztériumnak van. A szakszervezet azt reméli elérni, hogy ezen esetek nyomán általános, tömeges tesztelés indul, illetve megkezdődik a Covid-gyanús esetek automatikus tesztelése is.

Bezár a suli?

A PDSZ szerint a teszteléssel lehetne megelőzni a tömeges iskolabezárást, illetve ebben segítene még az iskolákon belül a „tumultus” és a tanulócsoportok keveredésének a felszámolása. A szakszervezet szerint megoldás lehetne, ha a felsőbb évfolyamosok és a középiskolások digitális tanrendre állnának át, mivel rájuk már nem kell otthon vigyázni. A kisebbeket pedig ezáltal szelőssebben lehetne elosztani az intézményekben. A szakszervezet érvelése szerint ugyanis ha az egész óvoda vagy iskola zár be, akkor a kisebb gyerekekkel az egyik szülőnek otthon kell maradnia, és ezt most már nagyon kevés munkavállaló engedheti meg csak magának.

Kormányinfó

Orbán Viktor, miniszterelnök a mai napon jelentette be, hogy nem lesz általános korlátozás az oktatásban. A járvány megjelenésekor pedig nem fogják azonnal bezárni az adott intézményeket, hanem megpróbálják a fertőzötteket elkülöníteni. Iskolabezárás csak akkor fog történni, ha az adott osztály elszigetelése sem segít. A miniszterelnök szerint ám „ez akkor is csak úgy történhet meg, hogy közben gondoskodnak a nem fertőzött gyermekek megőrzéséről, hogy a szülők közben folytathassák megszokott életüket”. A miniszterelnök hozzátette azt is, hogy szükség esetén bevezetik az iskolákba belépésnél a testhőmérséklet ellenőrzését.

Az automatikus tesztelés, illetve a tesztelés kiszélesítése tehát most sem került szóba azon kívül, hogy a miniszterelnök szeretné elérni, hogy hatósági-árasak legyenek a koronavírus-tesztek. A fertőzésgyanús személyek automatikus teszteléséről az EMMI Intézkedési Tervének második, szeptember 7-én frissített verziója sem ír.

A pedagógus nem kontaktszemély

A PDSZ közben nyilvánosságra hozott egy levelet egy, a szakszervezet által meg nem nevezett középiskolába járó diák pozitív PCR-tesztjével kapcsolatban született tisztiorvosi határozatról. A pozitív tesztről, tehát a fertőzés meglétéről az iskola szeptember 8-án értesült. Az iskola jelezte az esetet a hatóságoknak, amire válaszként született meg a lent olvasható, a megyei tisztifőorvostól érkezett levél. Eszerint nem csak a teljes, 21-fős osztály, de a családtagok is „szoros kontaktnak” minősülnek, így elrendelték az azonnali karanténjukat. A pozitív tanulót oktató pedagógusok viszont meglepő módon alacsony kockázatú kontaktnak minősülnek, és „önmegfigyelést” kell végezniük.

Kérdéseink

Kérdéseinket az ügyben tegnap késő délután elküldtük a Klebelsberg Központnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának is. Mind a KK, mind az EMMI esetén a PDSZ cikkében olvasható három, a tesztelések hiányosságait firtató ponttal kapcsolatban lettünk volna kíváncsiak az intézmények hivatalos véleményére. Ezek a következők voltak:

– Ma, ha valahol fertőzött személyre bukkannak, nem tesztelik automatikusan az intézményben dolgozókat és az oda járó gyerekeket, tanulókat.

– Elterjedt gyakorlat, hogy a COVID-gyanús személyeket azonnal karanténba rakják, és ha a dolgozó vagy a diák szülője nem éri el, hogy a háziorvos megrendelje a tesztelést, az nem történik meg automatikusan.

– Az érintett dolgozó nem tud kiszabadulni a karanténból – hacsak nem fizeti ki saját pénzből a PCR-tesztet, amelynek darabja minimum 30.000 Ft, és 48 óra eltéréssel két negatív kell belőle. Emiatt két hétre karanténban marad, csupán 60%-os táppénzzel – hacsak nem sikerül elérnie, hogy a fertőzést foglalkozási betegségnek minősítse a hatóság.

A Klebelsberg Központnak emellett feltettük azt a kérdést is, hogy mi a helyzet a Központ elnökének, Hajnal Gabriellának a PDSZ által küldött esetekkel, azok kivizsgálása megtörtént-e. Az EMMI véleményére pedig a törvényi háttérnek a cikkben kifejtett problémájával kapcsolatban lettünk volna még kíváncsiak. A minisztériumot megkérdeztük még a PDSZ javaslatáról, tehát, hogy az iskolákat úgy tehermentesítsék, hogy elrendelik az idősebb diákok számára a digitális oktatást. A cikk írásáig sem a KK, sem pedig az EMMI nem válaszolt. Amint ez megtörténik, jelezni fogjuk olvasóink felé.

(Kép: Pixabay, Flickr/IAEA Imagebank)


“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.