A Peel P50, a világ legkisebb autója megteszi leghosszabb, ezernégyszáz kilométeres útját

2021 / 11 / 29 / Bobák Zsófia
A Peel P50, a világ legkisebb autója megteszi leghosszabb, ezernégyszáz kilométeres útját
A 134 centiméter hosszú, 100 centiméter magas járműben egy felnőtt ember alig fér el, de egy most mégis keresztülszelik vele a Brit-szigetet.

A Peel P50 háromkerekű miniautót a Peel Engineering Company készítette a hatvanas években az Egyesült Királyságban a cég alapítójának, Cyril Cannellnek ötlete alapján. Az 1962-ben bemutatott autót eredetileg városi közlekedésre, rövid távra, például bevásárlások intézéséhez szánták, a végsebessége és a vezetés közben felvett igen kényelmetlen pozíció sem igazán tette alkalmassá bármilyen más típusú használatra.

A miniatűr kocsi egyik példánya most mégis hosszú útra indult, 1400 kilométert fog megtenni keresztül Nagy-Britannián (a Brit-szigeten), a kiindulási pont a skóciai John o' Groats, a végcél pedig a Cornwallhoz tartozó Land's End, ami a legdélnyugatibb pontja a Brit-szigetnek. Az autó vezetője, Alex Orchin, a járművet egy ismerősétől szerezte be, aki saját kezűleg építette meg a sajátos kis modellt, amelynek eredeti verzióit a Peel Engineering Company csak 1965-ig gyártotta, bár a nagy érdeklődésre való tekintettel és a vintage darabok egyre emelkedő árának kiküszöbölésére 2010-ben az újonnan megalapított vállalat újraindította a gyártást, immár elektromos változatban is.

Orchin az út során a Children in Need alapítvány számára gyűjt adományokat, ezért a túrát folyamatosan dokumentálja a videómegosztó csatornáján, ahol beszámol a szűk térben való vezetés kényelmetlenségeiről is, amelyek a legnagyobb kihívást jelentik a terv kivitelezésében. A Worcester Newsnak adott interjújában elmondta: leginkább a térdek számára kellemetlen a szokatlan testhelyzet, amelyet időnként akár napi három-négy órán át is ki kell bírnia, mivel bizonyos napokon 160 kilométert is megtesz 40-50 km/h-ás átlagsebességgel. Orchin két hete indult el, és jelenleg a teljes, 1400 kilométeres táv felénél jár, nappal az éppen aktuális helyszínen tart szünetet és beszélget a helyi lakosokkal, éjszaka pedig az őt kísérő barátja lakóautójában alszik.

A túra előtt a Mid Sussex Timesnak úgy nyilatkozott, hogy korábban maximálisan másfél órát ült a kormány mögött, ezért kérdéses, hogy fizikálisan mennyit bír majd és naponta hány órán keresztül tudja vezetni a miniatűr autót.

(Fotó: Getty Images/Obank/Connellan/Barcroft Media, Forward to the past/YouTube)

További cikkek a témában:

Négy- és háromkerekű városi kisautókkal törne be a Kalasnyikov az EV-k piacára Talán ezek lesznek a városi autózás AK–47-esei.
A Daymak elektromos autója gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster, pedig csak három kereke van A Spiritus a gyártója szerint kevesebb mint 1,9 másodperc alatt fog 100 km/h-ra gyorsulni, és olyan érzés lesz vezetni, mint egy gokartot.
Egy kis kínai villanyautó beelőzte a Tesla Model 3-at eladásokban A Hong Guang Mini EV sikerében nagy szerepet játszott, hogy mindössze 1,3 millió forintba kerül.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Kiderült, mennyibe kerül majd a kínai Ehang pilóta nélküli légitaxija
Kiderült, mennyibe kerül majd a kínai Ehang pilóta nélküli légitaxija
A gyártó tavaly decemberben szállított először utasokat két nagyváros között és áprilistól Kínán kívül is értékesítik a légitaxijaikat, meglepően olcsón.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.