A Peel P50, a világ legkisebb autója megteszi leghosszabb, ezernégyszáz kilométeres útját

2021 / 11 / 29 / Bobák Zsófia
A Peel P50, a világ legkisebb autója megteszi leghosszabb, ezernégyszáz kilométeres útját
A 134 centiméter hosszú, 100 centiméter magas járműben egy felnőtt ember alig fér el, de egy most mégis keresztülszelik vele a Brit-szigetet.

A Peel P50 háromkerekű miniautót a Peel Engineering Company készítette a hatvanas években az Egyesült Királyságban a cég alapítójának, Cyril Cannellnek ötlete alapján. Az 1962-ben bemutatott autót eredetileg városi közlekedésre, rövid távra, például bevásárlások intézéséhez szánták, a végsebessége és a vezetés közben felvett igen kényelmetlen pozíció sem igazán tette alkalmassá bármilyen más típusú használatra.

A miniatűr kocsi egyik példánya most mégis hosszú útra indult, 1400 kilométert fog megtenni keresztül Nagy-Britannián (a Brit-szigeten), a kiindulási pont a skóciai John o' Groats, a végcél pedig a Cornwallhoz tartozó Land's End, ami a legdélnyugatibb pontja a Brit-szigetnek. Az autó vezetője, Alex Orchin, a járművet egy ismerősétől szerezte be, aki saját kezűleg építette meg a sajátos kis modellt, amelynek eredeti verzióit a Peel Engineering Company csak 1965-ig gyártotta, bár a nagy érdeklődésre való tekintettel és a vintage darabok egyre emelkedő árának kiküszöbölésére 2010-ben az újonnan megalapított vállalat újraindította a gyártást, immár elektromos változatban is.

Orchin az út során a Children in Need alapítvány számára gyűjt adományokat, ezért a túrát folyamatosan dokumentálja a videómegosztó csatornáján, ahol beszámol a szűk térben való vezetés kényelmetlenségeiről is, amelyek a legnagyobb kihívást jelentik a terv kivitelezésében. A Worcester Newsnak adott interjújában elmondta: leginkább a térdek számára kellemetlen a szokatlan testhelyzet, amelyet időnként akár napi három-négy órán át is ki kell bírnia, mivel bizonyos napokon 160 kilométert is megtesz 40-50 km/h-ás átlagsebességgel. Orchin két hete indult el, és jelenleg a teljes, 1400 kilométeres táv felénél jár, nappal az éppen aktuális helyszínen tart szünetet és beszélget a helyi lakosokkal, éjszaka pedig az őt kísérő barátja lakóautójában alszik.

A túra előtt a Mid Sussex Timesnak úgy nyilatkozott, hogy korábban maximálisan másfél órát ült a kormány mögött, ezért kérdéses, hogy fizikálisan mennyit bír majd és naponta hány órán keresztül tudja vezetni a miniatűr autót.

(Fotó: Getty Images/Obank/Connellan/Barcroft Media, Forward to the past/YouTube)

További cikkek a témában:

Négy- és háromkerekű városi kisautókkal törne be a Kalasnyikov az EV-k piacára Talán ezek lesznek a városi autózás AK–47-esei.
A Daymak elektromos autója gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster, pedig csak három kereke van A Spiritus a gyártója szerint kevesebb mint 1,9 másodperc alatt fog 100 km/h-ra gyorsulni, és olyan érzés lesz vezetni, mint egy gokartot.
Egy kis kínai villanyautó beelőzte a Tesla Model 3-at eladásokban A Hong Guang Mini EV sikerében nagy szerepet játszott, hogy mindössze 1,3 millió forintba kerül.


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.