A példátlanul szigorú abortuszellenes törvény lépéskényszerbe hozta az online társkeresőket, de még az Ubert és egy IT-óriást is

2021 / 09 / 07 / Pőcze Balázs
A példátlanul szigorú abortuszellenes törvény lépéskényszerbe hozta az online társkeresőket, de még az Ubert és egy IT-óriást is
Texasban nemrég életbe lépett Amerika legszigorúbb abortuszellenes törvénye, amely már a terhesség hatodik hete után megtiltja az ilyen beavatkozásokat. A törvény és a körülötte kialakult konfliktus, ahogy az elmúlt években megszoktuk, a technológiai szektort is arra kényszerítette, hogy állást foglaljon.

"Az új törvény az abortuszt veszélyessé és halálossá teszi, és új kockázatok sorának teszi ki a lányokat és asszonyokat. Kifejezetten diszkriminatív, és szembe megy a nemzetközi jog által garantáltakkal. (...) Ez nem csak Texas-t vetette vissza, hanem a nemzetközi közösség szemében az egész országot." - így jellemezte a helyzetet a Guardiannek nyilatkozva Melissa Upreti, az ENSZ nő- és lányellenes megkülönböztetéssel foglalkozó munkacsoportjának elnöke. Az új szabályok szerint az államban az első, szívműködésre utaló jelek után nem végezhető terhességmegszakítás, még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén sem. Az állam ráadásul közvetve tízezer dollárt, közel hárommillió forintot fizet azoknak, akik feljelentenek valakit, mert segít vagy bátorít egy ilyen eljárást.

Lépéskényszer

Pont az utóbbi passzus miatt a GoDaddy nevű, világszerte ismert tárhelyszolgáltatónak döntenie kellett: megengedi-e, hogy egy olyan weboldal üzemeljen náluk, amelyen keresztül a texasiak feljelenthetik egymást, ha azt feltételezik, hogy a másik megszegi a törvényt. Az amerikai legfelsőbb bíróság egyik tagja korábban a törvénnyel kapcsolatos különvéleményében azt írta, hogy az "fejvadászokká" teszi az állam polgárait. A GoDaddyt bojkottal fenyegették, ha továbbra is biztosítja az oldal infrastruktúráját. A cég végül huszonnégy órát adott a portálnak, hogy új szolgáltatót keressen, arra hivatkozva, hogy a felhasználási feltételeik tiltják, hogy a náluk működő szolgáltatások ártsanak mások magánszférájának - írja a Gizmodo.

Ezzel párhuzamosan az Uber és a Lyft is gyorsan kellett, hogy reagáljon, hiszen a törvény szerint még egy taxisofőr is perbe fogható, ha azzal "segíti" az utasát, hogy elviszi egy abortuszklinikára. A Lyft vállalta, hogy a sofőrjeinek, akiket ilyen utak miatt beperelnek, minden bírósági költségét állja; röviddel ezután az Uber vezérigazgatója is megtette ugyanezt, számolt be a The Verge. A Tinder tulajdonosa, a Match Group segélynyújtó alapot hozott létre, hogy támogassa a törvény miatt bajba jutott nőket. Shar Dubey vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy ugyan a vállalatuk nem szokott politikai kérdésekben állást foglalni, de "texasi nőként nem hallgathatott".

Már négy év telt el azóta, hogy az IT biztonsági infrastruktúrát nyújtó Cloudflare vezérigazgatója arra kényszerült, hogy döntsön: kirúgnak-e az ügyfeleik közül egy szélsőjobboldali portált. Matthew Prince három bekezdést szentelt annak, hogy leírja, hogy miért döntöttek úgy, hogy igen; majd négyszer annyit annak, hogy miért veszélyes, ha egy technológiai vállalatnak kell ilyen kérdésekben döntenie. Azóta hasonló esetek sora mutatja, hogy a legnagyobb tech cégek már legalább annyira jól kell, hogy tudjanak lavírozni politikai kérdésekben, mint technológiaiakban.

(Fotó: Unsplash)

További cikkek a témában:

Továbbfejlesztették a “digitális fogamzásgátlót" A Natural Cycles már okoseszközökkel is méri a testhőmérsékletet.
A nemek közti egyenlőtlenség az orvoslásban is megmutatkozik Dr. Alyson McGregor, a Brown Egyetem Warren Alpert Orvostudományi Kar egyetemi docense új kötetében durván bírálja az amerikai egészségügyet: szerinte a modern orvoslás elavult modellen alapszik, ami elutasítja a férfiak és nők biológiai különbségeit, ezáltal fokozottan veszélyezteti a nőket.
Háború a Twitteren, királyi szakítás az Instán - fel tud ehhez nőni a közösségi média? Alig tíz nap telt el az évből, és már minden megtörtént a közösségi oldalakon.


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.