A Pentagon nem zár ki semmit, az idegeneket sem – nyolcszögletű objektumot lőtt ki az USA

2023 / 02 / 13 / Felkai Ádám
A Pentagon nem zár ki semmit, az idegeneket sem – nyolcszögletű objektumot lőtt ki az USA
Közben sok sejtés beigazolódott a korábbi azonosítatlan objektumokkal kapcsolatban – így az is, hogy miért épp most szúrták ki ezeket. A cikkből kiderül minden, amit jelenleg tudni lehet ezekről a tárgyakról.

A mostani, nyolcszögletes tárgyat Michigan államban, a Lake Huron felett lőtték ki – az akcióban az Amerikai Légierő és a Nemzeti Gárda vett részt. Az akció irányításáért felelős NORAD parancsnokságnak (North American Aerospace Defense Command) egyébként ez volt az első olyan esete, hogy az amerikai légtérben lövedéket vetett be egy repülő célpont ellen – számol be róla a The War Zone.

A mostani tárgyról két dolgot tudhatunk – ez is kisebb a legelső kínai kémballonnál, de szemben az azt követő két tárggyal ez nem henger alakú, hanem nyolcszögletű. A tárgyról ezen kívül valamiféle kötélzet is lógott, de rakományt nem szállított. A tárgyat végül fele olyan magasan lőtték ki, mint a hengeres objektumokat. Közös ezekben az objektumokban, hogy a szél sebességével repülnek, illetve bizonyos információk alapján a szél szállítja őket. Chuck Schumer szenátor nyilatkozata alapján a két hengeres tárgy szintén valamiféle léggömb volt – habár jóval kisebbek, mint a kínai kémballon. Mint később látjuk majd, a ballon-teória nem teljesen hivatalos álláspont.

A kilövésre két okból került sor: egyrészt a tárgy útja és magassága alapján veszélyt jelentett a légi közlekedés számára, másrészt, mint kiderült, ez az objektum vélhetően ugyanaz a tárgy, amely megjelent Montana felett a radaron méghozzá „érzékeny”, a védelmi minisztériumhoz köthető területek közelében. Montana esetében légvédelmi zárat is hirdettek, és küldtek elfogó vadászokat, azok azonban akkor nem találták meg ezt a tárgyat. Mint az viszont elhangzott a védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján (erről kicsit később részletesebben is írunk), a Lake Huron felett kilőtt objektum tehát valószínűleg ugyanaz, mint amit először Montanában szúrtak ki. Ettől független az nem volt feltételezhető, hogy a tárgy közvetlen veszélyt jelentett volna a földön tartózkodókra, de fenyegetést jelentett a lehetséges megfigyelési képességei okán.

A War Zone kitér arra is, hogy lassanként elég sok képi anyag kellene, hogy összegyűljön ezekről a tárgyakról. A mostani elfogást végző F–16-osokat például fejlett célzó-kamerarendszerrel látták (Sniper ATP) és az alacsony magasság, valamint a nappali akció miatt feltehetően jó minőségű felvétel is készült a tárgyról. Mindez kiegészül még a pilóták kézi kameráival is.

A védelmi minisztérium pedig tehát tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen kamerák nem voltak jelen, de a War Zone részt vett rajta. Ekkor több minden kiderült.

Az egyik legfontosabb, hogy beigazolódott hivatalosan is a The Washington Post értesülése, tehát hogy azért vették most észre ezeket a tárgyakat, mert a NORAD átállította, finomhangolta az érzékelőrendszereket a kínai kémballon esetét követően Biden elnök utasítására.

A mostani, nyolcszögletű objektumról a következők derültek ki még: valószínűleg kanadai területen hullott vízre, így a roncs felkutatásában Kanada is részt vesz. Valószínűleg ugyanezt az objektumot érzékelték tehát Montanában.

Ami általában tudható most a tárgyakról: ezek „természetét és célját” éppen próbálják megérteni. Mivel kicsik és a szél sebességével haladnak, ezért nehéz észrevenni őket – elhangzott az is, hogy mindez a vadászgépek jóval nagyobb sebessége miatt nehézkessé teszi, hogy alaposabban megfigyeljék őket. A The War Zone ennek kapcsán zárójelben azért megjegyzi, hogy ez különös megállapítás annak tükrében tehát, hogy a vadászokon fejlett célzórendszer található. Hivatalosan ezeket az objektumokat nem sorolták be ballonként, illetve az alapján sem, hogy bármiféle meghajtórendszerrel rendelkeznének -- nem zárják ki viszont, hogy ezekben található valamiféle gázzal töltött belső ballonszerűség (vélhetően ennek segítségével lebeghetnek). Az sem tudható, hogy mely ország küldte őket.

Valaki rákérdezett, hogy az objektumok köthetőek-e „idegenekhez”, amire az a válasz érkezett, hogy ezen a ponton semmi sem zárható ki. Fizikai támadás szempontjából valószínűleg nem jelentenek fenyegetést, valamint nem mutattak kifejezetten ellenséges viselkedést sem. Ez utóbbi alatt azt értik, hogy nem lőttek ki lövedéket, nem dobtak le bombát, valamint nem manővereztek ellenségesen sem a NORAD fennhatósága alá tartozó, sem bármely egyéb repülőgéppel szemben. Azonban a kockázatelemzés jelenleg is folyik. Az Alaszkában lezuhant objektum utáni kutatás pedig jelenleg is tart (vélhetően egyelőre nem találták meg).

Ami különösen érdekes, hogy a védelmi minisztérium megtagadta, hogy arról nyilatkozzon, hogy ezek a tárgyak a beszámolóknak megfelelően tényleg zavarták-e a rájuk küldött gépek egy része esetén az érzékelőrendszereket.

Jelenleg nem követnek hasonló tárgyat, de átnézik a régi adatokat, hogy nem bukkannak-e bennük hasonló anomáliákra.

Gyorsan hívjuk fel a figyelmet pár fontos egyéb részletre! A kínai kémballon esetén mind az eszköz származása, mind tehát a funkciója ismertté vált, sőt az USA ezeket meglehetősen gyorsan közölte is. Azt még Kína is elismerte, hogy a ballon tőlük származik, de szerintük ennek polgári célja volt – ez egy elszabadult meteorológiai kutatásokat végző léggömb álláspontjuk szerint. A mostani objektumok kapcsán azonban sem a küldő ország, sem a funkció nem tisztázott senki részéről sem. A roncsok kézre kerítését amerikai oldalon egyébként az FBI vezeti.

A CNN az eset kapcsán egyébként kikérte egy nyugalmazott ezredes véleményét. Ami igazán érdekes a fenti interjúban, az az esetleges motiváció kérdése. Ezek az eszközök több esetben is tehát az USA számára érzékeny zónákba repültek be, így felmerül a kérdés, hogy nem az amerikai légvédelem határait próbálgatja-e egy ellenséges fél. Az ezredes szerint ez már egy komoly határátlépést jelent, hiszen a nagyhatalmak folyamatosan próbálgatják egymás légvédelmi kapacitását (akár az USA is így jár el), de a vörös vonal a másik ország légterébe történő berepülésnél húzódik – ami manapság nagyon nem szokás. Ezt a vonalat tehát már önmagában a kínai ballon „átrepülte”, a mostani tárgyak viszont már egyfajta rendszerességet feltételeznek, ami épp ezért komoly diplomáciai bonyodalmakhoz vezethet.

(Kép: Pixabay/Military_Material)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.