A Pentagon nyilvánosságra hozta a véleményét arról, hogy a COVID-járvány kiindulhatott-e egy laboratóriumból

2020 / 04 / 16 / Felkai Ádám
A Pentagon nyilvánosságra hozta a véleményét arról, hogy a COVID-járvány kiindulhatott-e egy laboratóriumból
A vírus mesterséges eredete nem kizárólag összeesküvés-elméletekben merül fel. Amerikai diplomaták már 2018-ban aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a Vuhani Virológiai Intézetben denevérekből származó koronavírusokkal kísérleteztek.

Mark Milley tábornok épp aznap nyilatkozott ezzel kapcsolatban, amikor a Washington Post hosszabb cikket közölt arról, hogy az Egyesült Államok diplomatái már 2018-ban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a Vuhani Virológiai Intézetben denevérekből származó koronavírusokat tanulmányoztak. A diplomaták már akkor úgy gondolták, hogy ezek a kísérletek sok biztonsági kérdést vetnek fel.

2018-ban sem egy szándékosan, akár hadi céllal szabadjára engedett vírustól tartottak, pusztán úgy látták, hogy az akkor felhúzott, új intézet tele van veszélyes kórokozókkal, miközben csak nagyon kevés, magasan képzett technikus dolgozik az intézmény falai közt – ami könnyen torkollhat balesetbe. Emiatt szerintük további vizsgálatokra lett volna szükség az Intézet működésével kapcsolatban.

A diplomaták az Egyesült Államoktól vártak volna segítséget az ügyben, ám hiába.

A The Guardian szerint elsősorban azért nem érkezett semmiféle segítség, mert a Trump adminisztráció éppen ekkor vonta meg a támogatás nagy részét az amerikai Járványügyi Központ (CDC) külföldre kihelyezett részlegeitől.

Peking hivatalos álláspontja az ügyben egyébként, hogy a koronavírus állatról terjedt emberre az immár hírhedt vuhani vadhús piacon. Néhány kínai hivatalnok azonban hangot adott azon véleményének, hogy a járványt okozó SARS-CoV-2 vírus valójában az USA által kifejlesztett biológiai fegyver.

A nagyhatalmak közötti adok-kapokban a másik oldal, az USA éppen Kínát és a Trump elnök szerint az ázsiai országnak falazó WHO-t vádolja a járvány kitörésének korai eltussolása miatt. Donald Trump emiatt meg is vonta a WHO-tól a támogatást. Republikánus szenátorok pedig azt sem zárták ki, hogy a koronavírus Kínában kifejlesztett biológiai fegyver.

A Pentagon éppen a rengeteg szóbeszéd miatt tartott sajtótájékoztatót. Mark Milley tábornok álláspontja az ügyben, hogy bár nem zárhatják ki teljesen a vírus mesterséges eredetét sem, a bizonyítékok sokkal inkább a természetes úton történt kialakulás irányába mutatnak.

A legtöbb tudós egyetért abban, hogy a vírus állatról terjedt át az emberre, és jelenleg úgy gondolják, hogy a fertőző állat valamilyen denevér lehetett.

A legelismertebb orvosi lap, a Lancet közölt tanulmányt az első 41 vuhani fertőzöttről, mely szerint a 41-ből 27 páciens járt a notórius piacon. Érdekesség viszont, hogy a legelső ismert fertőzött meg sem fordult a piac közelében.

(Kép: Flickr/gregwest98, Pixabay)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.