A „Pfizer-vakcinát” fejlesztő cég a következő oltását már a rák ellen tervezné

2021 / 03 / 20 / Felkai Ádám
A „Pfizer-vakcinát” fejlesztő cég a következő oltását már a rák ellen tervezné
Özlem Türeci a férjével, Uğur Şahinnal közösen alapította a német BioNTech vállalatot, amelyet mindenki úgy ismer jelenleg, mint a „Pfizer-vakcina” kifejlesztőjét.

Türeci-vel, aki a BioNTech orvosigazgatója is, az AP Hírügynökség készített rövid interjút, ezt foglaljuk most össze. A BioNTech már eredetileg is a rákos megbetegedésekre szeretett volna egy mRNS-alapú oltást kifejleszteni, amely lényegében aktiválta volna a szervezet immunvédekezését a daganatos sejtek ellen, ám a munkálatok közepette érkezett a hír, hogy egy ismeretlen vírus okozott Kínában járványt. A döntés ezt követően villámgyorsan, lényegében egy reggeli felett született meg: az eddigi fejlesztést fel lehetne használni a világjárvány elleni harcban is. Az új fejlesztés beszédes nevet kapott: Project Lightspeed, tehát: Fénysebesség-projekt. Nomen est omen – 11 hónapon belül a britek engedélyezték a cégnek az amerikai gyógyszeripari óriással, a Pfizerrel közösen fejlesztett vakcináját, és egy héttel később az USA-ban is hasonló döntés született. December óta pedig több tízmillió ember szerzett védettséget ennek az oltásnak köszönhetően.

A mainzi székhelyű BioNTech egy relatíve kis cég, és az alelnöke egyébként az a Karikó Katalin, aki a szintetikus mRNS-alapú vakcinák szabadalmaztatója – ez az a technológia, amelyen a cég koronavírus ellen kidolgozott oltása alapul. Karikó Katalinról a lent olvasható cikkünkben írtunk részletesebben.

Karikó Katalin magyar kutatónő szabadalma a Moderna és a Pfizer vakcinái mögött Karikó Katalin karrierje a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban indult, de innen elbocsátották, és végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol sikeres saját cége részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. A 65 éves biokémikus ma Philadelphiában él, és tudóstársával, Drew Weismann-nal közös szabadalmuk áll a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus vakcinái mögött.

A vállalat méretéből fakadóan pedig a legnagyobb kihívás a több országot is érintő, kiterjedt klinikai vizsgálatok megszervezése, valamint a globális keresletre szabott, nagyüzemi termelés kiépítése volt. Ezért aztán immár a Pfizerrel együtt egy másik technológiai óriáshoz fordultak segítségért: a kínai Fosun Pharma-hoz. Talán ennyiből is látszik, hogy bár alapvetően német cégről beszélünk, a vakcina kiterjedt nemzetközi együttműködés keretében valósult meg. Türeci pedig ennek megfelelően hangsúlyozza is, hogy épp ezt, tehát az országok együttműködésének a fontosságát tanulták meg ezekben az időkben.

Az interjúban előkerült a hasonlóan mRNS-technológiára épülő AstraZeneca-vakcina is, mellyel kapcsolatban Európában az utóbbi időben kissé megingott a bizalom. Türeci azonban elvetette annak lehetőségét, hogy az oltás kifejlesztése és engedélyeztetése versenyén bárki is levághatta volna a kanyarokat. Elmondása alapján nagyon szigorú folyamatokról van szó, amely akkor sem zárul le, ha az oltást engedélyezték. Sőt ezek a folyamatok jelenleg is zajlanak, és a szabályozó szervek továbbra is megvizsgálnak minden olyan észrevételt, melyek az oltások kapcsán születnek. Egyébként Türeci és kollégái is mind megkapták az oltást, természetesen a saját maguk által fejlesztettet.

Habár a koronavírus rettenetes csapás minden szempontból, a járvány alatt nagyot nőtt a BioNTech értéke, ami megkönnyítheti a vállalat eredeti céljának az elérését, tehát a rákos megbetegedések ellen kidolgozott új eszköz kifejlesztését. A koronavírus elleni vakcina működési elve ma már valószínűleg a legtöbbek számára ismert: a szervezetbe jutott mRNS „utasítása” alapján a sejtjeink olyan fehérjeláncokat gyártanak le, amelyek a vírusra jellemzőek, így az immunrendszer már felkészülten tudja fogadni a vírust. Ugyanez az alapelve a rák elleni vakcinának is, csak ott a szervezetet védelmét nem a koronavírus, hanem a daganatos sejtek ellen aktiválnák. Pontosabban: a rák elleni fejlesztés esetén dolgozták ki először ezt a módszert, amit később felhasználtak a világjárvány elleni küzdelemben. Türeci elmondása szerint jelenleg több mRNS-alapú, daganatos megbetegedések ellen fejlesztett vakcinájuk is van, és ezek pár éven belül eljuthatnak az emberekhez is.

(Kép: Özlem Türeci, wikimedia commons/BioNTech)

További cikkek a Rakétán:

Olcsó, könnyen tárolható és belélegezhető lesz a jövő oltása A bakteriofág egy speciális, baktériumokat támadó vírus. Ennek segítségével forradalmasítani lehet az oltásokat: nem csak könnyebben és gyorsabban lehet őket előállítani, de szúrni sem kell, elég lesz belélegezni a hatóanyagot.

Így készülj fel a Covid-19 elleni oltásra Magyarországon február 25-éig 508 073 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, a vírus harmadik hulláma mindeközben berobbanni látszik, így a Rakéta szeretne segíteni azoknak, akik az oltás felvételén gondolkoznak. A legelső és legfontosabb tanácsunk így hangzik: Mindenki oltassa be magát, lehetőleg minél hamarabb!

Itt találod meg magyar nyelven az orosz és a kínai vakcina tájékoztatóját Az oltottak számára készült magyar nyelvű vakcinaleírás a kínai és orosz oltóanyagról az OGYÉI honlapjáról letölthető.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.