Postagalambrajok a napviharban

2021 / 07 / 23 / Justin Viktor
Postagalambrajok a napviharban
Nemrég alaposan felkavarta a tudomány világát, mikor kiderült, hogy az ember is rendelkezik  geomágneses érzékeléssel, a testünkben található kriptokróm fotoreceptoroknak köszönhetően. Az állatokról, különösen a madarakról már régóta tudjuk ezt, azonban ez a képesség rendkívül sérülékeny lehet, különösen, ha egy adott faj nagy mértékben támaszkodik rá.

Napvihar

Egy június 19-én tartott angliai postagalambversenyen eltűnt nagyjából tízezer rendkívül értékes madár. A galambtenyésztők szerint a madarak egy napvihar miatt téveszthették el a terepet, és így képtelenné váltak hazatalálni a galambdúcaikba.

Ha valóban egy elektromos vihar vagy napszél zavarta meg a Föld mágneses terét, a galambok könnyedén elveszíthették tájékozódóképességüket, mivel a Föld mágneses terét érzékelve tudnak pontosan hazatalálni. Az észlelt napkitörés Portugáliában és Belgiumban is megzavarta az ugyanakkor ott tartott postagalambversenyeket.

Ian Evans, a Királyi Galambverseny Egyesület elmondta: „Elég gyorsan tudatosult bennünk, hogy valami nagyon szokatlan történik, hozzátéve, hogy még soha nem hallottam ilyesmiről."

A galambokat a kelet-angliai Peterborough-ban engedték szabadon, és a madarak nagy része sosem tért haza. A veszteség jelentős, ha azt vesszük alapul, hogy egy darab pedigrés postagalamb ára száz és több száz dollár között mozog, akkor a tízezer madárra számolt kárérték valahol egymillió és több millió dollár között mozoghat, ami akár az egymilliárd forintot is könnyen meghaladhatja.

Napkitörés

A napkitörés olyan naptevékenység, aminek rendkívül erős földi hatásai vannak, melynek során együtt jelentkezik az alábbi három jelenség: Fler, vagyis a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése, Koronakidobódás, vagyis a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe, Eruptív protuberancia, vagyis egy, a napkoronában hosszú ideje egy helyben lebegő, a környező gáznál sűrűbb és hidegebb felhő hirtelen, gyorsuló felemelkedése és elszállása. 

A napkitöréseknek komoly földi hatásai közül kiemelkedik a Föld felső légkörében jelentősen megnövekedett nagyenergiájú sugárzás. Ez elsősorban a röntgen- és gammasugárzásra vonatkozik, továbbá, akár a töltött részecskék, elsősorban protonok áramára is. Ezek komoly kárt okozhatnak a geostacionárius műholdakban és űrszondákban, a töltött részecskék egészségi kockázati tényezőt jelentenek a pilóták és űrhajósok esetében. 

A flereket kísérő rádiókitörések megzavarhatják, vagy megszüntethetik a Föld nappali oldalán a rádiós kommunikációt és a radarok működését és ha a Föld a kidobott anyag útjába esik, a földi magnetoszférának ütközve mágneses vihart is okozhatnak. A vihar megzavarhatja a navigációt, megbolondítva az iránytűket. Emellett a mágneses tér gyors ingadozása erős kóboráramokat indukálhat az elektromos berendezésekben, ami nagy területeket érintő áramkimaradásokhoz vezethet.

A balsorsú verseny résztvevői még nem vonták meg az esemény mérlegét, de a tízezres madárhiány nagyjából reálisnak tűnik. A több száz éve tenyésztett postagalambokat azonosító gyűrűvel, kóddal és számmal is ellátják. Az angliai tulajdonosok abban reménykednek, hogy legalább néhány galamb előkerülhet majd a felhívásuk nyomán, melyben arra kérik a lakosságot, hogy ha zavarodott galambot találnak, adjanak neki táplálékot és hagyják pihenni. 

A brit meteorológiai hatóság a jövőben napvihar előrejelzésekkel szolgálhat majd, hogy ehhez hasonló katasztrófa többé ne történhessen. 

(Forrás: Independent, Wikipédia Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Rájöttek, hogy egyes madarak mitől olyan intelligensek, hogy talán még öntudatuk is van Az emlősök nagyon okosak. Fejlett aggyal és, agykéreggel rendelkeznek, ezért gyakran azt feltételezzük, hogy az emlősök fejlett kognitív képességei szorosan összefüggenek az agykéreg evolúciójával. Azonban a  madarak is nagyon okosak is lehetnek elképesztő kognitív képességekkel, bár nincs agykérgük. De akkor hogyan csinálják?

A tudósok megfejthették az ember mágneses térérzékelésének kvantumtitkát A madarak rendkívül fejlett intelligenciával rendelkeznek, még bolygónk mágneses terét is látják, a kvantumfizika és a biokémia segítségével eligazodnak  hatalmas távolságok megtétele során is. És erre valószínűleg az ember is képes lehet.

Madárrajok mozgása ihlette a magyar kutatók drónraj-irányítási áttörését Az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének kutatói azt kutatták, hogy a madárrajok miképp oldják meg a látványos, mindenki által jól ismert hihetetlen sebességű együtt-mozgással járó kihívásokat. A megoldás megtalálásával minden eddiginél több drón hasonlóan gyors, harmonikus együttes repülését sikerült koordinálni.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.