A RADDOG a biztonsági rendszerek négylábú szuperfegyvere lehet

2023 / 01 / 02 / Bobák Zsófia
A RADDOG a biztonsági rendszerek négylábú szuperfegyvere lehet
A speciális robotkutya követi a behatolókat és hívja a rendőrséget gyanús helyzet esetén.

Az Artificial Intelligence Technology Solutions (AITX) cég RAD (Robotic Assistance Device) nevű alvállalata fejlesztette ki azt a négylábú robotot, amit, más gépkutyákkal ellentétben, kifejezetten egy feladat kivitelezésére optimalizáltak: arra, hogy biztonsági őrként szolgáljon különféle helyszíneken. A robotot a cég korábban megjelent berendezéseivel egységben lehet igazán hatékonyan alkalmazni, mivel a rendszert úgy alakították ki, hogy egymással kommunikáló tagjai a védelmi munka különböző feladatait közösen oldják meg és egymást is segítsék szolgálat közben.

A RAD Rosa nevű egysége például képes érzékelni a körülötte zajló eseményeket, két digitális kamerájával 180 fokban monitorozza a környezetét, élő adásban közvetíti a felvételeket és az emberek, illetve járművek érzékelése esetén automatikus válaszreakciót is ad, de a helyéről elmozdulni nem tud, így egy mobilisabb géppel összefogásban sokkal szélesebb körű reagálást tesz lehetővé. A RADDOG fegyvert ugyan nem szállít magával, de alkalmas a másnál lévő lőfegyverek érzékelésére és arra is, hogy probléma esetén azonnal értesítse a rendfenntartó szerveket, valamint ha kell, követi a gyanúsan viselkedő személyeket is.

A robotkutyát december 15-én leplezték le egy bemutatón és hamarosan csatlakozhat a RAD többi gépéhez a biztonsági munkák kivitelezésére, de attól nem kell félni, hogy elveszi majd az emberektől az állásukat. A cég vezérigazgatója, Steven Reinharz szerint a legtöbb feladatot képes lesz önállóan megoldani a rendszer, de humán felügyeletre mindig szükség lesz. A gépek szerepe az, hogy kiemelje az embereket a "vacak munkakörökből", hogy magasabb szintű teendőkre tudjanak koncentrálni.

(Fotó: RAD)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.