A rengeteg elvégzett koronavírus-teszt miatt üresek a német intenzívek

2020 / 04 / 01 / Felkai Ádám
A rengeteg elvégzett koronavírus-teszt miatt üresek a német intenzívek
Senki sem mondhatja, hogy a németek elgatyázták a felkészülést: az ország tudósai már tavaly év végén elkezdték kifejleszteni a tesztet a koronavírusra.

A teszt január közepén már kész is volt, és az ország laboratóriumai hetekkel később már használhatták is őket. Ahogy a Németországban 19 laboratóriumot üzemeltető Bioscientia Healthcare szóvivője megfogalmazta az AP Hírügynökségnek:

„Nyilvánvaló volt, hogy ha a járvány Kínából eljut idáig, el kell kezdenünk tesztelni.”

Ez a koronavírus ellen folytatott Blitzkrieg éles ellentétben áll azzal a lassú – fogalmazzunk így – eszméléssel, ami sok más európai országot jellemzett (és akár jellemez ma is). Azonban Németország felkészülése még csak nem is januárban kezdődött, hanem sokkal korábban a csúcsminőségű egészségüggyel, és az intenzíves ágyak magas számával. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a társadalmi távolságtartást is idejekorán kezdték el gyakorolni.

Ha a számokat nézzük, Németország túllépte a 71000 regisztrált esetet, ami mellé a legfrissebb adatok szerint 775 a COVID-19 járvány miatti elhalálozás társul. Emellé érdemes elolvasni az olasz adatokat is: 106000 regisztrált eset és 12400 elhalálozás. Ám a spanyol számok sem sokkal szebbek: 96000 eset, miközben 8400-an veszítették életük a világjárványban.

Ám négyszer annyian haltak meg Franciaországban, míg az Egyesült Királyságban kétszer annyian, mint Németországban, holott az előbbi két országban kevesebb a regisztrált eset.

Természetesen az eltérő számok mögött több eltérő paraméter (kulturális adottságok, átlagéletkor stb.) áll, ugyanakkor a szakértők szerint a korai, gyors és széleskörű tesztelés kiemelten fontos volt ahhoz, hogy Németország ne veszítse el az irányítást a járvány lefolyása felett.

A becslések szerint Németország jelenleg heti félmillió tesztet tud elvégezni. Spanyolországban ez a szám valahol 105000 és 140000 közt alakul, Olaszországban pedig 200000, de ez az utóbbi hetek gyümölcse, Olaszország korábban ennél jóval kevesebb tesztet tudott csak heti szinten elvégezni.

Az intenzíves ágyak száma szintén kulcskérdés. Olaszországban 100000 lakosra 8,6 ilyen kórházi ágy jut, míg Németországban ugyanennyi lakosra vetítve 33,9. Magyarországon ez a szám 2017-ben 11,9 volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán talált adatok szerint. Ugyanakkor Németország az intenzív osztályos ágyak számának a megduplázását tervezi.

Ez az ágyszám olyan magas, hogy Németország jelenleg azt is megengedheti magának, hogy Olaszországból és Franciaországból – mindkét országnak épp düledezik az egészségügyi ellátórendszere a járvány jelentette nyomás alatt – vegyenek át betegeket. Így a német orvosok is tanulmányozhatják a súlyosabb eseteket, miközben legalább pislákolni kezd a szolidaritás az európai országok közt.

(Kép: Flickr/Alex, Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.