A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít

2020 / 02 / 05 / Justin Viktor
A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít
A Rolls-Royce az 1800-as évek vége óta tervez elektromos berendezéseket és gépeket, ideértve a repülőgépek, autók és hajók motorjait. Az újító, kísérletező kedv mindig is jellemezte a vállalatot, az évszázados kultúra eredménye az energetikai projektekben is megjelenik.

Apró atomerőmű

A Rolls-Royce plc (ami nem egyenlő az 1998 óta a BMW leányvállalataként működő Rolls-Royce Motor Carsszal) futurisztikus projektekben is részt vesz, kezdve az elektromos repülőgépektől a lézerfegyver-rendszerekig. A vállalat most két új, apró atomerőmű potenciális telephelyét vizsgálja Walesben és Észak-Angliában, amelyeket csak „kisméretű moduláris reaktoroknak” hívnak. A programot az Egyesült Királyság kormánya finanszírozza 2019 júliusa óta.

A tervezett nukleáris reaktorok mérete a hagyományos nukleáris reaktorok méretének mindössze egytizede, és sokkal könnyebben és sokkal gyorsabban is megépíthetők, ígéri a cég. Az új reaktorok építése mindössze négy évet vesz igénybe, míg az Egyesült Királyság korábbi reaktorainak legrövidebb építési ideje nyolc év volt. A Rolls-Royce plc szerint minden állomás 440 megawatt villamos energiát fog biztosítani - körülbelül háromnegyedét annak, amit egy hagyományos reaktor generál, - de annál jóval kisebb ökológiai lábnyommal.

Nukleáris Boris

Az Egyesült Királyság a jelenleg meglévő nukleáris erőművek bezárására törekszik az öregedő infrastruktúra és a megújult biztonsági aggodalmak miatt, azzal a céllal, hogy 2030-ig bezárja az utolsó atomerőművet is. Boris Johnson miniszterelnök azonban határozottan kiáll a nukleáris jövő mellett.

"Itt az ideje a nukleáris reneszánsznak, és szenvedélyesen hiszem, hogy a nukleáris energiának az energiamix részének kell lennie"

- mondta július első napján az Alsóházban.

(Forrás: Futurism Képek: Rolls-Royce, Pikrepo)

[

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.