A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít
A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít
2020 / 02 / 05 / Justin Viktor
A Rolls-Royce az 1800-as évek vége óta tervez elektromos berendezéseket és gépeket, ideértve a repülőgépek, autók és hajók motorjait. Az újító, kísérletező kedv mindig is jellemezte a vállalatot, az évszázados kultúra eredménye az energetikai projektekben is megjelenik.

Apró atomerőmű

A Rolls-Royce plc (ami nem egyenlő az 1998 óta a BMW leányvállalataként működő Rolls-Royce Motor Carsszal) futurisztikus projektekben is részt vesz, kezdve az elektromos repülőgépektől a lézerfegyver-rendszerekig. A vállalat most két új, apró atomerőmű potenciális telephelyét vizsgálja Walesben és Észak-Angliában, amelyeket csak „kisméretű moduláris reaktoroknak” hívnak. A programot az Egyesült Királyság kormánya finanszírozza 2019 júliusa óta.

A tervezett nukleáris reaktorok mérete a hagyományos nukleáris reaktorok méretének mindössze egytizede, és sokkal könnyebben és sokkal gyorsabban is megépíthetők, ígéri a cég. Az új reaktorok építése mindössze négy évet vesz igénybe, míg az Egyesült Királyság korábbi reaktorainak legrövidebb építési ideje nyolc év volt. A Rolls-Royce plc szerint minden állomás 440 megawatt villamos energiát fog biztosítani - körülbelül háromnegyedét annak, amit egy hagyományos reaktor generál, - de annál jóval kisebb ökológiai lábnyommal.

Nukleáris Boris

Az Egyesült Királyság a jelenleg meglévő nukleáris erőművek bezárására törekszik az öregedő infrastruktúra és a megújult biztonsági aggodalmak miatt, azzal a céllal, hogy 2030-ig bezárja az utolsó atomerőművet is. Boris Johnson miniszterelnök azonban határozottan kiáll a nukleáris jövő mellett.

"Itt az ideje a nukleáris reneszánsznak, és szenvedélyesen hiszem, hogy a nukleáris energiának az energiamix részének kell lennie"

- mondta július első napján az Alsóházban.

(Forrás: Futurism Képek: Rolls-Royce, Pikrepo)

[

 

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.